قرارداد لیسانس یا مجوز بهرهبرداری از تکنولوژی معادل فارسی عبارت انگلیسی Technology License Agreement بوده و از جمله موضوعات مرتبط با حقوق مالکیت فکری میباشد. پیشرفت تکنولوژی به کمک خلاقیتها و ایدههای افراد مختلف، موجب اهمیت یافتن موضوع مالکیت فکری بر طرحها و ایدهها و در نتیجه، مطرح شدن موضوع قرارداد لیسانس یا مجوز بهرهبرداری از نکنولوژی در دو سطح داخلی و بینالمللی شده است. امروزه، طرحها و ابتکاراتی که ناشی از خلاقیت و دانش فکری صاحبان آنها میباشد، جنبه تجاری و ارزش اقتصادی بالایی یافتهاند. استفاده از این طرحها در گروی انعقاد یک قرارداد لیسانس یا مجوز بهرهبرداری از تکنولوژی با در نظر گرفتن کلیه قواعد و احکام حقوقی میباشد.
انعقاد قرارداد لیسانس بین صاحب امتیاز و امتیازگیرنده، در اولین گام موجب کسب درآمد برای طرفین خواهد شد. صاحب امتیاز خود به تنهایی قادر به کسب درآمد از طریق ایده و طرح خود نمیباشد و با انعقاد قرارداد لیسانس، مجوز بهرهبرداری از این طرح را به امتیازگیرنده میدهد. امتیازگیرنده با استفاده از امکانات و موقعیت خود، طرح مورد نظر را تبدیل به محصولی مینماید که تولید و فروش آن موجب کسب درآمد برای هر دو طرف خواهد شد. علاوه بر این، تولید محصول با استفاده از طرح و ایده صاحب امتیاز، موجب شناخته شدن این فرد در سطح بازار جهانی شده و ورود وی به این عرصه را تسهیل میبخشد.
از مقررات اساسی که در قراردادهای لیسانس و بهرهبرداری از امتیاز فناوری باید ملحوظ گردد، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
1. طرفین و موضوع فناوری
صاحب امتیاز فناوری (Licensor) و شخص امتیازگیرنده (Licensee) طرفین این قرارداد بوده و بایستی مشخصات و اطلاعات آنها در قالب موضوع معین که حیطۀ بهرهبرداری را به نحو دقیق پوشش دهد در قرارداد درج گردد.
2. نحوۀ بهرهبرداری از فناوری و تعهدات طرفین
در این قرارداد، نحوه بهرهبرداری از فناوری و تعهدات طرفین در قبال آن مشخص میشود. از قبیل آنکه صاحب امتیاز چه مواردی را برای تسهیل فعالیت بهرهبردار یا امتیازگیرنده در اختیار او قرار دهد، پشتیبانیهای لازم برای استفاده از فناوری کدام است و امتیازگیرنده باید با بهرهبرداری از فناوری چه هدفی را برآورده سازد.
3. حق امتیاز بهرهبرداری از فناوری (Royalty)
صاحب امتیاز فناوری با عقد قرارداد لیسانس قصد ورود به عرصه تجارت و سوددهی از فناوری حاصل از ابتکار خود را دارد. اعطای فناوری در قبال پرداخت حق امتیاز یا رویالتی مشخص صورت میپذیرد تا صاحب امتیاز فناوری از سود ابتکار خود بهرهمند شود. در واقع، میتوان حق امتیاز را هدف اصلی صاحب امتیاز از انعقاد قرارداد لیسانس دانست. به همین علت، ضروری است تا بند مشخصی از قرارداد به تعیین تکلیف در این خصوص اختصاص یابد.
4. حفظ حقوق مالکیت فکری
صاحب امتیاز یک فناوری، مالک حقوق فکری و دانش و ابتکار آن است. در ازای اعطای فناوری به امتیازگیرنده در قالب قرارداد لیسانس، باید سازکاری در راستای حفظ حقوق او نسبت به فناوری موضوع قرارداد پیشبینی شود. همچنین ممکن است امتیازگیرنده به همراه صاحب امتیاز، فناوری جدید یا توسعهیافتهای را با همکاری یکدیگر خلق کنند که در این مورد نیز باید از حقوق مالکیت فکری هر دو طرف صیانت شود.
5. رعایت الزامات قانونی
مقررات مربوط به حقوق اختراع از قبیل قانون ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علایم تجاری، الزاماتی را نسبت به حقوق مالکیت فکری و قراردادهای لایسنس پیشبینی نمودهاند که باید مورد ملاحظه قرار گیرد.
6. انحصاری بودن یا نبودن واگذاری امتیاز style="color:#000000;">طرفین قرارداد واگذاری حق امتیاز بهرهبرداری از فناوری میتوانند آن را بهنحو انحصاری یا غیرانحصاری تنظیم کنند؛ بدین جهت که در صورت وجود شرط انحصار، صاحب امتیاز حق در اختیار نهادن فناوری موضوع قرارداد را به دیگری ندارد. 7. ضمانت اجرا، حوادث فوقالعاده، نحوه فسخ و خاتمه قرارداد قرارداد لیسانس یا مجوز بهرهبرداری از تکنولوژی، قراردادی است که به موجب آن صاحب امتیاز یک ایده یا محصول (Licensor) امتیاز بهرهبرداری از آن را در ازای دریافت حق امتیاز استفاده از آن (Royalty) به شخص امتیازگیرنده (Licensee) واگذار میکند. به موجب این قرارداد، صاحب امتیاز یک فناوری آن را به یک یا چند متخصص بهرهبردار که توانایی تولید محصول و سودآوری از فناوری وی را داشته باشند اعطاء میکند. این واگذاری با شرایط مورد نظر طرفین و در قبال دریافت حق امتیاز یا Royalty است. چرا که بهرهبرداران با استفاده از فناوری صاحب امتیاز، محصولاتی اعم از کالا یا خدمات تولید و عرضه مینمایند که دارای ارزش تجاری و سودآوری است. بهطور کلی، انواع حقوق مالکیت فکری از جمله حق بهرهبرداری از یک اختراع، حق استفاده از علائم تجاری، دانش فنی ساخت یک محصول یا ارائه یک خدمت و حق استفاده از یک نرمافزار میتوانند موضوع قرارداد لیسانس قرار گیرند. کلیه اطلاعاتی که صاحب امتیاز در اختیار لیسانسگیرنده قرار میدهد جنبه سری و محرمانه دارند. بنابراین، اگر لیسانسگیرنده اقدام به افشای این اطلاعات نموده و آنها را در اختیار شخص یا اشخاص دیگری قرار دهد، از باب مسئولیت مدنی ضامن بوده و موظف به جبران خسارت صاحب امتیاز خواهد بود. تحولات شتابنده در عرصه فناوری موجب میشود تا صاحبان فناوری هرچه سریعتر مایل به تجاریسازی فناوری خود و ورود به بازار مصرف باشند تا با ورود فناوری رقیب، دچار زیان نشوند. اعطای امتیاز بهرهبرداری از فناوری، از طرفی موجب افزایش تولیدات نوین و کارآمدتر و خدمات بهینه و از طرف دیگر موجب تشویق صاحبان ایده به ادامه فعالیت خود و اعطای حق بهرهبرداری از آن در ازای دریافت امتیاز به بهرهبرداران است. بنابراین، همکاری صاحبان فناوری و بهرهبرداران از فناوریهای نوین، موجب افزایش سوددهی و کارآیی بیشتر آنها میگردد.
با توجه به اهمیت و حساسیت موضوع قراردادهای لیسانس، باید تدابیر قابل اطمینانی جهت حفظ حقوق طرفین در برابر تضییع آن از جانب هر طرف، تخلفات قراردادی و وقایع خارج از قرارداد پیشبینی شود. مراتب فسخ و نحوه خاتمه قرارداد با توجه به ماهیت ویژه قراردادهای لیسانس باید مطابق طبیعت آنها تنظیم شود.
سؤالات متداول1. قرارداد لیسانس یا مجوز بهرهبرداری از تکنولوژی چیست؟
2. چه اموالی میتوانند موضوع قرارداد لیسانس یا مجوز بهرهبرداری از تکنولوژی قرار گیرند؟
3. آیا با انعقاد قرارداد لیسانس، امکان افشای اطلاعات مربوط به موضوع قرارداد از طرف لیسانسگیرنده وجود دارد؟
4. مزایای استفاده از قرارداد لیسانس یا مجوز بهرهبرداری از تکنولوژی چیست؟
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول