داروخانهها از جمله مراکز ضروری و حیاتی هر شهر به شمار میآیند. این مراکز علاوه بر اهمیت زیادی که دارند، معمولاً از حاشیه سود بالایی نیز برخوردارند. بهواسطه هزینههای قابل توجه راهاندازی، اخذ مجوز و تجهیز داروخانه، بسیاری از اشخاص ترجیح میدهند در قالب مشارکت اقدام به راهاندازی داروخانه نمایند. از آنجا که لازمه موفقیت و بهسرانجام رسیدن هر مشارکتی، برخورداری از یک قرارداد مشارکت متناسب و استاندارد است، مهمترین گامی که لازم است شرکا پس از پیدا کردن شریکی مناسب بردارند، تنظیم قرارداد مشارکتی است که بتواند منافع تمام شرکا را به بهترین نحو تضمین نماید. هدف قرارداد مشارکت در داروخانه تنظیم روابط شرکا در جهت راهاندازی داروخانه و در وهله بعدی اداره آن است. چنانچه شما نیز در فکر مشارکت در تأسیس و راهاندازی داروخانه هستید، با ما همراه باشید.
قراردادهای مشارکت از جمله قراردادهای پرکاربرد و پرطرفدار حقوقی به شمار میآیند. قرارداد مشارکت به واسطه مسائل حقوقی، مدیریتی و مالی متعددی که دارد به نوبه خود قراردادی پیچیده و مفصل تلقی میگردد. اغلب شرکا ترجیح میدهند به جای اکتفا نمودن به صحبتهای شفاهی و قول و قرارهای دوستانه، به موجب یک قرارداد مشارکت استاندارد، روابط خود در طول دوران شراکت را با ذکر جزئیترین مسائل در چارچوبی حقوقی و الزامآور قاعدهمند سازند. قرارداد مشارکت قراردادی است که به موجب آن شرکای یک کسب و کار مکلف میگردند آوردههای خویش را در راستای رسیدن به هدفی معین به کار گیرند و با یکدیگر نهایت همکاری و تعامل را داشته باشند. هر نوع قرارداد مشارکتی با توجه به موضوع خاص خود، دارای بندها و شروط منحصر به فردی است که عدم درج صحیح و کوتاهی در تنظیم آنها میتواند منافع شرکا را به طور جدی تهدید کند و گاه حتی شراکت را برای مدتی طولانی به بنبست بکشاند.
یکی از انواع قراردادهای مشارکت، قرارداد مشارکت در داروخانه است. قرارداد مشارکت در داروخانه قراردادی است که به موجب آن طرفین متعهد به تأسیس، اخذ مجوزهای قانونی، راهاندازی و اداره یک داروخانه به خصوص مطابق با شرایط و مفاد قرارداد میشوند. در یک قرارداد استاندارد مشارکت در داروخانه، لازم است در رابطه با کلیه مسائل مرتبط با شراکت از جمله: چگونگی اداره و مدیریت داروخانه، انواع داروها و اقلام قابل عرضه در داروخانه، تعیین دقیق آورده شرکا، نحوه تقسیم سود و زیان، تعهدات شرکا و غیره تعیین تکلیف شود. لازم به ذکر است، قرارداد داروخانه به واسطه موضوع خاصی که دارد دارای بندها و شروط منحصر به فردی است که اهمال و کوتاهی در درج آنها میتواند به قیمت به بنبست خوردن مشارکت و ایراد ضرر و زیان هنگفت به شرکا تمام شود. در ادامه به برخی از مهمترین نکات قراردادی و حقوقی مرتبط با قرارداد مشارکت در داروخانه اشاره میکنیم:
موضوع قرارداد مشارکت باید به طور دقیق و جامع در قرارداد ذکر گردد. موضوع قرارداد مشارکت در داروخانه عبارت است از:
مشارکت در اخذ مجوزهای قانونی، راهاندازی و تأسیس داروخانه و تأمین تجهیزات آن
مدیریت و اداره داروخانه مذکور با بهرهگیری از سرمایه، تخصص، تجارب و توانمندیهای هر یک از شرکا و مطابق با مفاد و شرایط مقرره شده در قرارداد
لازم است مشخصات، تجهیزات مستقر شده و انواع داروها و اقلام قابل عرضه در داروخانه موضوع قرارداد نیز در قرارداد مورد اشاره واقع شود.
در هر مشارکتی شرکا برای شروع کسب و کار و رسیدن به هدفی مشترک آوردهای به میان میآورند. ممکن است شما دارای ملک و مغازهای بزرگ یا سرمایه زیادی باشید و آورده شما در مشارکت، ملک مذکور یا سرمایه باشد یا اینکه متخصص و داروساز باتجربهای باشید که آوردهاش در مشارکت، تخصص، دانش و تجربه است. به هر روی، ارزش و میزان دقیق آوردهها باید در این بند از قرارداد درج گردد و بالتبع آن سهم احد شرکا در مشارکت تعیین گردد.
اساساً انگیزه و هدف اصلی شرکا از تشکیل مشارکت تحصیل سود و منفعت است. بنابراین یکی از بندهای مهم و اساسی هر قرارداد مشارکتی، بند مربوط به نحوه تقسیم سود و زیان، زمان تقسیم و فرآیند شکلی آن قلمداد میشود. در قرارداد مشارکت در داروخانه نیز همچون هر قرارداد مشارکت دیگری، پیشبینی این بند و تبیین چگونگی تقسیم سود و زیان، نحوه تقسیم آن و سهم هر شریک از سود و عواید از اهمیت زیادی برخوردار است. معمول است که در قراردادهای مشارکت، سهم هر شریک از سود و زیان به نسبت سهم وی در مشارکت (با توجه به آورده) تعیین میشود. ماده 575 قانون مدنی نیز در همین راستا مقرر مینماید: «هر یک از شرکاء به نسبت سهم خود، در نفع و ضرر سهیم میباشد ..... »
در برخی از قراردادهای مشارکت نیز شرکا توافق میکنند برای مدت معینی سود حاصله از مشارکت فیمابین شرکا تقسیم نگردد و در جهت رشد و اعتلای کسب و کار هزینه گردد. توصیه میشود درصدی از سود ماهیانه یا فصلی کسب و کار نیز به عنوان اندوخته در حساب مشترک شرکا ذخیره شود تا در مواقع نیاز صرف امور کسب و کار شود. بند مربوط به تقسیم سود و زیان با کاملترین جزئیات در قرارداد مشارکت در داروخانه لامینگو به رشته تحریر در آمده است.
قرارداد مشارکت در داروخانه از جمله قراردادهای مشارکتی است که دارای نکات و جزئیات مدیریتی قابل توجهی است. بسیاری از اختلافات فیمابین شرکا در زمان تصمیمگیری و اداره شراکت رخ میدهد. در اینجاست که وجود یک قرارداد کامل و استاندارد که مبین تمام مسائل جزئی مدیریتی باشد میتواند سبب نجات کسبوکار و جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه شرکا گردد. چنانچه قرارداد مشارکت منعقده بطور کامل به مسائل مدیریتی شراکت، وظایف و مسئولیتهای شریک ادارهکننده، نحوه اتخاذ تصمیمات و فرآیند آن نپرداخته باشد، در صورت بروز اختلاف در تصمیمگیری ممکن است شراکت مزبور برای مدتی به بنبست بخورد و کار برای شرکا به شدت دشوار شود. بنابراین لازم است در قرارداد مشارکت، بطور دقیق به چگونگی اداره و مدیریت داروخانه و فرآیند اخذ تصمیمات پرداخته شود و هیچگونه اهمال و سهل انگاری در تنظیم این بند رخ ندهد. در قراردادهای مشارکت، گاهاً شخص ثالثی برای اداره کسب و کار به عنوان مدیر انتخاب میشود. گاهی نیز یکی از شرکا با موافقت سایرین بر مسند مدیریت کسب و کار تکیه میزند. در این بند از قرارداد لازم است مسئولیت و وظایف مدیر یا شریک ادارهکننده با ذکر جزئیات قید گردد و برای ترک فعل و تقصیر مدیر نیز ضمانت اجرای شایستهای پیشبینی گردد. همچنین لازم است برای شفافیت بیشتر و تسریع در اداره امور داروخانه، اموری که نیازمند اخذ رضایت شرکا میباشد و در مقابل اموری که بدون نیاز به تحصیل رضایت شرکا و به صرف اطلاع دادن به آنها قابل انجام است در قرارداد ذکر گردد.
خوشبختانه در قرارداد مشارکت در داروخانه لامینگو، مسائل مدیریتی مربوط به شراکت با جزئیترین فروض و نکات مورد پیشبینی قرار گرفته است و میتواند خیال شما را از این بابت کاملاً راحت سازد.
در بسیاری از مشارکتها علت اصلی پذیرش شراکت از سوی یک شریک حضور شریک دیگر در آن است، به نحوی که اگر آن شخص خاص در آن مشارکت حضور نداشت، شریک دیگر هیچگاه تن به چنین مشارکتی نمیداد. بنابراین در مشارکت اصولاً شخصیت هر شریک برای شریک دیگر از اهمیت ویژهای برخوردار است و باید شرایط خاصی برای خروج از شرکت و انتقال سهمالشرکه پیشبینی گردد. محدود و مقید نمودن حق خروج شریک از شرکت و پیشبینی حق اولویت برای شرکا در خرید سهم شریک خارجشونده امری رایج است. خروج شرکا همیشه به صورت ارادی نیست بلکه گاهی خروج شریک از مشارکت به شکلی قهری و به واسطه مرگ، ورشکستگی، اعسار، حجر و ناتواتی اتفاق میافتد. فلذا لازم است در قرارداد، در رابطه با این موارد نیز ضوابط و قواعدی پیشبینی گردد.
یکی از مهمترین نکات در رابطه با راهاندازی داروخانه، اخذ مجوزهای قانونی لازم جهت تأسیس داروخانه است. درست است فرآیند اخذ مجوز داروخانه تا اندازهای پیچیده و زمانبر است، اما چاره دیگری نیست، بدون اخذ مجوزهای قانونی شما قادر به شروع فعالیت نخواهید بود.
با توجه به آیین نامه تأسیس و اداره داروخانه و اصلاحات بعدی آن و همچنین ضوابط تاسیس و اداره داروخانه که در سال 1395 تنظیم شده است. جهت تأسیس و راهاندازی داروخانه شرکا باید 4 مرحله را طی نمایند. این 4 مرحله عبارتند از:
1) کسب حداقل امتیاز لازم جهت تأسیس داروخانه مطابق با جدول امتیازات (در اعطای امتیازات به مواردی از قبیل سابقه کار در داروخانه، بومی یا غیربومی بودن، مدرک تحصیلی، وضعیت نظام وظیفه و غیره توجه میشود)
2) ثبت نام در سامانه معاونت غذا و دارو و بارگزاری مدارک لازم (شما هماینک در صف انتظار دریافت مجوز قرار میگیرید)
3) اخذ پروانه از کمیسیون امور داروخانهها (پروانه میتواند به نام هر دو شریک صادر شود)
4) کارشناسی محل و تجهیزات داروخانه توسط کمیسیون امور داروخانهها و تأیید وجود شرایط لازم
بدلیل وجود تراکم جمعیت در داروخانهها و تردد زیاد بیماران به آنجا، احتمال وقوع حوادث و سوانح غیرمنتظره بسیار زیاد است، بنابراین بهتر است شرکا علاوه بر اخذ مجوزهای قانونی، جهت اخذ بیمهنامههای مهم و کاربردی نظیر بیمهنامه آتشسوزی و سوانح، بیمهنامه مسئولیت مدنی کارفرما و سایر بیمهنامههای ضروری به سرعت اقدام نمایند.
در قرارداد مشارکت در داروخانه درج شروط و بندهای دیگری نظیر شرط منع افشاء اطلاعات محرمانه، وضعیت اشاعه در مالکیت فکری و مادی، شرط عدم رقابت و تعیین ضمانت اجرای نقض تعهدات نیز برای داشتن قراردادی کامل و استاندارد که قادر به تضمین منافع تمام شرکا باشد ضروری به نظر میرسد. تمام این شروط به طور مفصل در قرارداد مشارکت در داروخانه لامینگو پیشبینی شده است.
لازمه هر مشارکت موفقی، داشتن قراردادی جامع و استاندارد است. تنظیم قرارداد مشارکت مدنی به واسطه جزئیات و نکات حقوقی، مدیریتی و مالی مفصلی که دارد امری تخصصی است و سهلانگاری در تنظیم و پیشبینی شروط و بندهای آن میتواند تهدیدی بزرگ برای منافع شرکا قلمداد گردد و سبب ایجاد مشکلات و اختلافات متعدد در طول دوران مشارکت گردد. قرارداد مشارکتی که به طور اصولی و استاندارد تنظیم نشده است، میتواند شراکت شما را برای مدتی طولانی به بنبست بکشاند و زمان و هزینههای شرکا را تلف نماید. از آنجا که قرارداد مشارکت در داروخانه لامینگو، توسط تیمی باتجربه و متخصص در امور مشارکت مدنی تنظیم شده است، واجد تمامی بندها و شروط لازم و استاندارد قرارداد مشارکت در داروخانه میباشد و میتواند خیال شما را از بابت داشتن قرارداد ایمن و مطمئن راحت سازد.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
021-91557030متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول