مهریه در طلاق غیابی

مهریه در طلاق غیابی

قبل از اینکه به مبحث مهریه در طلاق غیابی بپردازیم بهتر است ابتدا مفهوم طلاق غیابی و مواردی را که دادگاه در صورت آن اقدام به صدور حکم طلاق غیابی می­‎کند را بازگو کنیم.

مفهوم طلاق غیابی

در زندگی­‌های مشترک زن و شوهری ممکن است یکی از زوجین به دادگاه دادخواست طلاق ارائه دهد؛ آن­گاه پس از طی مراحل لازم، دادگاه وقت رسیدگی تعیین کرده و ابلاغیه­‌ای به آدرسی که خواهان معرفی کرده است ارسال می‌­کند. البته امکان مشاهده ابلاغیه‌ها به صورت آنلاین در سامانه ثنا نیز فراهم شده‌است.

اگر این ابلاغیه شخصا به دست خوانده برسد که به اصطلاح حقوقی به آن “ابلاغ واقعی” گفته می­‌شود. اگر خوانده با وجود اطلاع از این ابلاغیه  در جلسات دادگاه حضور نیابد و هیچ لایحه‌­ای هم در خصوص خواسته­‌ی خواهان ارائه ندهد و از خود دفاع نکند، محکوم خواهد شد. در این حالت در صورتی­‌ که دادگاه دلایل و مدارک خواهان را کافی و قابل قبول بداند، حکم طلاق غیابی صادر خواهد کرد.

دریافت مشاوره حقوقی

پس از صدور حکم، خوانده به مدت 20 روز پس از ابلاغ، مهلت دارد به رأی صادره اعتراض کرده و درخواست واخواهی و رسیدگی مجدد کند. نکته­­‌ای که در این­جا ضروری است بدانیم، این است که اگر درخواست طلاق از طرفه زوج بوده باشد، حکم دادگاه در خصوص این درخواست، گواهی عدم امکان سازش نام دارد و به مدت سه ماه اعتبار دارد. اگر درخواست طلاق از طرفه زوجه باشد، رأی دادگاه در خصوص درخواست زوجه، حکم طلاق نام دارد و مدت اعتبارش شش ماه است.

 

دادگاه در چه مواردی حکم طلاق غیابی صادر خواهد کرد؟

  1. اگر مرد درخواست طلاق بدهد.

مطابق ماده 1133 قانون مدنی در کشور ما اختیار طلاق با مرد است و اگر مردی بخواهد همسر خود را طلاق دهد می­‌تواند با تسلیم دادخواست و با رعایت شرایط مقرر قانونی نسبت به طلاق همسر خود اقدام کند.

درخواست طلاق غیابی مرد

زن چه در جلسات دادگاه حضور پیدا کند چه نکند، دادگاه حکم طلاق را صادر خواهد کرد. اگر زن در جلسات رسیدگی دادگاه شرکت نکند، حکم طلاق، غیابی است. البته تا زمانی که تکلیف حقوق مالی زن از جمله مهریه، نفقه، اجرت­المثل ایام زوجیت و… مشخص نشود، ثبت حکم طلاق امکان­‌پذیر نیست.

طلاق به طرفیت مرد از نوع طلاق رجعی است.(در طلاق از نوع رجعی، مرد می­تواند در زمان عده یعنی سه ماه و ده روز به همسر خود رجوع کرده و طلاق را برهم بزند)

  1. اگر زن از شوهر خود وکالت تام در طلاق داشته باشد.

در بعضی مواردی که هنگام عقد نکاح، زوج به زوجه وکالت تام در طلاق داده است و این وکالت در عقدنامه ثبت شده باشد، زن می­‌تواند با معرفی یک وکیل و بدون نیاز به حضور مرد و به طرفیت او برای طلاق اقدام کند. دراین­جا دادگاه با استناد به این وکالت، حکم طلاق را صادر خواهد کرد.

تنظیم قرارداد سفارشی

  1. هرگاه شخصی چهارسال تمام غایب مفقودالأثر باشد، زن او می­‌تواند تقاضای طلاق کند.

براساس ماده 1023 قانون مدنی اگر مردی بیش از چهارسال غایب باشد و زنده بودن یا مرده بودن او معلوم نباشد، زن می‌­تواند به محاکم قضایی مراجعه کرده و تقاضای طلاق کند. در این صورت دادگاه پس از جستجو و پیگیری­‌های لازم حکم موت فرضی صادر خواهد کرد و آن را در سه دفعه­‌ی متوالی، هرکدام به فاصله­‌ی یک ماه در یکی از روزنامه‌­های کثیرالإنتشار منتشر می­‌کند. اگر بعد از گذشت یکسال از تاریخ اولین اعلان باز هم از غایب خبری نشد، دادگاه خود حکم طلاق زن را به صورت غیابی صادر خواهد کرد و به دستور دادگاه این حکم هم قابل ثبت است.

  1. طلاق غیابی در صورت متواری بودن مرد

هرگاه مردی با وجود امضاء شروط عقدنامه و تعهدات، به مدت شش­ ماه منزل را ترک کند و زن هیچ نشانی از مرد نداشته باشد یعنی به اصطلاح “مجهول‌­المکان” باشد، از موجبات طلاق است و در این صورت اگر مرد در دادگاه حضور نیابد و دلایل خود را بیان نکند، دادگاه با رعایت ماده 1023 قانون مدنی حکم طلاق غیابی صادر خواهد کرد.

کانال تلگرام لامینگو

  1. خودداری یا عدم توانایی شوهر در دادن نفقه

براساس ماده 1129 قانون مدنی اگر مرد از دادن نفقه به همسر خود خودداری کند و یا توانایی مالی پرداخت نفقه را نداشته باشد و با وجود دادخواست زن و ابلاغ واقعی آن به مرد، در جلسات دادگاه حضور پیدا نکند و لایحه ندهد، زن می‌­تواند از دادگاه تقاضای طلاق کند که در این صورت دادگاه حکم طلاق غیابی صادر خواهد کرد.

  1. ضرب و شتم زن توسط مرد و عسروحرج و عدم داشتن امنیت جانی زن

  2. اعتیاد مرد به مواد مخدر خطرناک و مشروبات الکلی

  3. ابتلای مرد به بیماری صعب­العلاج

  4. محکومیت مرد به حبس پنج سال و بیشتر

  5. عدم توانایی جنسی مرد

درصورت وجود هریک از شرایط بالا و درخواست طلاق از طرف زن، دادگاه حکم طلاق را برای زن صادر خواهد کرد و اگر مرد در هیچ یک از جلسات داگاه حضور نیابد و دفاعیات خود را بیان نکند، حکم طلاق غیابی صادر خواهد شد.

 

تکلیف مهریه در طلاق غیابی

حالا که با مفهوم طلاق غیابی آشنا شدیم در ادامه در مورد شرایط مهریه زن در این نوع طلاق صحبت خواهیم کرد. مهریه یکی از حقوق مالی زن است که او در همه حال حتی بعد از طلاق هم مستحق دریافت آن از شوهر می­‌باشد.

مهریه زن

در همه­‌ی مواردی که در بالا بیان شد اگر دادگاه حکم طلاق غیابی را صادر کند، تا زمانی‌که تکلیف حقوق مالی زن از جمله مهریه مشخص نشود، این حکم به ثبت نخواهد رسید. مثلا در مورد اول گفتیم هر مردی با توجه به این­که حق طلاق در اختیار اوست می‌­تواند حتی بدون حضور زن در دادگاه، حکم طلاق را دریافت کند. اما زمانی مرد می­‌تواند این حکم را به ثبت برساند که تکلیف حقوق مالی همسر خود را مشخص کند.

در صورت غیبت مرد و صدور حکم طلاق غیابی، اگر از قبل مهریه­‌ای برای زن تعیین و در عقدنامه قید شده باشد، در صورت نزدیکی زن و شوهر تمام مهریه به زن تعلق خواهد گرفت. اگر نزدیکی انجام نشده باشد، زن مستحق دریافت نصف مهریه مشخص شده خواهد بود.

در صورتی که مهریه­‌ای در عقدنامه برای زن مشخص نشده بود، در صورت ازاله بکارت، مهرالمثل (متناسب با شأن و شخصیت زن و اوضاع و احوال خانوادگی  او) به زن تعلق خواهد گرفت. حال که در این موارد مرد غایب است و امکان پرداخت مهریه نیست، زن می‌­تواند با معرفی اموال و دارایی از همسر خود به دادگاه، متناسب با اندازه­‌ی مهریه­‌ی خود، روی اموال مرد دست بگذارد. در مواردی هم که مرد مبادرت به طلاق همسر خود کرده است، در صورت تقاضای دریافت مهریه از طرفه زن، مرد می­‌تواند دادخواست اعسار در پرداخت مهریه دهد و پس از بررسی دادگاه و اثبات ناتوانی مرد در پرداخت، دادگاه مرد را ملزم به پرداخت مهریه به صورت اقساط خواهد کرد.

برای مطالعه سایر مقالات می‌توانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.

20
برچسب ها :
نویسنده مطلب فاطمه دل‌زنده‌دار اباتری
کارشناس حقوقی

دیدگاه شما

20 دیدگاه

  • ناشناس
    5 سال پیش

    سلام بنده یک سال عقدکردم.بعدعقد خانومم بامن خیلی سردیانه رفتارمیکرد یه حرفایی بهم میزد که زننده بود خودش ازمن دورمیکرد.بعد من خواسم برم با خونوادش درمیون بزارم ببینم چرا اینجوری میکنه با من.باباش برگشت گفت این زن تو نیس طرف مقابلت منم و منم مقداری پول کنارگذاشتم تا طلاقشو ازت بگیرم مهریشم تا قرون اخر میگیرم. تو زندگیم دارن خیانت میکنن بهم اخه من شرایط خودمو بهشون گفته بودم قبول کردن بعدن زدن زیرش. راهی هس منم مهریه ندم ازیتشون کنم خواهشا راهنماییم کنین

    • مدیریت سایت
      5 سال پیش

      سلام دوست عزیز. بابت اتفاقی که برای شما افتاده متأسفیم. مهریه از حقوق زوجه در ضمن عقد نکاح است و زوجه نمی‌تواند با عذر و بهانه از پرداخت آن امتناع کند. البته در رابطه با مسأله شما مواردی وجود دارد که می‌توان دررابطه با آن تأمل کرد. پیشنهاد می‌کنیم در این‌خصوص در ساعات اداری با شماره تماس‌های مندرج در وبسایت تماس بگیرید و از مشاوره حقوقی رایگان ما بهره‌مند شوید.

  • Sam
    5 سال پیش

    سلام وقت بخیر من یکسال عقد بودم با خانومم بعد از یکسال متوجه شدم خیانت میکنه شبی که فهمیدم کنترلمو ازدست دادم و کتک زدمش بعدش قرار شد توافقی جدا شیم که ابروشون نره روزه مشاوره تمام توافقاتشو انکار کرد و گفت من طلاق نمیخوام منم فک کردم که منتظره اروم شم باهم صحبت کنیم واقدامی نکردم بابت شکایت رابطه نامشروع تا اینکه احضاریه اومد که از همون فردای شبی که فهمیدم و دعوا کردیم رفته پزشک قانونی و چنتا شاهدی که اصلا اونجا نبودن یه پرونده بزرگ درست کرده و در خواست مهریه و ممنوع الخروجی منو داده منم روزه دادگاه وقتی پروندرو دیدم تصمیم گرفتم غیر قانونی از ایران برم الان یکساله اینجام در خواست طلاق کرده و حکم 2 سال حبس و 74 ضربه شلاق گرفته واسم میخواستم بدونم مهریش که 114 سکست بعد طلاق تا چه مدت گردنمه ازدواج مجدد کنه باطل میشه یا اصلا من هیچ جلسه دادگاه نبودم تکلیف چی میشه ممنون میشم راهنمایی کنید

    • مدیریت سایت
      5 سال پیش

      با سلام. با توجه به عملکرد شما متاسفانه خیلی از موارد بر علیه شماست. از طرفی اثبات خیانت هم به این سادگی نیست. مهریه هم بر ذمه مرد خواهد بود تا به زوجه پرداخت کند یا زوجه با میل خود آن را ببخشد.

  • بانو
    4 سال پیش

    با سلام من ده سال قبل طلاق غیابی گرفتم و پنج تا ازسکه هامو که پونصدتا بود بخشیدم وبقیه رو هنوز نگرفتم اونموقع مهریه من پونصد و شصت ملیون بود آیا میتونم مهریمو بروز کنم و دادخواست بدم که اموالشو توقیف کنن؟

    • نیکتا روزبهانی
      4 سال پیش

      با عرض سلام و ادب
      در خصوص این سؤال، توافقی که در آن زمان بین شما و همسر سابقتان در خصوص شرایط پرداخت مبلغ باقی‌مانده مهریه شکل گرفته، اهمیت دارد. علی‌القاعده، همسر سابق شما موظف به پرداخت سکه با توجه به توافق شما نسبت به شرایط پرداخت آن، می‌باشد و در صورت وجه نقد بودن مهریه، دادگاه در تاریخ دادخواست مطالبه مهریه، با توجه به نرخ روز، مبلغ باقی‌مانده را مشخص می‌کند.

  • سینا
    4 سال پیش

    اگه طلاق غیابی باشه بدون حضور مرد
    مهریه تعلق میگیره به مرد
    به زبان خودمونی
    فرار کنه بعد دوباره برگرده باید مهریه بده

    • نیکتا روزبهانی
      4 سال پیش

      با سلام دوست عزیز
      در صورت درخواست طلاق توافقی و صدور حکم از سوی قاضی، مطالبات مالی زوجه از قبیل مهریه در صورت گذشت نکردن از سوی زوجه و سایر حقوق ایشان، در حکم طلاق غیابی معین می‌گردد و زوج مکلف به پرداخت است.

  • ناشناس
    4 سال پیش

    سلام وقت بخیر
    من دادخواست طلاق غیابی دادم الان بعد یکسال رای طلاق صادر شده بعد این رای چی میشه؟
    چطوری میشه من طلاقمو بگیرم بعد نفقه یا مهریه ام بگیرم؟؟

    • نیکتا روزبهانی
      4 سال پیش

      با عرض سلام و احترام
      در حکم طلاق غیابی صادرشده، تمامی حقوق زوجه از قبیل مهریه، نفقه و غیره مشخص می‌گردد. شما می‌توانید با رأی دادگاه، حساب بانکی، اموال اعم از منقول و غیرمنقول و سایر دارایی‌های زوج را توقیف کرده و مهریه و سایر حقوق مالی خود را از محل آن مطالبه نمائید.

  • کمال
    4 سال پیش

    سلام من بعد ازدواج تا چهارسال باهمسرم بودم یه دختر یک ساله داشتیم که با یه مرد پنهانی دوست شده بود از طرف مادرش و با مادرش توطئه کردن که من رو بندازن زندان تا پدرم محبور بشه مهریه رو بده و بعد طلاق بره با اون پسره ازدواج کنه و من شب که داشت با مادرش برنامه ریزی میکرد حرفاشونو تو ایفون شنیدم و فرداش زن بدون هیچ دعوایی رفت خونه پدرش و درخواست طلاق و مهریه داد ،خلاصه منم هروی رفتم التماس کردم گفت فایده نداره منم فوری دیدم دیگه نمیاد از کشور خارج شدم الان شیش ساله اتریشم و زنه هم طلاق غیابی گرفت و اینو بگم پسره هم نگرفتش و قصدش فقط دوستی بوده ،خلاصه مادر پول پرستش بخاطر هزینه هاش دادش به یه پیرمرد نجار ،الان من اگه بیام ایران ایا هنوز زن میتونه بخاطر مهریه منو بندازه زندان ؟!

    • نیکتا روزبهانی
      4 سال پیش

      با سلام دوست عزیز
      در صورت درخواست طلاق توافقی و صدور حکم از سوی قاضی، مطالبات مالی زوجه از قبیل مهریه در صورت گذشت نکردن از سوی زوجه و سایر حقوق ایشان، در حکم طلاق غیابی معین می‌گردد و زوج مکلف به پرداخت است. این موضوع مقید به زمان نبوده و در همه حال امکان مطالبه آن وجود دارد.

  • مجیدمن
    4 سال پیش

    اینجانب در سال ۱۳۸۱ به المان سفر کردم و تمام اموال و مدارک شخصی را دراختیار همسرم قرار دادم طی دو سال کار کرد اولیه پول میفرستادم تا مقدمات حضور ایشان و فرزندمان در المان مهیا شود البته متذکر شوم خواهر خانم اینجانب در المان مستقر بوده اما بدلایلی نامعلوم از مدارک من سو استفاده کرده و از دادگاه طلاق غیابی گرفته با استناد که دادگاه را فریب داده و من را مجهول المکان قلمداد کرده در دادگاه آیا حکم طلاق را میشود باطل کرد

    • نیکتا روزبهانی
      4 سال پیش

      با عرض سلام دوست عزیز
      برای پاسخ دقیق‌تر به سؤال شما، لازم است بدانیم که رأی صادره در خصوص طلاق غیابی، قطعی شده است یا خیر. اما، در حالت کلی، به نظر می‌رسد امکان طرح دعوای ابطال طلاق در ایران وجود داشته باشد. بدین منظور پیشنهاد می‌کنیم از خدمات وکیل تخصصی در این زمینه استفاده کنید.

  • جواد
    3 سال پیش

    سلام همسرم دوساله خونه رو ترک کرده و ب منزل پدرش رفته و و رابطه نامشروع داشتن و بدون هیچ توضیحی ترک منزل کردن با وجودی ک من بخشیدمش حالا رفته طلاق غیابی گرفته آیا مهریه بهش تعلق می‌گیرد پس من بیچاره چیکار کنم هم زنت با همه باشه و بدونه و بدونی هم جلوت بره و هم مهریه برسه این چ قانونی هست که فقط کسانی ک خیانت میکنن برنده بازی میشن

    • نیکتا روزبهانی
      3 سال پیش

      با عرض سلام خدمت شما دوست عزیز
      باید خاطر نشان سازیم که به واسطه انعقاد عقد نکاح و ایجاد زوجیت بین زن و مرد، حق مهریه به زن تعلق می‌گیرد و بسته به نوع مهریه، در زمان حال و یا استطاعت یا توانایی مالی شوهر، حق مطالبه مهریه را دارد. لذا در صورت صدور حکم طلاق حتی در صورت ناشزه بودن همسر و یا ترک وظایف قانونی از سوی ایشان و ارتکاب خیانت، همچنان مهریه به ایشان تعلق گرفته و مستحق دریافت حقوق و مطالبات خویش پس از صدور حکم طلاق خواهد بود. البته امکان شکایت کیفری از زوجه به دلیل ارتکاب جرم خیانت با ارائه دلایل و ادله اثباتی محکم، در محاکم کیفری وجود دارد.

  • حمید
    3 سال پیش

    سلام.
    5سال همسر من رفته. و برای دادگاه نمیاد.
    الان در طلاق غیابی از من کی مهریه میخاد؟دادگاه؟ محضر؟
    و اینکه چند درصد مهریه رو از من میخان؟

    • نیلوفر جهانفر
      3 سال پیش

      با سلام و احترام؛
      شما می‌باید قبل از اجرای صیغه طلاق، مهریه ما فی القباله را در حق خوانده پرداخت نمایید.

  • سعید
    2 سال پیش

    با سلام، من حدود ۸ سال پیش به دلیل خیانت او را ترک کردم و از ایران خارج شدم. و الان او ازدواج کرده و دوباره طلاق گرفته است خواستم بدونم که اگر من ایران بیام در صورتی که اسم و مشخصاتم تغییر کرده باشد آیا او می‌تواند مهربه خود را از من بگیرد؟

    • نیلوفر جهانفر
      2 سال پیش

      با سلام و احترام،
      بله.