قرارداد استخدام پرستار از انواع قراردادهای پرکاربرد پزشکی است که بیمارستانها، مطبها و کلیه مکانهای نیازمند خدمات شخص پرستار بدان نیازمند هستند. علاوه بر مراکز درمانی، امروزه بسیاری از افراد نیازمند استخدام پرستار جهت نگهداری از سالمندان یا کودکان در منازل خود هستند. بنابراین، دایره کاری پرستاران گستردهتر از قبل شده است. برای استخدام یک پرستار و بهیار، مسئولیت پزشکی شخص پرستار و حدود آن همواره یکی از دغدغههای اصلی هر یک از طرفین بوده که یک قرارداد استاندارد میتواند رافع این درگیری باشد. بحث مالیات این قرارداد و بیمه پرستار نیز از مهمترین موارد مورد توجه در این قرارداد است.
قرارداد پرستار خانگی چه کمکی به شما میکند؟
قرارداد استخدام پرستار یکی از قراردادهای پرکاربرد و قابل استفاده برای انواع کلینیکها، مطبها، درمانگاهها، بیمارستانها و حتی منازل شخصی است. پرستار به عنوان یکی از کلیدیترین اعضا در کادر درمانی از طرفی بهبود بخش کیفیت ارائه خدمات به بیماران بوده و از سوی دیگر یک پرستار نه تنها یک همکار بلکه دست راست شخص پزشک و مهمترین همراه و همپای پزشکان و دکترها است.
قرارداد استخدام پرستار موافقتنامهای کتبی است که طبق مقررات قانون کار میان پرستار و کارفرما منعقد شده و در خصوص تعهدات و وظایف پرستار، حقالزحمه پرستار و غیره تعیین تکلیف مینماید.
قرارداد پرستاری دارای انواع و اقسام مختلفی بوده که با توجه به موضوع قرارداد نوع خدمات قابل ارائه توسط شخص پرستار و همچنین خواست و اراده کارفرما دست به انتخاب صحیح قرارداد متناسب و کارا زد. برخی از قراردادهای پرستار شامل وارد ذیل میشود:
۱. قرارداد استخدام پرستار کودک در منزل
۲. قرارداد استخدام پرستار سالمند
۳. قرارداد استخدام پرستار در بیمارستان کلینیک مطب و غیره
توجه داشته باشید که بر اساس وظایف مختلف و متفاوتی که یک پرستار در موقعیتهای شغلی مختلف دارد، قرارداد امضا شده با ایشان نیز میباید متناسب با موضوع فعالیت و کار ایشان باشد.
در قرارداد استخدام پرستار توجه به کارفرما و محل کار پرستار ضروری است. با توجه به اینکه پرستاران شاغل در بیمارستانها و درمانگاههای دولتی کارمند دولت محسوب میشوند، از شمول بحث ما و مقررات قانون کار خارج خواهند بود. آنچه در خصوص قرارداد استخدام پرستار مد نظر ما میباشد، مربوط به پرستارانی است که در مطبها و درمانگاههای خصوصی و یا منازل شخصی فعالیت مینمایند.
مطابق قانون کار، قراردادهای استخدامی به دو شکل دائمی و موقتی میتوانند منعقد شوند. قرارداد استخدام پرستار نیز از این قاعده مستثنی نیست و میتواند به هر یک از این دو شکل منعقد گردد. البته امروزه تمایل کارفرمایان بیشتر به انعقاد قرارداد استخدام موقتی است و مدت زمان اعتبار قرارداد پیشتر تعیین میگردد. قرارداد استخدام پرستار بسته به توافق طرفین ممکن است به صورت تمام وقت (هشت ساعت کاری در شبانه روز) یا پاره وقت (کمتر از هشت ساعت کار در شبانه روز) منعقد گردد.
بسیاری از پرستاران ممکن است به صورت پارهوقت یا شیفتی در محل کار خود مشغول به فعالیت بشوند در چنین حالتی درج دقیق روزهایی که شخص پرستار ملزم به حضور در محل کار خود است حائز اهمیت ویژهای بوده و توجه به نکات حقوقی مندرج در قانون کار در رابطه با استخدام پاره وقت حتماً باید مورد توجه طرفین یعنی شخص پرستار و کارفرما قرار بگیرد.
مطابق قانون کار شخص کارفرما مکلف به بیمه کردن کارمندان و کارگران تحت پوشش خود نزد یکی از شعب معتبر بیمه تأمین اجتماعی است. در رابطه با قرارداد پرستاری نیز با توجه به استخدامی بودن این قرارداد، چه به صورت پاره وقت و چه به صورت تمام وقت، کارفرما موظف است پرستار را بیمه کند در غیر این صورت شخص پرستار میتواند از ایشان در مراجع کار شکایت کرده و بیمه خود را دریافت نماید. با این وجود، این مسئله را باید در نظر داشت که شما به عنوان کارفرما میتوانید در کنار اخذ این بیمه، پرستار یا بهیار را ملزم به اخذ بیمههای اضافی که موردنظرتان است مانند بیمه مسئولیت پرستار، نمایید.
۱. طرفین قرارداد:
قرارداد استخدام پرستار نیز مانند دیگر قراردادها از دو طرف تشکیل شده و تعیین دقیق طرفین قرارداد از مهمترین مندرجات این قرارداد است. همانطور که پیشتر اشاره شد، با توجه به محل کار پرستار طرف مقابل پرستار در این قرارداد ممکن است یک شخص حقیقی یا شخص حقوقی خصوصی باشد.
۲. تعیین تعهدات قانونی و شغلی پرستار:
مهمترین بخش در هر قرارداد استخدامی تعیین تکلیف در خصوص تعهدات شغلی و قانونی مستخدم است. تعیین دقیق وظایف و تعهدات پرستار در قرارداد موجب میشود تا بعدها از بسیاری از اختلافات میان پرستار و کارفرما جلوگیری شود. برای مثال، در تنظیم قرارداد استخدام پرستار جهت نگهداری از سالمند طیف وظایف پرستار میتواند موارد بسیاری را از جمله دادن داروها و انجام تزریقات، تهیه غذا و میان وعده و غیره را شامل شود. تعیین دقیق این وظایف در قرارداد بسیاری از بروز بسیاری ابهامات جلوگیری مینماید.
۳. تعیین تعهدات قانونی و حقوقی کارفرما:
علاوه بر پرستار، کارفرما نیز تعهدات و تکالیفی چون پرداخت به موقع حقوق و دستمزد پرستار را دارد که بایستی در قرارداد استخدام پرستار به دقت مشخص و معلوم شود.
۴. تعیین میزان حقوق و مزایای پرستار:
طبیعتا انگیزه هر فردی از اشتغال به حرفهای خاص کسب درآمدی مناسب است. از این رو، توجه به حقوق و مزایای کارگر در هر قرارداد استخدامی، از جمله قرارداد پرستاری امری ضروری است و باید به صورت دقیق در قرارداد مشخص و معلوم شده باشد. علاوه بر حقوق پایه پرستار، در خصوص اضافه کاریها، بیمه و غیره نیز بایستی در قرارداد پرستاری تعیین تکلیف شود.
۵. توافق در خصوص مرجع حل اختلاف:
با توجه به اینکه بعدها ممکن است بین کارفرما و پرستار اختلافاتی بروز و ظهور یابد، پیشبینی مرجع رسیدگی به اختلافات در ضمن قرارداد تأثیر بسیاری بر تسریع در رسیدگی به اختلافات احتمالی آینده را خواهد داشت.
۶. شرایط و نحوه فسخ قرارداد
بروز برخی شرایط خاص وعدم ایفای یکی تعهدات از جانب یکی از طرفین قرارداد میتواند به طرف دیگر حق فسخ قرارداد را دهد. به همین دلیل، ضروری است که در حین تنظیم قرارداد، پرستار و کارفرما در خصوص موارد فسخ قرارداد توافق نموده و آن را در قرارداد پرستاری درج نمایند.
ضمانت حسن انجام کار چیست؟
در حین انعقاد قرارداد استخدام پرستار همواره این احتمال وجود دارد که کارفرما، اعم از شخص حقیقی یا شخص حقوقی، خواهان دریافت مبلغ مشخصی سفته به منظور ضمانت حسن انجام کار از پرستار باشد. دریافت این سفتهها فاقد منع قانونی بوده و از این نظر اشکالی به آن وارد نیست.
تنها نکته شایان ذکر در این خصوص، این است که پرستار بایستی قید «جهت حسن انجام کار» را حتما در سفتههای خود درج نموده و یک کپی از سفتهها را نزد خود نگه دارد تا از بروز هرگونه سوءاستفاده احتمالی در آینده جلوگیری شود.
سؤالات متداول
هیچ حکم قانونی در خصوص لزوم دائمی یا موقتی بودن قرارداد استخدام پرستار وجود ندارد. اما آنچه بیشتر در جامعه رواج داشته و مورد قبول کارفرمایان میباشد، انعقاد قرارداد استخدام پرستار به صورت موقتی است.
همانطور که پیشتر اشاره شد، در صورتی که کارفرمای پرستار یک شخص حقیقی یا شخص حقوقی خصوصی مانند یک درمانگاه خصوصی باشد، قرارداد پرستاری تابع مقررات قانون کار خواهد بود.
در قرارداد حاضر تلاش تیم حقوقی لامینگو بر آن بوده تا با رعایت کلیه موارد مرتبط با شغل پرستاری نکات حقوقی و قانونی مندرج در قانون کار را نیز به نحو احسن در قرارداد گنجانده تا بروز اختلافات میان کارفرما و پرستار را به حداقل میزان خود برساند. امیدواریم با استفاده از این قرارداد تجربه همکاری موفق و خوشایندی برایتان رقم بخورد.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
021-91557030متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول