به دلیل محدود بودن کاربرد لباس عروس و همچنین بالا بودن قیمت آن، اکثر افراد اجاره لباس عروس را به خرید آن ترجیح میدهند. علاوه بر نوعروسان، بسیاری از آرایشگرها، عکاسان، گروههای فیلمبرداری یا اشخاصی که به هر دلیلی ممکن است در برگزاری نمایشگاههای خود نیاز به لباس عروس داشته باشند، اقدام به اجاره لباس عروس میکنند. انعقاد قرارداد اجاره لباس عروس با در نظر گرفتن کلیه شرایط و نکات قانونی لازم بهترین گزیه برای این افراد خواهد بود. قرارداد پیش رو، با در نظر گرفتن کلیه نکات حقوقی لازم در قراردادهای اجاره، ازجمله تعهدات موجر و مستأجر، نحوه پرداخت ودیعه و اجارهبها و موارد فسخ قرارداد و همچنین، ملاحظات خاص اجاره لباس عروس، تنظیم شده است.
برگزاری مراسم عروسی در هر منطقه با توجه به آداب و رسوم مخصوص آن منطقه انجام میشود. اما آنچه ویژگی مشترک هر مراسم عروسی محسوب میشود، هزینههای بالای برگزاری این مراسم است. به همین خاطر، زوجهای جوان همواره درصدد این هستند تا بتوانند هزینههای برگزاری این مراسم را با توجه به بودجه خود مدیریت نمایند. یکی از بهترین راهها در جهت کنترل هزینههای برگزاری مراسم عروسی، اجاره لباس عروس است. هر خانمی جهت برگزاری مراسم عروسی خود نیاز به یک لباس عروس داشته که به سبکی متفاوت دوخته و آماده شده است.
هزینه خرید این نوع لباس بسیار بالا بوده و اجاره آن میتواند انتخاب بسیار مناسبتری باشد. به ویژه آن که ماهیت لباس عروس و نوع دوخت آن به نحوی است که امکان استفاده از آن برای هیچ مراسم دیگری وجود ندارد. به همین علت تمایل عروسها و دامادها نسبت به اجاره لباس عروس بسیار بیشتر از خرید آن است و مزونهای لباس عروس نیز با اجاره لباسهای خود میتوانند درآمد بیشتری نسبت به فروش آنها داشته باشند.
تنظیم قرارداد اجاره لباس عروس، مانند دیگر قراردادهای اجاره امر چندان دشوار و پیچیدهای نیست. با این حال، سهلانگاری در تنظیم این قرارداد وعدم توجه به نکات حقوقی لازم میتواند مشکلات بسیاری را برای طرفین قرارداد به دنبال داشته باشد. از این رو ضروری است طرفین قرارداد توجه داشته باشند تا در زمان تنظیم قرارداد نکات ذیل رعایت گردند:
۱. مشخصات طرفین قرارداد
در هر قراردادی، بندی به ذکر اطلاعات هویتی دقیق طرفین آن اختصاص داده میشود. لازم است در این بند اطلاعاتی چون کد ملی، نام پدر، شماره شناسنامه، شناسه ملی (برای اشخاص حقوقی)، شماره تماس، آدرس، کد پستی و نشانی پست الکترونیک درج شود. طرفین این قرارداد، مانند هر قرارداد اجاره دیگر موجر و مستأجر نامیده میشوند.
۲. مشخصات موضوع اجاره (لباس عروس)
بسیار اهمیت دارد کهبندی را در قرارداد اجاره لباس عروس به مشخصات مورد اجاره اختصاص داده و بهتفصیل ویژگیهای مورد نظر خود را، بهویژه مواردی که برای شما اهمیت زیادی دارد، بیان کنید. این ویژگیها، میتواند مشخصات ظاهری لباس عروس یا تعداد دفعات پوشیده شدن آن باشد. همچنین، اگر اجاره لباس عروس، شامل موارد دیگری ازجمله کلاه، دستکش یا ژپون میشود، لازم است این موارد نیز در قرارداد قید شود تا مبلغی اضافی به آنها تعلق نگیرد.
در صورت نیاز به هرگونه تغییر در لباس عروس پیش از تحویل از جمله گشاد یا تنگ کردن، کوتاه یا بلند کردن و غیره بهتر است این موارد نیز در قرارداد قید گردند.
۳. تعیین مدت
در نظر داشته باشید که براساس قوانین کشور ما، قرارداد اجاره یک قرارداد مدتدار یا موقت است. از این رو، ذکر آغاز و پایان مدت در این قرارداد الزامی است. به نحوی کهعدم تعیین مدت در قرارداد اجاره موجب بطلان آن قرارداد خواهد شد.
۴. تعیین زمینه استفاده یا بهرهبرداری از مورد اجاره (لباس عروس)
در هر قرارداد اجاره، لازم است هدف از اجاره نیز قید گردد؛ چراکه مستأجر میبایست از مورد اجاره تنها در راستای موضوع قرارداد بهرهبرداری نماید.
۵. ودیعه، اجارهبها و نحوه پرداخت آن
برخی ممکن است، بهمنظور اخذ ضمانت، مبلغی را بهعنوان ودیعه یا رهن از مستأجر دریافت کنند تا بتوانند درصورت ورود آسیب ازجانب مستأجر به لباس، خسارت وارده را از محل آن جبران نمایند. اما مبلغ اصلی قرارداد، اجارهبهاست که لازم است میزان و تاریخ پرداخت آن در قرارداد مشخص شود.
برخی ممکن است برای دریافت ودیعه یا اجارهبها، از اسنادی مانند چک استفاده کنند؛ در این صورت، لازم است کلیه اطلاعات مربوط به سند تقدیمی در قرارداد قید شود.
هزینه شستوشو و اتوشویی لباس عروس قبل و بعد از استفاده از آن نیز از موارد مهمی است که در تعیین مبلغ قرارداد تأثیرگذار بوده و تعیین تکلیف در خصوص آن ضروری است. در اغلب موارد، هزینه شستوشو قبل از تحویل بر عهده موجر و هزینه شستوشو بعد از تحویل بر عهده مستأجر میباشد.
۶. شیوه تسلیم و تحویل مورد اجاره (لباس عروس)
تعیین تکلیف در خصوص نحوه تحویل و تسلیم لباس عروس اهمیت بسیار زیادی دارد. بایستی در قرارداد تصریح شود که مسئولیت و هزینه تحویل لباس عروس بر عهده موجر قرار دارد یا مستأجر. تعیین تکلیف در این خصوص منوط به توافق طرفین قرارداد است.
۷. تعهدات موجر و مستأجر
با تنظیم و انعقاد قرارداد اجاره لباس عروس، هریک از موجر و مستأجری تعهداتی را به عهده خواهد گرفت. برای مثال ازجمله تعهدات مستأجر در این قرارداد، این است که از لباس عروس مورد اجاره همان استفاده یا بهرهبرداری را داشته باشد که با موجر در مورد آن توافق کرده است. در غیر این صورت، مستأجر ناقض تعهد شناخته شده و میبایست خسارات وارده به موجر را جبران نماید. همچنین، مستأجر موظف است در حد متعارف از لباس عروس موضوع قرارداد نگهداری کرده و آن را، به همان شکلی که از موجر تحویل گرفته است، به او بازگرداند. موجر و مستأجر، هردو مکلف به رعایت زمانبندیهای مذکور در قرارداد هستند و باید مورد اجاره را در زمان مشخص و مکان تعیینشده در قرارداد به طرف مقابل خود تحویل دهند.
۸. ضمانت اجرای نقض تعهدات قرارداد
طرفین قرارداد میتوانند ضمانت اجرای مشخصی را جهت نقض تعهدات قرارداد از جانب هر یک از طرفین مشخص و معلوم نمایند. این ضمانت اجراها عمدتاً در قالب جریمه نقدی مشخصی تعریف میشوند.
۹. فورس ماژور یا قوه قهریه
فورس ماژور یا قوه قهریه به شرایطی گفته میشود که اجرای تعهدات قراردادی برای یکی از طرفین، به دلیلی که خارج از کنترل و اراده طرفین است و امکان از بین بردن آن نیز وجود ندارد، برای مدتی غیر ممکن میشود. در این شرایط، طرف قرارداد که نتوانسته تعهدات خود را ایفا کند، ناقض شناخته نشده و قانوناً مسئول جبران خسارات نخواهد بود. ضروری است تا یک بند از قرارداد اجاره لباس عروس به موضوع فورسماژور اختصاص داده شده و در این خصوص تصمیمگیری شود.
۱۰. شیوه و مرجع حل و فصل اختلافات
مراجعه به دادگاههای حقوقی، گزینهای است که همیشه برای افراد وجود دارد. اما بهتر است در زمان تنظیم قرارداد اجاره لباس عروس یک بند به تعیین تکلیف در خصوص شیوه و مرجع حل و فصل اختلافات اختصاص یابد و با پیشبینی سازوکار داوری بهجای دادگاه، اختلافات احتمالی میان موجر و مستأجر به شخص یا هیئتی مشخص ارجاع داده شود. حکم داور، همانند احکام صادره از دادگاه، قابلیت اجرای قانونی دارد.
۱۱. موارد فسخ قرارداد
موارد فسخ قانونی قرارداد اجاره بسیار محدود بوده و اجرایی کردن آن در محاکم قضایی با چالشهای زیادی همراه است. از این رو، بهتر است در قرارداد اجاره لباس عروس موارد ایجاد حق فسخ برای هریک از طرفین به وضوح مشخص شود.
سؤالات متداول
با تنظیم قرارداد لباس عروس، مالکیت این لباس به فرد دیگری انتقال نمییابد، بلکه یک فرد حق استفاده از منافع لباس عروس را برای مدت مشخصی خواهد داشت. این امر را میتوان با تعریف ماده ۴۶۶ قانون مدنی از عقد اجاره تطبیق داد. به موجب عقد اجاره، مستأجر برای مدت مشخصی مالک منافع عین مستأجره میشود. بنابراین، عقد اجاره لباس عروس در قالب عقود اجاره اشیاء قرار گرفته و از قوانین مقررات عقد اجاره تبعیت خواهد نمود. این عقد در دسته عقود لازم قرار دارد، بدین معنی که طرفین قرارداد بایستی نسبت به شروط و تعهدات این قرارداد پایبندی لازم را داشته باشند و هیچ یک نمیتواند به صورت یکجانبه اقدام به فسخ این قرارداد نماید.
خیر. مستأجر حق واگذاری مالالاجاره (لباس عروس) به غیر را نخواهد داشت. این امر از تخلفات مستأجر و موارد نقض تعهد وی محسوب میگردد. در نتیجه، در چنین مواردی موجر حق فسخ خواهد داشت.
لازم است این قرارداد در دو نسخه تنظیم شده و پس از امضاء تمامی صفحات توسط طرفین قرارداد، یک نسخه نزد هر یک از طرفین قرار گیرد.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
021-91557030متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول