تومان 120,000
تفاهم نامه

تفاهم نامه

تفاهم‌نامه توافقی است که افراد در ابتدای همکاری‌های بین خود منعقد می‌کنند تا به‌صورت اجمالی، روند توافقات و همکاری را شرح دهند، وظایف هر کس مشخص شود و سیر فعالیت‌ها معلوم گردد. افراد عموماً در روند شکل‌گیری روابط همکاری، پیش از تنظیم قراردادی متناسب با نوع و موضوع فعالیت مورد نظرشان، دست به انجام مذاکراتی برای رسیدن به توافق‌های لازم می‌زنند. این مذاکرات که معمولاً به‌صورت جلساتی خاص بین اشخاص است دارای صورت‌جلسه نیز خواهد بود. به‌عبارت دیگر این صورت‌جلساتِ پیش قراردادی، همان تفاهم نامه هستند. در واقع اگر قرارداد را یک ساختمان در حال شکل‌گیری تصور کنیم، تفاهم نامه نقشه اولیه آن ساختمان برای ایجاد و شکل‌گیری خواهد بود.

آخرین بروزرسانی: 1403/03/07

تفاهم نامه چه کمکی به شما می‌کند؟ 

هنگامی که دو یا چند نفر تفاهم‌نامه‌ای را امضا می‌کنند، نشان‌دهنده این است که طرفین مایل به همکاری مشترک هستند. تفاهم نامه معمولاً قبل از امضای قرارداد نهایی تنظیم می‌شود و شامل تمام جزئیات قرارداد نهایی است. بنابراین اشتباه نیست اگر بگوییم که تفاهم نامه، توافق‌نامه قبل از توافق نهایی است. تفاهم‌نامه یک سند ساده است که شرایط، نیازها و خواسته‌های طرفین را بیان می‌کند و در واقع به جای یادداشت‌برداری ساده، به مذاکرات طرفین رسمیت بیشتری می‌بخشد.

این رسمیت بخشیدن موجب می‌شود تا حاضرین توجه بیشتری به جلسه داشته باشند. تفاهم‌نامه به‌عنوان سند پشتیبان مذاکرات شفاهی طرفین قراردادی به آن‌ها در پیکربندی قرارداد کمک می‌کند و نشان می‌دهد که طرفین در مسیر مذاکرات قراردادی، به معانی مشترکی در خصوص موضوعات قراردادی دست یافته‌اند که آن را مبنا و پایه تصمیمات بعدی خود قرار می‌دهند. بیشترین چیزی که از یک تفاهم نامه پشتیبانی می‌کند موضوع رعایت اخلاق حرفه‌ای و حفظ اعتبار برای اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی است. بنابراین دو کاربرد عمده تفاهم نامه عبارت است از تعیین چهارچوبی برای توافق نهایی طرفین در انعقاد قرارداد و ثبت شروط کلیدی که تا لحظه امضای تفاهم‌نامه مورد توافق طرفین واقع شده است. 

مشخصات و مندرجات مربوط به تفاهم نامه

1. مشخصات طرفین 
مواردی مانند نام و نام خانوادگی، کد ملی، شماره شناسنامه، نشانی و کد پستی، شماره تماس و غیره از مهم‌ترین اطلاعات طرفین است که لازم است در متن قرارداد ذکر شود. 

2. موضوع تفاهم‌نامه
لازم است در من تفاهم‌نامه موضوع دقیق آن ذکر شود. باید مشخص شود که طرفین دقیقاً درباره چه موضوعی گفت‌وگو و مذاکره کردند و توافق‌های صورت گرفته درباره چه مسأله‌ای بوده است. 

3. مسئولیت‌ها و تعهدات طرفین
باید در متن تفاهم نامه تعهدات و مسئولیت‌هایی که طرفین به موجب توافقات صورت‌گرفته دارا هستند بیان شود. 

4. تاریخ آغاز و انقضای تفاهم‌نامه
ذکر تاریخ دقیق زمانی که تفاهم‌نامه مؤثر خواهد بود مهم است و این موضوع مانع از سردرگمی طرفین درگیر خواهد شد. در کنار تاریخ شروع، باید تاریخ انقضا هم مشخص باشد تا طرفین بدانند که

این تفاهم نامه تا چه تاریخی مؤثر خواهد بود. 

5. حفظ محرمانگی
لازم است بند حفظ محرمانگی در متن تفاهم‌نامه حتماً قید شود و برای نقض آن ضمانت اجرا تعیین شود. 

سوالات متداول

الف) تفاوت تفاهم‌نامه با قرارداد و توافق‌نامه چیست؟ 

تفاهم نامه به‌عنوان سند پشتیبان مذاکرات شفاهی طرفین قراردادی به آن‌ها در پیکربندی قرارداد کمک می‌کند و نشان می‌دهد که طرفین در مسیر مذاکرات قراردادی به معانی مشترکی در خصوص موضوعات قراردادی دست یافته‌اند که آن را مبنا و پایه تصمیمات بعدی خود قرار می‌دهند. شاید بتوان اساسی‌ترین تفاوت تفاهم‌نامه با دو سند دیگر را در بحث الزام‌آور بودن یا نبودن آن‌ها دانست. در واقع تفاهم نامه برخلاف توافق‌نامه و قرارداد برای اشخاص ایجاد التزام قانونی نمی‌کند. تفاهم‌نامه‌ها به‌طور کلی فاقد تعهدات به معنای تعهدات حقوقی هستند. در نهایت شاید بتوان این‌گونه بیان کرد که گاهی اشخاص برای دستیابی به یک رابطه باکیفیت و اطمینان‌بخش، پیش از هر چیز دست به انجام مذاکره و برداشت صورت‌جلسه از آن که همان تفاهم‌نامه است خواهند زد.

زمانی که رابطه‌ی همکاری اشخاص از صرف تفاهم فراتر رفت، آن‌ها به سمت تنظیم یک توافق‌نامه میان خود پیش خواهند رفت. تنظیم توافق‌نامه نشان‌دهنده قوام بیشتر یافتن رابطه طرفین و توافقات میان آن‌ها نیز خواهد بود و در نهایت در مرحله آخر، اشخاص دست به انعقاد یک قرارداد خواهند زد. نکته قابل‌توجه در این زمینه این مسئله است که با انعقاد قرارداد، کلیه تفاهم‌های قبلی و توافقات بعد از آن به تعهدات و الزامات قراردادی تبدیل خواهد شد که‌عدم اجرای آن‌ها نیز برای طرفین مسئولیت به بار خواهد آورد. 

ب) مزیت قرارداد نسبت به تفاهم نامه چیست؟ 

مزیت مهم قرارداد نسبت به تفاهم نامه، قابل استناد بودن آن است و شامل تصمیمات نهایی و قطعی طرفین می‌شود که به‌صورت مکتوب و بر اساس شرایط و ضوابط قانونی تنظیم می‌گردد. 

ج) کاربردهای اصلی تفاهم‌نامه چیست؟ 

تفاهم‌نامه به‌طور کلی به دنبال تعیین چهارچوبی برای توافق نهایی طرفین در انعقاد قرارداد و ثبت شروط کلیدی که تا لحظه امضای تفاهم‌نامه مورد توافق طرفین واقع شده است، می‌باشد.

در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید

021-91557030
تهیه شده توسط بهترین ‌‌ها

آیا این قرارداد مورد نیاز شما نیست و یا در انتخاب آن شک دارید؟

چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، می‌توانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.

سوالات متداول

پرسش و پاسخ

  • {{item.content}}

پرسش خود را مطرح نمایید

پرسش شما با موفقیت ثبت شد ، پاسخ از طریق پیامک یا ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.