رایگان
درخواست اعتراض به قرار منع تعقیب

درخواست اعتراض به قرار منع تعقیب

قرار منع تعقیب یکی از انواع قرارهایی است که در صورت عدم وجود دلایل کافی جهت نسبت دادن جرم به متهم و یا عدم جرم‌انگاری فعل ارتکابی توسط شخص، از دادگاه یا دادسرا صادر می‌شود. مطابق ماده ۲۷۸ قانون آیین دادرسی کیفری هرگاه به علت جرم نبودن عمل ارتکابی، قرار منع تعقیب صادر و به هر دلیل قطعی شود، نمی‌توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد. هرگاه به علت فقدان یا عدم کفایت دلیل، قرار منع تعقیب صادر و در دادسرا قطعی شود، نمی‌توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد، مگر پس از کشف دلیل جدید که در این صورت، با نظر دادستان برای یک بار قابل تعقیب است و اگر این قرار در دادگاه قطعی شود، پس از کشف دلیل جدید به درخواست دادستان می‏ توان او را برای یک بار با اجازه دادگاه صالح برای رسیدگی به اتهام، تعقیب کرد. در صورتی که دادگاه، تعقیب مجدد را تجویز کند، بازپرس مطابق مقررات رسیدگی می‌کند.

آخرین بروزرسانی: 1401/05/22

یکی از حقوقی که مطابق قانون و در رونده طرح و حل پرونده‌های قضایی برای افراد پیش‌بینی گردیده است، حق اعتراض به آراء و قرارهای صادره از سوی مراجع و نهادهای قضایی است. از مهم‌ترین و رایج‌ترین انواع قرارها قرار منع تعقیب است که از سوی دادسرا صادر می‌شود. این قرار ظرف بیست روز از تاریخ صدور در دادگاه کیفری دو (دادگاه بدوی) از طریق ارائه درخواست اعتراض به قرار منع تعقیب قابل اعتراض است. در ادامه با ما همراه باشید.

منظور از قرار منع تعقیب چیست؟

یکی از انواع قرارهایی که می‌تواند از سوی دادگاه و دادسرا صادر گردد، قرار منع تعقیب است. این قرار همان‌طور که از نام آن پیدا است به این معناست که امکان تعقیب فرد وجود ندارد و اساساً تعقیب ممنوع می‌شود. گاهی قرار منع تعقیب زمانی صادر می‌شود که عملی که شخص انجام داده است، جرم محسوب نمی‌شود و بنابراین توسط قاضی تحقیق یا قاضی رسیدگی، قرار منع تعقیب صادر می‌شود. از سوی دیگر گاهی ممکن است عمل ارتکابی مطابق قانون جرم محسوب گردد اما بنا به دلایلی اتهام متوجه متهم نیست.

هنگامی‌که دلایل کافی برای اثبات ارتکاب جرم توسط متهم وجود ندارد و یا عمل ارتکابی جرم محسوب نشود، بازپرس قرار منع تعقیب را صادر می‌کند و سپس پرونده را فوری نزد دادستان ارسال می‌کند .دادستان ظرف سه روز در رابطه با قرار صادره اعلام موافقت یا مخالفت می‌کند. در صورت موافقت، بازپرس مراتب را به طرفین ابلاغ می‌کند. در صورت نقض قرار منع تعقیب و صدور قرار جلب به دادرسی توسط دادگاه، بازپرس مکلف است متهم را احضار و موضوع اتهام را به او تفهیم کند و با اخذ آخرین دفاع و تامین مناسب از وی، پرونده را به دادگاه ارسال نماید.

همچنین مطابق ماده ۲۷۸ قانون آیین دادرسی کیفری هرگاه به علت جرم نبودن عمل ارتکابی، قرار منع تعقیب صادر و به هر دلیل قطعی شود، نمی‌توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد. هرگاه به علت فقدان یا عدم کفایت دلیل، قرار منع تعقیب صادر و در دادسرا قطعی شود، نمی‌توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد، مگر پس از کشف دلیل جدید که در این صورت، با نظر دادستان برای یک بار قابل تعقیب است و اگر این قرار در دادگاه قطعی شود، پس از کشف دلیل جدید به درخواست دادستان می‏ توان او را برای یک بار با اجازه دادگاه صالح برای رسیدگی به اتهام، تعقیب کرد. در صورتی که دادگاه، تعقیب مجدد را تجویز کند، بازپرس مطابق مقررات رسیدگی می‌کند.

دادگاه صالح به رسیدگی به درخواست اعتراض به قرار منع تعقیب

مطابق قانون آیین دادرسی کیفری مرجع حل اختلاف بین دادستان و بازپرس و رسیدگی به اعتراض شاکی یا متهم نسبت به قرارهای قابل اعتراض، با دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به آن اتهام را دارد. چنانچه دادگاه انقلاب یا دادگاه کیفری یک در حوزه قضائی دادسرا تشکیل نشده باشد، دادگاه کیفری دو محل، صالح به رسیدگی است.

نکات مربوط به درخواست اعتراض به قرار منع تعقیب

مطابق تبصره ماده ۲۷۰ قانون آیین دادرسی کیفری مهلت اعتراض ۱۰ روز برای اشخاص مقیم ایران و یک ماه برای افراد مقیم خارج از کشور می‌باشد. اسامی شاکی و مشتکی عنه با ذکر مشخصات کامل و آدرس کامل به همانگونه که در  شکوائیه ذکر شده می‌باید در لایحه اعتراض به قرار منع تعقیب درج شود. هچنین دقت کنید تا کلیه مدارک و مستنداتی که در مرحله دادسرا در پرونده موجود بوده است را به لایحه اعتراضی خود ضمیمه کنید تا دادگاه برای مطالعه لایحه، نیاز به بررسی دوباره پرونده نداشته باشد. 

شاکی برای اعلام اعتراض به قرار منع تعقیب علی‌الاصول می‌باید به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کند و فرم مخصوص آن و پیوست لایحه را تکمیل کرده و اعتراض خود را به ثبت برساند. این درحالی است که شما می‌توانید با لامینگو بدون نیاز به مراجعه حضوری درخواست خود را به صورت هوشمند و آنلاین تکمیل کرده و از آن استفاده کنید. 

درخواست اعتراض به قرار منع تعقیب هوشمند چیست؟

درخواست یا لایحه اعتراض هوشمند به این معنا است که کاربران می‌توانند پس از انتخاب درخواست یا سایر اسناد قضایی مورد نظر خود به سوالات تهیه شده توسط برترین متخصصان حقوقی پاسخ داده و پس از آن سند خود را به صورت شخصی‌سازی شده، هوشمند و آنلاین دریافت کنند. در صورت وجود هرگونه پرسش و یا ابهامی در این زمینه نیز متخصصان حقوقی ما در خدمت شما عزیزان جهت پاسخ‌گویی می‌باشند.

 

در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید

021-91070885
تهیه شده توسط بهترین ‌‌ها

آیا این قرارداد مورد نیاز شما نیست و یا در انتخاب آن شک دارید؟

چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، می‌توانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.

سوالات متداول

پرسش و پاسخ

پرسش خود را مطرح نمایید

پرسش شما با موفقیت ثبت شد ، پاسخ از طریق پیامک یا ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.