ازجمله مشاغل پرسودی که روزبهروز بر تعداد طرفداران آن افزوده میشود، صادرات کالاست. چنانچه افراد با به اشتراک گذاشتن سرمایه خود، اقدام به صادرات کالا یا خدمات کرده و قصد شراکت در سود و زیان حاصل از آن را داشته باشند، به قرارداد مشارکت در صادرات نیازمند خواهند بود. علاوهبر نکاتی ازقبیل تعیین موضوع مشارکت، شیوه تقسیم سود و زیان، تعیین حقوق و تکالیف طرفین، موارد فسخ قرارداد و فورسماژور، وجود برخی قوانین و مقررات خاص در حوزه صادرات بر پیچیدگیهای این قرارداد میافزاید. میتوانید با استفاده از قرارداد پیش رو، از قراردادی حرفهای بهرهمند گردید.
بهطور کلی، قراردادهای مشارکت تابع ماده 10 قانون مدنی است. براساس مفاد این ماده، اشخاص در تنظیم محتوای قرارداد خود آزادند؛ بهشرط آنکه توافقات آنان با مقررات موضوعه کشور در تضاد نباشد. قرارداد مشارکت در صادرات نیز از این قاعده مستثنی نیست.
آنچه لازم است در این باره مد نظر داشته باشید، برخی قوانین خاص حوزه صادرات است. ازجمله این قوانین میتوان به قانون مقررات صادرات و واردات و آییننامه اجرایی آن، قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و آییننامه اجرایی آن، قانون امور گمرکی و آییننامه اجرایی آن، قانون پولی و بانکی کشور و کلیه کنوانسیونهای بینالمللی حملونقل کالا اشاره کرد.
در ابتدای این قرارداد نیز مانند سایر قراردادها، مشخصات طرفین آن ذکر میشود. کد ملی، شناسه ملی (برای اشخاص حقوقی)، شماره شناسنامه، نشانی، شماره تماس و کد پستی ازجمله اطلاعاتی است که باید در این بند قید گردد.
لازم است بندی را اختصاص داده و موضوع مشارکت خود را بهروشنی بیان کنید. همچنین، میتوانید در همان بند یا بندی جداگانه، ویژگی محصول صادراتی مورد نظر خود را ذکر کنید.
یکی از ارکان مهم هر قراردادی، مدت آن است. لازم است زمان آغاز و پایان مدت قرارداد را در مفاد آن درج کنید. علاوه بر آن، بهتر است بخشهای مختلف قرارداد را تفکیک کرده و آغاز و پایانی را برای اجرای هر بخش در نظر بگیرید.
از دیگر مسائلی که ذکر آن در قراردادهای مشارکت ضروری است، میزان آورده طرفین و همچنین، سهمالشراکه آنان است. براساس میزان سهمالشراکه، سهم هر شریک از سود و زیان حاصل از مشارکت تعیین میگردد.
لازم است بندی جداگانه به بحث حقوق و تعهدات شرکا اختصاص داده شود و حدود اختیارات هریک از شرکا بهدقت قید گردد. ازجمله تعهداتی که میتوان برای شرکا در نظر گرفت، رعایت زمانبندیهای مندرج در قرارداد است.
آنچه در هر قراردادی باید مورد توجه قرار گیرد، شیوه اجرای آن است. از آنجا که معمولاً برای همه شرکا امکان پیگیری اجرای مشارکت موضوع قرارداد وجود ندارد، بهتر است یکی از شرکا یا شخص ثالثی بهعنوان مدیر مشارکت توسط طرفین قرارداد انتخاب گردد.
در نظر داشته باشید که تشریح تعهدات و حدود اختیارات مدیر مشارکت از اهمیت بالایی برخوردار است. لازم است در قرارداد قید کنید که تصمیمگیری امور مشارکت با اتفاق نظر شرکا صورت میگیرد و مدیر مشارکت تنها مسئول اجرای آن میباشد. همچنین، چنانچه قصد دارید تحت شرایط خاصی اختیار تصمیمگیری در امور را به مدیر مشارکت بسپارید، موارد مورد نظر را در قرارداد خود برشمارید.
معمولاً در راستای انجام امور مالی مشارکت، حسابی مشترک میان شرکا ساخته میشود. پرداخته کلیه هزینههای اجرای قرارداد ازجمله هزینههای اداری و ثبتی و حقالزحمه مدیر مشارکت یا سایر نیروهای دخیل در مشارکت موضوع قرارداد از محل این حساب صورت میگیرد. همچنین، کلیه سود حاصل از مشارکت میبایست به حساب مذکور واریز گردد.
یکی از دغدغههای شرکا در کلیه قراردادهای مشارکت، حفظ محرمانگی اطلاعات مشارکت است. لازم است بندی را در قرارداد خود به بحث رعایت محرمانگی کلیه اطلاعات مشارکت موضوع قرارداد خود اختصاص داده و ضمن تعیین مبلغی مقطوع بهعنوان وجه التزام، طرفین را ملزم به حفظ اسرار حساس نمایید.
همچنین، میتوانید شرطی بهنام «تعهد به عدم رقابت» را در قرارداد خود درج نمایید؛ به این معنا که شرکا متعهد میشوند در مدت زمانی مشخص و محدوده جغرافیایی معینی، فعالیتی مشابه با فعالیت موضوع مشارکت انجام ندهند. بهتر است برای نقض این تعهد نیز وجه التزام تعیین گردد.
چنانچه برای نظارت بر اجرای مشارکت سازوکار خاصی مد نظر دارید یا قصد دارید شخص یا اشخاصی را بهعنوان ناظر نحوه اجرای مشارکت برگزینید، لازم است بندی را به این موضوع اختصاص داده و سازوکار نظارتی خود را بادقت تعیین کنید.
رسیدگی به اختلافات ازطریق مراجعه به دادگاههای حقوقی، گزینهای است که همواره برای تمامی اشخاص وجود دارد. اما شما میتوانید درصورت تمایل، از نهاد داوری استفاده کنید؛ به این نحو که شخص یا اشخاصی را بهعنوان داور برگزیده و درصورت بروز اختلاف، برای رسیدگی به آنها مراجعه کنید. لازم به ذکر است که رأی داور همانند احکام صادره از مراجع قضایی قابلیت اجرا دارد.
علاوهبر موضوعات فوقالذکر، میتوانید در قرارداد خود موادی را به مباحث شرایط فسخ قرارداد و فورسماژور اختصاص دهید. در پایان نیز، پس از امضاء کلیه صفحات قرارداد، نسخههای آن نزد طرفین قرار خواهد گرفت.
باتوجه به نکاتی که گفته شد، تنظیم قرارداد مشارکت در صادرات توسط متخصصان حوزه قراردادنویسی امری ضروری بهنظر میرسد. کارشناسان حقوقی مجموعه لامینگو پیشنویس این قرارداد را برای شما آماده کردهاند. با دانلود فایل این قرارداد میتوانید علاوهبر صرفهجویی در وقت و انرژی خود، از خدماتی تخصصی بهرهمند گردید. درصورت وجود هر نوع سؤال یا ابهام، با ما تماس بگیرید.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول