مشغلههای زندگی شهری و مدرنیزه شدن اکثر شهرها ایجاب میکند که افراد برای اوقات استراحت خود به حاشیه شهرها و روستاها رفت و آمد بیشتری داشته باشند. همین امر سبب شده است که افراد زیادی تمایل به ساخت ویلا در این مناطق داشته باشند. اما به دلیل مشغله و استقرار مکان دائمی زندگیشان در جای دیگر، نمیتوانند ساخت یک ویلا را شخصاً انجام دهند. از این رو، افراد بسیاری تحت عنوان پیمانکار هستند که کار تخصصی ساخت ویلا را به درخواست کارفرما برای آنها انجام میدهند. این کار فواید زیادی برای مالکان به همراه دارد. هدف از امضای قرارداد پیمانکاری ویلا نیز در واقع ساخت یک ملک متناسب با سلیقه شخصی افراد در منطقه مورد نظر آنان است. وجود پیمانکاران و فعالیتهای آنها موجب پیدایش روابط و تعاملات جدیدی میان افراد شده است. یکی از قراردادهایی که در پی این رابطه میان افراد امضا میشود، قرارداد پیمانکاری ویلا است که هدف ساخت یک ویلا را دنبال میکند. در این نوشتار بیشتر به شرح مفاد این قرارداد میپردازیم.
با انعقاد قرارداد پیمانکاری ویلا، صاحب ویلا صفر تا صد پروژه ساخت ویلا را بر عهده پیمانکار واگذار مینماید. در نتیجه، پیمانکار متعهد میگردد تا در قبال دریافت مبلغ مشخصی اقدام به ساخت ویلا مطابق خواست و نظر کارفرما در زمان مشخص نماید. به دنبال تنظیم این قرارداد، مالک ویلا یا کارفرما از بسیاری از مشاغل و دغدغههای ساخت و ساز دور شده و در پایان کار، در ازای دریافت مبلغ مورد توافق، ویلای مورد نظر خود را تحویل خواهد کرد. این موضوع در خصوص ساخت و ساز ویلا در مناطق روستایی و خارج از شهر که محل زندگی کارفرما نمیباشد اهمیت بیشتری خواهد داشت.
در طول مدت اجرای قرارداد پیمانکاری ویلا، پیمانکار موظف است خواست و نظر کارفرما را به نحو احسن رعایت نموده و سعی در مدیریت پروژه با توجه به مبلغ مشخص شده داشته باشد. نکته مهم در این خصوص، رضایت مالک و انجام دقیق و بینقص پروژه توسط پیمانکار است. اگر در پایان مرحله عملیات ساخت و ساز مطابق توافق قراردادی افراد انجام نشده باشد، پیمانکار استحقاقی نسبت به دریافت مبلغ قرارداد نخواهد داشت.
با توجه به نقش پررنگی که قراردادهای پیمانکاری ویلا در جامعه پیدا نموده است و اینکه بسیاری از افراد به منظور ساخت و ساز ویلای مورد علاقه خود ناچار به استفاده از این قالب قراردادی هستند، توجه به مشخصات و مندرجات این قرارداد بسیار ضروری است. مشخصات و مندرجات قرارداد پیمانکاری ویلا را میتوان بدین شرح معرفی نمود:
۱. مشخصات طرفین این قرارداد:
شخص صاحب ویلا تحت عنوان کارفرما و شخص پیمانکار طرفین این قرارداد میباشند. بایستی مشخصات و اطلاعات هویتی این افراد مانند نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، اقامتگاه و غیره به صورت دقیق در زمان تنظیم این قرارداد درج گردند.
۲. موضوع قرارداد:
بدیهی است که موضوع این قرارداد ساخت ویلا به صورت پیمانکاری است. اما بایستی در بند مربوط به موضوع قرارداد کلیه انتظارات کارفرما از پیمانکار، از جمله اینکه از چه مصالحی استفاده شود و مراحل ساخت به چه صورت پیش رود به صورت کامل معلوم و معین گردد.
۳. محل انجام قرارداد:
طبیعتاً پروژه ساخت و ساز ویلا بایستی در یک قطعه زمین مشخص انجام شود. از این رو، تعیین محل ساخت ویلا اهمیت بسیاری دارد. در این بند بایستی کلیه مشخصات محل ساخت، از جمله متراژ، نشانی پستی و غیره مشخص گردد.
۴. مشخصات فنی پروژه:
هر کارفرما جهت ساخت ویلای مورد نظر خود ایدهآلهای خاصی مانند تعداد طبقات، متراژ بنا، مصالح مورد استفاده، تعداد اتاقها و غیره دارد. به همین خاطر بایستی این موارد دربندی جداگانه تحت عنوان مشخصات فنی پروژه درج گردد تا پیمانکار بداند که در طول مدت اجرای پروژه ملزم به رعایت چه مواردی است.
۵. مبلغ قرارداد و شرایط پرداخت آن:
مبلغ قرارداد پیمانکاری ویلا با توافق طرفین قرارداد تعیین خواهد شد. عمدتاً در ابتدا یک مبلغ کلی جهت انجام پروژه تعریف شده و سپس هزینه انجام هر مرحله از پروژه به تفکیک تعیین خواهد شد. نحوه محاسبه دستمزد پیمانکار نیز درصد مشخصی از مبلغ این قرارداد میباشد که میتواند آن را طی چند قسط در سررسیدهای مشخص مطالبه نماید.
۶. مدت زمان اجرای موضوع قرارداد:
زمان تحویل پروژه در قرارداد پیمانکاری ویلا اهمیت بسیاری دارد. ممکن است طرفین با توجه به تاریخ تحویل این پروژه اقدام به برنامهریزی برای کارهای آینده خود نمایند. به همین خاطر، بایستی تاریخ مشخصی به منظور تاریخ پایان کار و تحویل پروژه در ابتدا مشخص شود.
۷. خسارت دیرکرد هر یک از طرفین در اجرای قرارداد:
در راستای اهمیتی که زمان تحویل پروژه در قرارداد پیمانکاری ویلا دارد، طرفین میتوانند مبلغ مشخصی را تحت عنوان خسارت دیرکرد در قرارداد تعیین نمایند. چنانچه هر یک از طرفین موجب دیرکرد در تحویل پروژه گردد، موظف به پرداخت مبلغ تعیین شده به طرف مقابل خواهد بود.
8. اسناد و مدارک پیمان:
تنظیم و انعقاد قرارداد پیمانکاری ویلا میان پیمانکار و کارفرما نیازمند رد و بدل شدن اسناد و مدارک خاصی چون سند زمین، نقشههای ساختمانی و غیره میباشد. بایستی در زمان تنظیم قرارداد، رد و بدل شدن این اسناد و مدارک تصریح گشته و اصل یا کپی این مدارک ضمیمه قرارداد گردند.
۹. تعهدات پیمانکار:
با تنظیم و انعقاد قرارداد پیمانکاری ویلاتعهدات مختلفی بر عهده پیمانکار قرار میگیرد که ملزم به ایفای این تعهدات خواهد بود. برای مثال، پیمانکار متعهد است پروژه مورد نظر را در مدت زمان مشخص تکمیل و به کارفرما تحویل دهد و یا اینکه حق انتقال موضوع قرارداد به فرد دیگری را نخواهد داشت.
10. تعهدات کارفرما:
علاوه بر پیمانکار، شخص کارفرما نیز با امضای این قرارداد تعهداتی را به عهده میگیرد. برای مثال، کارفرما موظف است کلیه پرداختیهای پیمانکار را در موعد مقرر انجام دهد، بایستی تجهیزات لازم مانند آب، برق، سرویس بهداشتی و غیره را برای پیمانکار و پرسنل وی در محل انجام پروژه تأمین نماید و غیره.
11. تضمین حسن انجام کار:
در بسیاری از مواقع، کارفرمایان اقدام به اخذ مبلغ مشخصی تحت عنوان تضمین حسن انجام کار از پیمانکار مینمایند. این تضمین ممکن است مبلغ مشخصی چک یا سفته باشد که در پایان پروژه به پیمانکار برگردانده میشود و یا به این صورت باشد که در هر مرحله از پرداخت، درصد مشخصی نزد کارفرما باقی بماند و تسویه نهایی در زمان تحویل پروژه انجام شود.
۱۲. تعیین ناظر:
به منظور اطمینان از اجرای پروژه ساخت و ساز ویلا مطابق خواست و نظر کارفرما و استفاده از مصالح مورد نیاز وی ضروری است تا شخص به عنوان ناظر از سوی کارفرما تعیین شود تا در طول مدت اجرای پروژه نسبت به عملکرد پیمانکار نظارت داشته باشد.
۱۳. موارد فسخ قرارداد:
اصولاً هیچ یک از طرفین قرارداد نمیتواند بدون علت اقدام به فسخ یکجانبه قرارداد نماید. به همین علت، ضروری است تا موارد فسخ قرارداد از پیش تعیین و در قرارداد درج گردد. برای مثال، تأخیر در شروع پروژه از طرف پیمانکار میتواند موجب اعطای حق فسخ به کارفرما شود و یا تأخیر در تحویل محل اجرای پروژه از جانب کارفرما میتواند موجب اعطای حق فسخ به پیمانکار شود.
۱۴. حل و فصل اختلافات ناشی از قرارداد:
تعیین مرجعی مناسب جهت حل و فصل اختلافات احتمالی میان کارفرما و پیمانکار اقدام مناسبی است که از طرح بسیاری از دعاوی نزد مراجع دادگستری جلوگیری مینماید. چرا که بسیاری از این اختلافات از طریق مراجعه به مرجع مشخص شده حل و فصل خواهند شد.
سؤالات متداول
بدیهی است قرارداد پیمانکاری ویلا با قرارداد مشارکت در ساخت ویلا متفاوت است. در قرارداد مشارکت یک مالکیت مشاعی پدید میآید؛ در نتیجه، مالک و سازنده شریک یکدیگر بوده و در پایان عملیات ساخت و ساز هردو دارای مالکیت مشاعی نسبت به ویلا خواهند بود. اما در قرارداد پیمانکاری ویلا، پیمانکار تنها سازنده ملک است و هیچ حق مالکیتی در نتیجه این قرارداد برای ایشان ایجاد نخواهد شد. پیمانکار ویلا در ازای انجام این قرارداد مبلغ مشخص و توافق شده را دریافت خواهد کرد. معمولا مبلغ این قراردادها در طی چند قسط و با اتمام هر مرحله به پیمانکار پرداخت میشود.
شخص کارفرما (صاحب ویلا) موظف است کارگاه (محل ساخت ویلا) را در مقابل حوادث مختلف مانند آتشسوزی بیمه نماید، اما تکلیفی نسبت به بیمه تأمین اجتماعی کارگران ندارد. چرا که کارگران پرسنل پیمانکار محسوب شده و شخص پیمانکار به عنوان کارفرمای آنها موظف به بیمه کردن پرسنل خود میباشد.
در چنین مواردی مسئولیت جبران خسارت یا اصلاح سازه بر عهده پیمانکار قرار خواهد داشت، چرا که خسارت وارده ناشی از قصور وی در انجام وظایف خود بوده است.
تعیین این موضوع بسته به توافق طرفین دارد. چنانچه قرارداد پیمانکاری با مصالح تنظیم شده باشد، این وظیفه بر عهده پیمانکار خواهد بود و در غیر این صورت، این وظیفه متوجه کارفرما میباشد.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
021-91557030متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول