موضوع این قرارداد، ارائه خدمات مشاوره در موضوع یا موضوعات مورد نظر در ساعات معین توسط شخص مشاور میباشد. با انعقاد این قرارداد، حقوق مشاور طبق میزان ساعتهای کاری وی تعیین و پرداخت میشود. به عبارت دیگر، کاهش یا افزایش ساعتهای کاری مشاور تأثیر مستقیم بر کاهش یا افزایش حقوق وی خواهد داشت. این نوع قرارداد تابع نظام مزد ساعتی میباشد؛ بدین معنا که میزان ساعت کاری شخص، تعیینکننده حقوق و دستمزد وی میباشد. در رابطه با قراردادهای استخدام ساعتی علاوه بر قانون کار، «آییننامه اجرایی ضوابط و مزایا و مشاغل قابل شمول به نظامهای کارمزدی، مزد ساعتی و کارمزد ساعتی موضوع تبصره ۲ ماده ۳۵ قانون کار» نیز بایستی مورد توجه قرار گیرد و قرارداد مطابق آن تنظیم گردد. برای مثال مطابق این آییننامه شخص کارفرما مکلف است تا علاوه بر پرداخت مزد ساعتی به شخص مشاور، مزایای رفاهی مانند حق مسکن، حق سنوات عیدی و پاداش نیز به شخص مشاور پرداخت نماید.
با تنظیم و انعقاد قرارداد مشاوره ساعتی، صاحبان کسب و کار از تخصص شخص مشاور بهرهمند شده و این موضوع میتواند موجب بهبود و پیشرفت روند کاری ایشان گردد. علاوه بر این، با توجه به اینکه در این قرارداد میزان حقوق و دستمزد شخص مشاور بر مبنای ساعت کاری ایشان محاسبه میگردد، میتوان این موقعیت شغلی را به عنوان یکی از مشاغل پارهوقت برشمرد و شخص کارفرما موظف به پرداخت حقوق کمتری خواهد بود. در نتیجه، کارفرما میتواند با پرداخت حقوق کمتری از خدمات مشاورهای شخص مشاور به میزان نیاز خود بهرهمند گردد.
صرف نظر از موضوع قرارداد مشاوره ساعتی، مجموعه حقوقی لامینگو تلاش نموده است تا در تهیه و تنظیم نمونه قرارداد مشاوره ساعتی کلیه نکات و مندرجات لازم و ضروری را در نظر گرفته و قید نماید. مشخصات و مندرجات این قرارداد را میتوان به شرح زیر برشمرد:
۱. طرفین قرارداد
در نخستین بند از قرارداد مشاوره ساعتی بایستی مشخصات طرفین قرارداد، یعنی شخص کارفرما و مشاور به صورت کامل درج گردد.
۲. موضوع قرارداد
موضوع قرارداد مشاوره ساعتی با توافق طرفین قرارداد تعیین خواهد شد. همانطور که پیشتر ذکر شد، این قرارداد در خصوص موضوعات مختلفی قابل تنظیم و انعقاد میباشد.
۳. میزان ساعت کاری مشاور
با توجه به اینکه در قرارداد مشاوره ساعتی، میزان ساعت کار مشاور مبنای محاسبه حقوق وی میباشد، تعیین تکلیف در خصوص این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است. بایستی میزان ساعات کاری مشاور در طول هر روز یا هر هفته به صورت دقیق معلوم و در قرارداد درج گردد.
۴. حقالزحمه مشاور
همانطور که بیان شد، در این قرارداد حقالزحمه مشاور بر مبنای ساعت کاری ایشان تعیین میگردد. بنابراین، بایستی مبلغ مشخصی به ازای هر ساعت کار مشاور تعیین شود. در نهایت، حقوق مشاور با ضرب میزان ساعت کاری ایشان در طول ماه در این رقم مشخص شده تعیین میگردد.
۵. مدت زمان قرارداد
مدت زمان همکاری شخص مشاور و کارفرما بایستی در زمان تنظیم قرارداد مشخص و معلوم گردد. بسته به توافق طرفین، این همکاری ممکن است بلند مدت یا کوتاه مدت باشد. در هر صورت، بایستی تاریخ شروع و پایان قرارداد مشاوره ساعتی در ضمن قرارداد به صورت دقیق تعیین گردد.
۶. تکالیف و تعهدات مشاور
با تنظیم و انعقاد این قرارداد، وظایف و تعهداتی بر عهده مشاوره قرار میگیرد که تعیین دقیق این وظایف و تعهدات الزامی است. به عنوان مثال، شخص مشاور موظف به ارائه گزارشات کاری به صورت منظم، رعایت محرمانگی و غیره میباشد.
۷. تکالیف و تعهدات کارفرما
علاوه بر شخص مشاور، کارفرما نیز تکالیف و تعهداتی بر عهده دارد که درج آنها در قرارداد الزامی است. برای مثال، کارفرما موظف به پرداخت به موقع حقوق شخص مشاور، فراهم نمودن محیط مناسب جهت کار مشاور و غیره میباشد.
۸. اطلاعات محرمانه و لزوم رعایت اصل محرمانگی
هر کسب و کاری دارای برخی اطلاعات محرمانه است که در صدد حفظ و جلوگیری از افشای آنها میباشد. شخص مشاور به اقتضای ماهیت کاری خود ممکن است به برخی از این اطلاعات محرمانه دست یابد. از این رو، ضروری است این اطلاعات محرمانه تعیین شده و مشاور ملزم به رعایت محرمانگی وعدم افشای این اطلاعات گردد.
۹. مرجع حل و فصل اختلافات
با توجه به اینکه ممکن است در طول مدت اجرای موضوع قرارداد، اختلافاتی میان طرفین بروز و ظهور یابد، ضروری است تا مرجعی به عنوان مرجع حل و فصل اختلافات در قرارداد تعیین گردد تا بتوان با مراجعه به این مرجع جهت حل و فصل اختلافات، از مراجعه به مراجع دادگستری جلوگیری نمود.
۱۰. فسخ قرارداد
هیچ یک از طرفین نمیتوانند به صورت یکجانبه اقدام به فسخ قرارداد مشاوره ساعتی نمایند. از این رو، بایستی موارد فسخ قرارداد را به صورت حصری در قرارداد تعیین نماییم. تنها در صورت بروز یکی از این موارد، طرفین حق فسخ قرارداد را خواهند داشت.
سؤالات متداول
بحث مالیات قراردادهای مشاوره همواره یکی از ابهامبرانگیزترین مباحث حقوقی در میان افراد است. بسیاری از افراد ممکن است ساعتی بودن قرارداد مشاوره را دلیلی بر معافیت مالیاتی آن بپندارند این در حالی است که با توجه به تبصره ماده ۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم در رابطه با پرداخت حقوق افراد از جمله مشاوران با توجه به شرایط خاصی که در این قانون ذکر شده نرخ مالیات ۱۰ درصد خواهد بود. همچنین مطابق مادهواحده قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم مالیات پرداختهایی که کارفرمایان به اشخاص حقیقی غیر از کارکنان خود که مشمول پرداخت کسورات بازنشستگی یا بیمه نمیباشند با عنوان حقالمشاوره معادل ۱۰ درصد است. بهعبارتدیگر در قرارداد پیمانکاری مشاوره ساعتی مطابق این قانون، کارفرما معاف از پرداخت مالیات نبوده و موظف به پرداخت مالیات مقطوع به نرخ ۱۰ درصد خواهد بود. شرایط پرداخت این مالیات نیز در همین قانون مشخص گردیده که در قرارداد پیش رو به این نکات نیز توجه شده است تا افراد با استفاده از این قرارداد مشکلاتی را از این بابت در طول مدت همکاریشان تجربه نکنند.
از دیگر سؤالهای اساسی در رابطه با قراردادهای مشاوره بحث بیمه و نکات حقوقی مرتبط با آن است. همانطور که میدانیم مطابق ماده ۱۴۸ قانون کار، کارفرمایان موظف به بیمه نمودن کارمندان تحت پوشش خود در طول مدت قرارداد استخدام هستند بنابراین درصورتیکه قرارداد مشاوره، در قالب نظام مزد ساعتی تنظیم گردد این قرارداد مشمول بیمه خواهد بود.
قرارداد مشاوره بازنشسته از انواع قراردادهای مشاوره ساعتی است. با توجه به قانون ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان، بهکارگیری بازنشستگان به عنوان مشاور امری امکانپذیر توسط کارفرمایان است. مطابق تبصره ۲ مادهواحده این قانون کارفرمایان میتوانند از خدمات بازنشستگان متخصص با مدرک تحصیلی لیسانس و بالاتر بهصورت پارهوقت و ساعتی استفاده کنند. البته باید توجه داشت که بهکارگیری بازنشستگان به عنوان مشاور ساعتی دارای نکات حقوقی خاصی بوده که میباید در قرارداد مشاوره بازنشسته موردتوجه قرار گیرد. برای مثال حداکثر ساعات مجاز برای استفاده از بازنشستگان یکسوم ساعات اداری کارمندان رسمی است و همچنین حقالزحمه این افراد نیز از کارمندان عادی متفاوت خواهد بود.
نمونه قرارداد مشاوره ساعتی تنظیم شده توسط تیم حقوقی لامینگو با توجه به جامع و کامل بودن آن، موضوعات قراردادی مختلفی را در برمیگیرد. بهعبارت دیگر شما میتوانید موضوع قراردادتان را به صورت اختصاصی انتخاب نمایید. موضوعات قرارداد مشاوره ساعتی از جمله شامل:
۱. مشاوره توسعه کسبوکار
۲. مشاوره روانشناسی و مشاوره خانواده
۳. مشاوره حقوقی در موضوعات مختلف از جمله مشاوره حقوقی خانواده، مشاوره حقوقی کیفری و امثالهم
۴. مشاوره سئو و بهینهسازی سایت
۵. مشاوره حسابداری، حسابرسی، امور مالیاتی و بهطورکلی مشاوره امور مالی
۶. مشاور معماری
۷. مشاوره تبلیغاتی و بازاریابی
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول