منظور از ضرب و جرح مطرح شده در شکواییه ضرب و جرح مطابق قانون یک جرم علیه تمامیت جسمانی افراد است که ممکن است از طریق سلاح سرد یا گرم صورت پذیرد. ضرب و جرح شامل ضرب و جرح عمدی و غیرعمدی میشود؛ که از همین روی نوشتن یک شکواییه ضرب و جرح حرفهای و اصولی جهت تشخیص نوع آن و صدور مناسبترین رأی جهت مجازات مرتکب از اهمیت دوچندانی برخوردار میگردد. باید توجه داشت که اصولاً ضرب و جرح عمدی به ضرب و جرحی گفته میشود که شخص مرتکب دارای قصد انجام این عمل و به اصطلاح حقوقی دارای سوءنیت بوده باشد؛ درحالیکه، در ضرب و جرح غیرعمدی نه قصد و سوءنیت وجود داشته و نه فعل ارتکابی نوعاً کشنده بوده است.
به طور کلی مطابق قانون مجازات اسلامی و حقوق جزا، جرائم به جرائم علیه اموال، جرائم علیه امنیت و جرایم علیه تمامیت جسمانی افراد تقسیم میگردد. ضرب و جرح یکی از انواع جرمهایی است که علیه جسم افراد صورت میپذیرد. ضرب و جرح مطابق قانون مجازات اسلامی دارای انواع مختلفی است که در نتیجه مجازات مربوط به آنها نیز با یکدیگر دارای تفاوتهایی میباشد.
در بیان تفاوت ضرب و جرح اینگونه گفته میشود که ضرب دارای اثراتی همچون سیاهی و کبودی است در حالیکه در جرح اثراتی از خونریزی، پارگی و خراشیدگی نیز مشاهده میشود که مطابق قانون اصطلاحاً به آن جنایت بر عضو نیز گفته میشود در این نوع از جنایت قتلی رخ نمیدهد بلکه فعل جرح بر روی یکی از اعضای شخص مقابل صورت میگیرد.
در یک دستهبندی کلی از انواع جرمها، به دو دسته جرم عمدی و جرم غیر عمدی برمیخوریم. ضرب و جرح نیز به همین صورت به ضرب و جرح عمدی و ضرب و جرح غیرعمدی تقسیم میشود که مجازات متفاوتی را نیز در پی دارد.
بر اساس ماده ۶۱۴ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده) هر کس عمداً به دیگری جرح یا ضربی وارد آورد که موجب نقصان یا شکستن یا از کار افتادن عضوی از اعضا یا منتهی به مرض دائمی یا فقدان یا نقص یکی از حواس یا منافع یا زوال عقل مجنی علیه گردد در مواردی که قصاص امکان نداشته باشد، چنانچه اقدام وی موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران گردد به حبس درجه شش محکوم خواهد شد و در صورت درخواست مجنی علیه مرتکب به پرداخت دیه نیز محکوم میشود. مطابق تبصره همین ماده در صورتی که آلت جرح اسلحه یا چاقو و امثال آن باشد مجازات در نظر گرفته شده سه ماه تا یک سال حبس میباشد.
برای اثبات هر جرمی نیازمند ادله اثبات جرم یا همان دلایلی جهت اثبات تحقق آن جرم هستیم. در رابطه با جرم ضرب و جرح نیز اقرار شخص مرتکب و یا شهادت دو مرد عادل و بالغ ادله اثبات محسوب میشود؛ درنهایت نیز علم قاضی که از طریق امارات و قرائن مانند صورتجلسه کلانتری، نامه پزشکی قانونی و... کسب میشود نیز ضرب و جرح را اثبات خواهد کرد.
گاهی ممکن است افراد پس از تهیه شکواییه ضرب و جرح و ارائه آن به دادگاه و بررسی آن پرونده، حکم به دیه را دریافت نکنند. برخی از این موارد شامل هنگامی میشود که جرح وارده منتهی به نقصان یا شکستگی، یا از کار افتادن اعضا یا مرض دائمی و امثالهم نشود، اما آلت جرح اسلحه یا چاقو و امثال آن باشد که در اینصورت مجازات شخص حبس خواهد بود. مورد دیگر هنگامی است که ضرب و جرح در حین منازعه و دعوای دستهجمعی رخ دهد که در اینصورت نیز مطابق قانون مجازات حبس میباشد.
اولین گام در صورت بروز چنین حوادثی مراجعه به کلانتری و دریافت نامه جهت رجوع به پزشکی قانونی است، زیرا میزان ضرب و جرح وارده در روند صدور حکم و مجازات دارای تأثیر بسزایی است. در مرحله بعد افراد پس از تهیه و تنظیم شکواییه ضرب و جرح که میتوانید به صورت آنلاین و از طریق وبسایت لامینگو آن را به صورت هوشمند دریافت کرده و تشکیل پرونده در دادسرا، متهم میباید در دادسرا حاضر شده و با ارائه دلیل به دفاع از خود بپردازد. در دادگاه بدوی، قاضی با انجام بررسیهای موردنیاز اقدام به صدور رأی میکند که رأی مزبور ظرف مدت ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ، قابل اعتراض و تجدیدنظرخواهی است.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
021-91557030متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول