همانطور که ایجاد و ساخت یک خانه، ساختمان و بهطورکلی یک سازه مستلزم تنظیم یک قرارداد است، که بسته به اراده طرفین و ماهیت موضوع آن ممکن است در قالب قرارداد پیمانکاری یا قرارداد مشارکت در ساخت باشد، برای تخریب ساختمان نیز ما نیازمند تنظیم قرارداد پیمانکاری تخریب ساختمان خواهیم بود، این قرارداد که مختصراً با عنوان قرارداد تخریب ساختمان نیز شناخته میشود، یکی از انواع قراردادهای پروژهای ساختوساز بوده و با توجه به نکات قراردادی خاص نیازمند تنظیم توسط قراردادنویسان حرفهای است. در ادامه به بررسی برخی از نکات ویژه این قراردادها خواهیم پرداخت تا شما با آگاهی کامل به دریافت این قرارداد اقدام نمایید.
انجام هر نوع عملیات مرتبط با ساختوساز و ساختمانسازی دارای قوانین و نکات فنی مرتبط با آن عملیات است. در کنار این مسئله با توجه به بروز دعاوی بسیار در میان افراد در رابطه با مسائل اینچنینی متوجه میشویم که بحث نکات حقوقی این نوع از امور نیز دارای اهمیت ویژهای است. بهترین راهکار برای به حداقل رساندن وقوع دعاوی حقوقی و بروز اختلافات فیمابین طرفین در این عملیات تنظیم قرارداد مرتبط با آن موضوع است.
موضوع قرارداد تخریب ساختمان شامل مواردی همچون تخریب دیوارها، سقف و بهطورکلی تخریب یک سازه است. هنگام ارائه یک تعریف از این عملیات و همچنین آنچه که در عرف میان مردم تحت عنوان عملیات تخریب سازه شناخته میشود، شامل چنین موارد کلی و عام است اما باید توجه داشت که در قراردادنویسی مسئله کاملاً متفاوت خواهد بود. در نگارش موضوع قرارداد پیمانکاری تخریب ساختمان جزئینویسی و تبیین دقیق کلیه وظایفی که بر عهده شخص پیمانکار تخریبگر است امری واجب و الزامی خواهد بود. بنابراین در نمونه قرارداد تخریب سازه تهیه شده توسط تیم حقوقی لامینگو سعی شده تا ضمن بیان برخی از اصلیترین اموری که در پروسه تخریب ساختمان میباید انجام شود، دست طرفین برای اضافه نمودن موارد دیگر نیز باز باشد.
در بحث قرارداد نویسی همواره یکی از مهمترین مسائل بحث تسلط شخص متخصص حقوقی بر قوانین و آییننامههای موجود در رابطه با موضوع آن قرارداد است. در رابطه با قرارداد تخریب ساختمان نیز با توجه به اهمیت ویژه این عملیات و همچنین موارد عدیده ایمنی و حفاظتی که در رابطه با آن میباید رعایت گردد قوانین و آییننامههایی وجود دارد که ذکر برخی از اصلیترین مواد آنها در قرارداد الزامی است.
این مقررات که مجموعهای از شرایط و ضوابط تخصصی و فنی مرتبط با انواع امور ساختمانی است، میباید در هر نوع قرارداد ساختمانی ازجمله قرارداد تخریب ساختمان موردتوجه قرار گیرد.
در فصل پنجم این آییننامه در رابطه با مسائل حفاظتی کارگاههای تخریب ساختمان صحبت شده است. برای مثال در ماده ۱۹۳ این آییننامه در رابطه با قطع کامل انشعابات برق، گاز و آب مواردی را بیان کرده است. با توجه به اهمیت خاص ایمنی قرارداد تخریب ساختمان توجه به این آییننامه از اهمیت بسزایی برخوردار است.
مقررات ملی ساختمان شامل ۲۲ بحث بوده که هرکدام از آنها مرتبط با یکی از انواع عملیات ساختمانی است این مبحث از مهمترین مباحث مطرح شده در این قانون بوده که ارتباط مستقیمی با بحث ایمنی و حفاظت ساختمان و تخریب سازه را دارد.
باید توجه داشت که گاهی ممکن است در کنار عملیات تخریب ساختمان بحث بازسازی یا نوسازی آن سازه نیز مطرح گردد که در نتیجه لزوم توجه به قوانین مرتبط با بازسازی ساختمان و اصول آن نیز حائز اهمیت خواهد بود.
از سؤالات مهمی که در یک نمونه قرارداد پیمانکاری ساختوساز مطرح میگردد، بحث تعهد یکی از طرفین به ایجاد و تأسیس کارگاهی در راستای انجام موضوع قرارداد است. در رابطه با قرارداد تخریب ساختمان نیز بهطورکلی بحث ایجاد کارگاه و هزینههای مرتبط با آن پیش از هر چیز وابسته به اراده طرفین بوده، و در نتیجه این طرفین قرارداد هستند که مشخص میکنند چه کسی وظیفه ایجاد و تأسیس کارگاه را دارد حتی میتوان در رابطه با شیوه ایجاد این کارگاه نیز به توافقاتی رسید و آن را در قرارداد بیان کرد. اما بهطورکلی عموماً در قراردادهای پیمانکاری وظیفه تهیه و تجهیز کارگاه بر عهده شخص پیمانکار بوده و هزینههای تأسیس آن وابسته به اراده طرفین خواهد بود.
با توجه به پیمانکاری بودن این قرارداد، شخص کارفرما وظیفهای برای بیمه کردن شخص پیمانکار قرارداد ندارد اما ممکن است بنا به ماهیت موضوع قرارداد، پیمانکار افرادی را به خدمت گرفته باشد که در نتیجه ایشان (یعنی شخص پیمانکار)، موظف به بیمه نمودن افراد تحت پوشش خود خواهد بود؛ به همین منظور نیز انجام موارد قانونی مرتبط با این مورد میباید در این نمونه قرارداد موردتوجه قرار گیرد.
یکی از مهمترین مسائلی که در رابطه با اصول تنظیم یک قرارداد وجود دارد و به آن کمتر توجه میشود، بحث تهیه چند نسخه از قرارداد است. در رابطه با قرارداد پیمانکاری تخریب ساختمان نیز یک نسخه از قرارداد را برای شخص کارفرما تهیه نموده و نسخه دیگر را برای شخص پیمانکار یا همان مقاطعهکار فراهم نمایید، این کار باعث میشود تا از بروز اختلافات از این بابت جلوگیری شود.
از دیگر موارد بسیار مهمی که در یک قرارداد استاندارد میباید موردتوجه قرار گیرد، تعیین انواع مجوزهای لازم در راستای پیشبرد موضوع قرارداد است. از طرفی فراموش نکنید تا در قرارداد خود به صورت روشن و کاملی بیان کنید که وظیفه تهیه این مجوزها و همچنین هزینههای مرتبط با آنها بر عهده کدامیک از طرفین قرارداد خواهد بود.
بله، شما میتوانید نه تنها در یک قرارداد پیمانکاری بلکه در تمام قراردادهایی که تنظیم میکنید از طرف مقابلتان تضمیناتی در قالب چک، سفته و یا هر نوع ضمانتنامه بانکی با مبلغ مشخص دریافت نمایید. این تضمین در راستای حسن اجرای تعهدات بوده و به نوعی فراهمکننده آرامش خاطر هر یک از طرفین در طول مدت قرارداد خواهد بود.
در نمونه قرارداد پیش رو که توسط تیم حقوقی مجرب و متخصص لامینگو تنظیم گردیده است، سعی کردیم تا علاوه بر در نظر گرفتن کلیه موارد تخصصی و فنی مرتبط با عملیات تخریب ساختمان کلیه موارد حقوقی و اصول قرارداد نویسی را به بهترین نحو ممکن در قرارداد پیادهسازی کنیم. همچنین به منظور افزایش اطمینان خاطر شما عزیزان در کنار تهیه این قرارداد «۱۵ دقیقه مشاوره رایگان» را نیز قرار دادیم تا شما بتوانید پس از تهیه قرارداد با راهنمایی مشاوران حقوقی ما از متناسب بودن این قرارداد با شرایط و خواست شما اطمینان حاصل نمایید و همچنین در صورت نیاز به اصلاح یا اضافه نمودن برخی از موارد در این قرارداد اقدام نمایید.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول