زمانی که شما برای توسعه کسب و کار خود نیاز به استفاده از دانش و فناوری روز را احساس میکنید ناچار هستید از دستاوردهای فناوران مربوط به عرصه خاص فعالیتتان بهره ببرید. استفاده از این دانش و تکنولوژی بدون حضور این افراد میسر نخواهد بود.برای به کارگیری این افراد نیازمند انعقاد قرارداد تحقیق و توسعه با ایشان هستید. در این قرارداد ضمن توضیح دانش و فناوری مربوطه، حقوق و تعهدات هریک از طرفین قرارداد را به دقت شرح میدهیم سپس ضمانت اجرای تخلف از تعهدات را مشخص میکنیم...
بسیاری از دانشمندان سالها تلاش میکنند تا با ابداع یک روش جدید، راه حلی برای مشکلات موجود ارائه کنند و یا مباحثی که در حال حاضر بدون مشکل انجام میشوند را ارتقا ببخشند. معمولا کارفرمایان بسیاری به دنبال این روشها هستند تا کسبوکار خود را با استفاده از آنها بهبود ببخشند. یکی از روشهایی که با استفاده از آن میتوان از دانش و تکنولوژی جدید بهرهمند شد استفاده از روشی به نام تحقیق و توسعه است. اما تحقیق و توسعه به چه معناست و برای استفاده از آن چه قراردادی باید تنظیم کرد؟ در این نوشتار بیشتر به شرح قرارداد تحقیق و توسعه میپردازیم.
معمولا در بسیاری از کسبوکارها که عمدتا جنبه تولیدی دارند، برای بهبود شرایط موجود به وسیله دانش و تکنولوژی جدید، واحدی با نام تحقیق و توسعه احداث میکنند. این واحد وظیفه دارد با بهرهگیری از روشهای نوین، روشهای سابق را متحول کرده به گونهای که از نظر هزینه یا عملکرد در روند آنها بهبودی حاصل شود. به منظور تبیین روابط میان کارفرما و فناوری که عهدهدار انجام امور مربوط به تحقیق و توسعه است قراردادی تنظیم میشود که به آن قرارداد تحقیق و توسعه میگویند.
قبل از هر چیز لازم است بدانید قراردادی که تحت عنوان قرارداد تحقیق و توسعه میان فناور و کارفرما امضا میشود یک قرارداد استخدامی نیست. اگر شما میخواهید با فناوری به عنوان کارمند همکاری کنید با ید یک قرارداد استخدامی تنظیم کنید و پایبند اصول و قوانین استخدامی باشید. اما این قرارداد درواقع یک قرارداد همکاری پروژهای یا پیمانکاری است. پس اصول آن با اصول یک قرارداد استخدامی متفاوت است.
در یک قرارداد تحقیق و توسعه لازم است به یک سری از نکات توجه ویژه شود. نکاتی که در سرنوشت یک فناور یا کارفرما بسیار مهم است. درادامه به شرح 5 نکته کلیدی در قراردادهای تحقیق و توسعه میپردازیم:
معمولا واحدهای تحقیق و توسعه بعد از استقرار در یک سازمان به بررسی امکان پیادهسازی روشهای نوین در آن کارگاه میپردازند و پس از انجام بررسیهای فوق در نهایت به اجرای نکات مورد نظر مشغول میشوند. همانطور که مشاهده میکنید یک پروژه تحقیق و توسعه فازهای مختلفی دارد. بهترین شیوه برای پرداخت دستمزد فناور تقسیم مبلغ کلی قرارداد به تعداد فازهای مربوطه است. بدین صورت که پس از اجرا و تأیید هر بخش، مبلغ مورد توافق در قرارداد تحقیق و توسعه پرداخت میشود.
اگر دانش و فناوری موضوع قرارداد تحقیق و توسعه شما قبلا تا حدودی توسط فناور ایجاد شده و سپس در ادامه کار تکمیل گردد، مالکیت این دانش و فناوری با چه کسی خواهد بود؟
پ
رداختن به مبحث مالکیت دانش و فناوری در قرارداد تحقیق و توسعه مساله بسیار مهمی است. در قراردادهای اینچنینی زمانی که به فناور پولی از بابت فعالیتهای وی پرداخت میگردد اصل بر آن خواهد بود که مالکیت فناوری ایجاد شده با کارفرما است. حتی اگر در قرارداد در این خصوص سکوت شده باشد. اگر شما به عنوان یک فناور قصد دارید در قالب یک قرارداد تحقیق و توسعه با کسی همکاری کنید بهتر است در ضمن قرارداد این نکات را درج کنید: 1- مالکیت دستاوردهای پیش از امضای قرارداد تحقیق و توسعه 2- مالکیت دستاوردهای حاصل شده در ضمن قرارداد تحقیق و توسعه.
با این روش میتوانید مالکیت دانش خود را برای خودتان محفوظ نگاه دارید. توجه داشته باشید که ذکر دقیق دانش و فناوری های موضوع هر بند که در ضمیمه قرارداد تحقیق و توسعه آورده میشود، بسیار مهم و کلیدی است و باید به دقت به آن پرداخته شود.
پس از اینکه قرارداد تحقیق و توسعه به اتمام رسید و موضوع آن اجرا شد، آیا امکان استفاده یا واگذاری فناوری موضوع قرارداد برای طرفین وجود دارد؟ این مطلب بسیار مهمی است که باید در متن قرارداد تحقیق و توسعه در مورد آن تعیین تکلیف شود.
دانش و فناوی موضوع یک قرارداد تحقیق و توسعه آنقدر مهم است که باید توسط طرفین محافظت شود. شروط مربوط به محرمانگی اطلاعات و عدم رقابت درواقع راهکاری برای پیشگیری از افشاء این اطلاعات است. حتما باید در ضمن یک قرارداد تحقیق و توسعه پروتکلهای مناسبی برای استفاده از اطلاعات در نظر گرفته شود. همچنین در نظر گرفتن یک مدت زمان معقول جهت عدم همکاری با رقبا و ضمانت اجرای متناسب با آن از جمله نکاتی است که باید به آنها توجه کافی شود.
اگر فناوری موضوع قرارداد تحقیق و توسعه توسط یکی از طرفین تحت عنوان اختراع یا طرح صنعتی به ثبت برسد تکلیف چیست؟ ممکن است در ضمن فعالیتهای واحد تحقیق و توسعه دستاوردهایی یافته شود که قابلیت ثبت داشته باشند. در متن یک قرارداد استاندارد، باید تمام راهکارهای مورد نیاز در این خصوص و بحث مالکیت مادی و معنوی اختراع به ثبت رسیده نوشته شود.
تنظیم قراردادهای انتقال فناوری یکی از دشوارترین و پیچیدهترین کارهای حقوقی است. لذا هر مشاور و حقوقدانی قادر به نوشتن یک قرارداد استاندارد با درنظر گرفتن تمامی شروط نخواهد بود. از آنجا که در لامینگو طیف وسیعی از مشاوران حقوقی با تخصصهای متفاوت فعالیت میکنند، خوشحالیم اعلام کنیم که قرارداد تحقیق و توسعهای که در پیش روی شما قرار دارد حاصل زحمت و تلاش یک تیم پرکار و مستعد حقوقی است که در زمینه قراردادهای انتقال تکنولوژی و مباحث مربوط به مالکیت فکری بسیار مهارت دارند. امیدواریم با استفاده از این قرارداد، از حقوق هر یک از طرفین به درستی حفاظت شود و تجربه همکاری خوبی برای شما رقم بخورد.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول