قرارداد حسابرسی در راستای انجام حسابرسی صورتهای مالی یک مجموعه و کسبوکار میان کارفرما و شخص حسابرس یا نماینده آنها امضا میشود. در این قرارداد وظایف و تعهدات شخص حسابرس با جزئیات دقیقی مشخص گردیده است. با توجه به وجود مقررات و استانداردهای خاص در امر حسابرسی، این قرارداد مطابق این ضوابط و استانداردها تنظیم گردیده است. بیان دقیق اسناد و مدارک لازم در راستای حسابرسی نیز از دیگر مواردی است که باید موردتوجه قرار گیرد.
پیشبرد قانونی و صحیح بخش مالی هر شرکت، استارت آپ، موسسه و یا مجموعهای از کلیدیترین مؤلفه های رسیدن به کسبوکاری موفق و داشتن یک بیزینس پایدار است. از اصلیترین کارهایی که باید در این زمینه صورت پذیرد حسابرسی اصولی و آینده نگارانه در رابطه با امور اقتصادی و مالی هر بخش از کسبوکار است. با توجه به اهمیت ویژهای که عمل حسابرسی برای هر شغل و حرفهای دارد و همچنین لزوم انجام آن طی یک قرارداد حرفهای و حقوقی تنظیم قرارداد حسابرسی را باید به دست اشخاص متخصص و خبره در این زمینه سپرد. شما میتوانید در صورت نیاز از طریق همین صفحه اقدام به دریافت نمونه قرارداد حسابرسی تنظیم شده توسط تیم حقوقی لامینگو نمایید.
یکی از اصلیترین دلایلی که تنظیم قرارداد حسابرسی توسط اشخاص متخصص را بیشازپیش دارای اهمیت و واجب مینماید، علاوه بر وجود نکات ویژه و عدیده حقوقی و قانونی موجود، ظرایف و پیچیدگیهای مرتبط با اصول و استانداردهای حسابرسی است. با توجه به این نکته درمیابیم که تنظیم نمونه قرارداد حسابرسی مستلزم داشتن آگاهی و اطلاع کافی از استانداردهای روز حسابرسی در کنار دانش حقوقی و شیوههای قرارداد نویسی حرفهای است. ازجمله مهمترین استانداردهای حسابرسی که در هنگام تنظیم قرارداد حسابرسی باید به آن توجه داشت شامل موارد ذیل میشود:
این استاندارد که با عنوان اهداف کلی حسابرس و انجام حسابرسی طبق استانداردهای حسابرسی شناخته میشود یکی از اصلیترین استانداردها در رابطه با انجام عملیات مرتبط با حسابرسی است که همواره باید مدنظر شخص حسابرس و کارفرمای ایشان قرار بگیرد. مطابق این استاندارد، اهداف کلی حسابرس و الزامات اخلاق حرفهای ایشان مشخص گردیده و بهطورکلی اصول حسابرسی صورتهای مالی تبیین شده است.
مطابق آن اسناد، مدارک و به طور کلی گزارشهایی که از جانب شخص حسابرس میباید به کارفرما تحویل گردد به طور کامل بیان شده و در مقابل آن نیز اسناد و صورتهای مالی که میباید توسط شخص کارفرما به حسابرس ارائه گردد نیز مشخص شده است. بنابراین باید در نمونه قرارداد حسابرسی مطابق این استاندارد عمل گردیده و علاوه بر نام بردن کلیه این اسناد و گزارشها، تاریخ دقیق تحویل و ارائه آنها نیز در قرارداد حسابرسی مشخص شود.
با عنوان مسئولیت حسابرس در ارتباط با تقلب در حسابرسی صورتهای مالی. از مهمترین وظایف یک حسابرس در طول مدت قرارداد حسابرسی، اطلاع یافتن از هرگونه تقلب، تحریف و تناقض در صورتهای مالی کارفرما است؛ اما مطابق این استاندارد آگاهی از تقلبها دارای اصولی بوده که درنتیجه در قرارداد نیز باید به آن توجه داشت.
در رابطه با اطلاعرسانی به مدیران اجرایی و ارکان راهبری کسبوکار کارفرما صحبت میکند. اخذ تأییدیه از این اشخاص در هر مرحله از حسابرسی وظیفه شخص حسابرس بوده و دارای احکامی نیز است.
حسابرسی اصول و احکامی که در یک قرارداد حسابرسی باید موردتوجه قرار بگیرد بیان شده است اما باید توجه داشت که تنها آگاهی از این نکات کافی نبوده و بهکارگیری حقوقی آنها مطابق اصول قرارداد نویسی نیز دارای اهمیت دو چندانی است.
شاکله اصلی یک قرارداد مواد و تبصرههای موجود در آن است. در یک نمونه قرارداد حسابرسی مواردی که باید موردتوجه طرفین قرارداد و شخص قرارداد نویس واقع شود عبارتاند از:
1) طرفین قرارداد و مشخصات کامل هر یک از آنها
2) شرح موضوع قرارداد و گستره فعالیت شخص حسابرس
3) مدت قرارداد و زمانبندی انجام هر مرحله از حسابرسی
4) محل انجام کار و فعالیت شخص حسابرس یا تیم حسابرسی
5) اسناد، مدارک و گزارشهای لازم برای پیشبرد کار حسابرسی و انجام فعالیت موضوع قرارداد
6) تعهدات کارفرما وظایفی که در قبال شخص حسابرس یا تیم ایشان دارد
7) شرح وظایف و تعهدات شخص حسابرس
8) ضمانت اجراهای نقض تعهدات توسط هر یک از طرفین قرارداد حسابرسی
9) شرط محرمانگی و عدم افشا که باتوجه به ماهیت و نوع فعالیت شخص حسابرس، یکی از مهمترین شروط مندرج در نمونه قرارداد حسابرسی است.
10) فورس ماژور و قوه قهریه در طول مدت حسابرسی
11) موارد فسخ قرارداد حسابرسی و بحث خیارات قانونی
12) وجود یا عدم وجود ناظر بر فعالیت شخص حسابرس
13) تضمین موجود در قرارداد
14) چگونگی و مرجع حل اختلافات فیمابین کارفرما و حسابرس
15) نسخههای نمونه قرارداد حسابرسی و ارزش هر یک از آنها
با توجه به اینکه قرارداد حسابرسی یکی از انواع قراردادهای پیمانکاری و ارائه خدمات است، درنتیجه ممکن است شخص کارفرما دست به تعیین شخص یا نهادی به عنوان ناظر بر انجام صحیح امور حسابرسی بزند. درنتیجه درج بندی تحت عنوان نظارت در نمونه قرارداد حسابرسی امری واجب بوده تا دست کارفرما را در این زمینه باز بگذارد و به طرفین حق انتخاب دراینباره را بدهد.
مفاد هر قرارداد را دو عامل اصلی یعنی قانون و اراده طرفین قرارداد تعیین میکند. گستره شمول موضوع قرارداد و نوع فعالیت شخص حسابرس را علاوه بر قوانین موجود، اراده طرفین یعنی شخص حسابرس و کارفرما مشخص مینماید. بنابراین گاهی ممکن است افراد در قرارداد حسابرسی خود بحث مشاوره حسابرسی و حسابداری را نیز بیان کنند. هرچند شخص حسابرس مطابق اصول حسابرسی مکلف است تا در رابطه با صورتهای مالی کارفرما اظهارنظرهای لازم را ارائه نماید، اما گاهی نیز ممکن است نیاز شخص کارفرما در حدی باشد که دریافت مشاوره حسابرسی بهصورت مستقل و طی چند جلسه جداگانه را طلب کند. درنتیجه در نمونه قرارداد حسابرسی باید نیاز یا عدم نیاز به دریافت مشاوره حسابرسی مستقل، تعداد جلسات و ساعات این مشاوره، هزینهها و مبالغ مرتبط با آن و درنهایت محل انجام آن نیز مشخص گردد.
با توجه به لزوم تنظیم تخصصی قرارداد حسابرسی و اهمیت ویژهای که این قرارداد برای هر کسبوکاری دارد، مجموعه لامنیگو ضمن ارائه مشاوره حقوقی به کاربران خود در این زمینه، اقدام به فراهم نمودن نمونه قرارداد حسابرسی توسط تیم حقوقی مجرب و متبحر خود نموده است. امیدواریم شما با استفاده از این قرارداد علاوه بر رفع نیازهای قراردادی و مالی خود، تجربه همکاری موفق و خوشایندی را نیز داشته باشید. فراموش نکنید تا نظرات و پیشنهادهایتان را با ما از طریق همین صفحه به اشتراک بگذارید.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول