فریب در ازدواج که با عنوان تدلیس در ازدواج نیز شناخته میشود از انواع جرائم بر ضد حقوق و تکالیف خانوادگی محسوب میگردد. مطابق قانون مجازات اسلامی چنانچه هر یک از زوجین قبل از عقد ازدواج طرف خود را به امور واهی از قبیل داشتن تحصیلات عالی، تمکن مالی، موقعیت اجتماعی، شغل و سمت خاص، تجرد و امثال آن فریب دهد و عقد بر مبنای هر یک از آنها واقع شود مرتکب جرم فریب در ازدواج شده که طرف مقابل میتواند با تنظیم شکواییه فریب در ازدواج اقدام به شکایت علیه آن شخص نماید.
گرچه ازدواج امری جهت برقراری رابطه زوجیت میان دو شخص است و پیوندی را میان آنها جهت زندگی کردن با یکدیگر ایجاد میکند، اما این واقعیت نیز بر کسی پوشیده نیست که ازدواج در واقع یک قرارداد میان دو طرف است. بسیاری از عقود و قراردادها مطابق قانون مدنی قابل فسخ از طریق خیارات پیشبینی شده قانونی هستند. یکی از انواع این خیارات، خیار تدلیس است که در واقع به معنای فریب دادن طرف مقابل برای انعقاد عقد یا قرارداد است.
برای انجام امر ازدواج طرفین بر اساس شناختی که از یکدیگر پیدا میکنند و همچنین بر طبق آنچه میبینند و میشنوند اقدام به انجام آن مینمایند. گاهی ممکن است برخی از اشخاص برای رسیدن به اهداف و مقاصدی که دارند طرف دیگر را فریب داده و بر اساس آن فریب طرف مقابل راضی به ازدواج گردد. در همین راستا قانون گذار فریب در ازدواج را جرمانگاری کرده و برای آن مجازات نیز در نظر گرفته است. افراد میتوانند از طریق تهیه شکواییه فریب در ازدواج اقدام به شکایت علیه شخص مرتکب فریب در دادگاه نمایند.
با وجود اینکه قانون مدنی فصلی را به ازدواج یا همان نکاح اختصاص داده و مفاد قانونی مربوط به آن را نیز ذکر کرده است، اما با این حال، فریب در ازدواج در قانون مجازات اسلامی جرمانگاری گردیده است. مطابق ماده ۶۴۷ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) که در تاریخ ۱۳۹۹/۲/۲۳ اصلاح گردیده است، چنانچه هر یک از زوجین قبل از عقد ازدواج طرف خود را به امور واهی از قبیل داشتن تحصیلات عالی، تمکن مالی، موقعیت اجتماعی، شغل و سمت خاص، تجرد و امثال آن فریب دهد و عقد بر مبنای هر یک از آنها واقع شود در واقع مرتکب جرم شده که مرتکب به حبس تعزیری از سه ماه تا یک سال محکوم میگردد.
بنابراین برای مثال اگر شخصی در رابطه با تحصیلات یا وضعیت مالی خود طرف دیگر را فریب داده باشد به نحوی که یکی از دلایل اصلی شخص برای رضایت به ازدواج این مورد بوده باشد، شخص درواقع مرتکب جرم فریب در ازدواج شده است، و طرف دیگر میتواند از طریق تنظیم شکواییه فریب در ازدواج اقدام به طرح شکایت نماید.
بر اساس قانون مجازات اسلامی، فریب در ازدواج ممکن است در موارد مختلفی انجام شود که این موارد ازجمله عبارت است از:
باید توجه داشت که موارد فریب ذکر شده در این ماده قانونی به صورت مصداق و مثال بوده و فریب در ازدواج میتواند با توجه به موقعیتهای مختلف، شامل موارد دیگری نیز بشود که محدود به موارد ذکرشده نخواهد بود. جرم فریب در ازدواج میتواند هم به صورت فعل و هم به صورت ترک فعل باشد، به این معنا که گاهی ممکن است شخص اقدام به بیان دروغ و فریب دادن شخص نماید و گاهی نیز ممکن است با سکوت کردن و عدم بیان حقایق، منجر به فریب طرف مقابل شود و درنتیجه بر همین اساس شخص دیگر راضی به انجام ازدواج گردد که در اینصورت نیز برای فرد مجازات در نظر گرفته خواهد شد.
از سوی دیگر این جرم میباید توسط شخص زوج یا زوجه صورت پذیرد، به عبارت دیگر، چنانچه شخص ثالثی اقدام به بیان دروغ و فریب فرد نماید و زوج یا زوجه از این امر بیاطلاع باشد، وی مرتکب جرم نشده است. نکته دیگر اینکه زمانی جرم فریب در ازدواج محقق میشود که یکی از زوجین قبل از عقد ازدواج طرف دیگر را به امری واهی فریب دهد و این مورد مربوط به فریب پس از ازدواج نمیشود.
باید دقت داشت چنانچه عقد نکاح به دلیل فریب در ازدواج فسخ گردد، زن مستحق مهریه خواهد بود اما اگر قبل از فسخ نکاح، زن و مرد نزدیکی نکرده باشند، در چنین حالتی به زن مهریه تعلق نخواهد گرفت.
یکی از انواع خدمات حقوقی آنلاین لامینگو، تنظیم انواع شکواییه و دادخواست به صورت هوشمند است. شما میتوانید پس از پاسخ دادن به سوالاتی که برای تنظیم شکواییه موردنیاز است، شکواییه خود را به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری تنظیم نمایید. پرسشهای مزبور توسط برترین وکلا و متخصصین حقوقی لامینگو تهیه گردیده و در اختیار کاربران قرار گرفته است. همچنین شما میتوانید علاوه بر دریافت شکواییه هوشمند، از متخصصان حقوقی مجموعه، اقدام به دریافت مشاوره حقوقی نمایید.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
021-91557030متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول