در نمونه قرارداد اجاره زمین کشاورزی به مواردی همچون نوع و مرغوبیت خاک زمین کشاورزی، انواع سیستمها و روشهای آبیاری موجود در زمین کشاورزی و همچنین نکات حقوقی و قانونی ویژه قراردادهای اجاره نیز باید پرداخت. در این قرارداد موارد فسخ اجاره زمین کشاورزی نیز به طور دقیقی درج گردیده تا موارد بروز اختلاف در این زمینه به حداقل میزان خود برسد. درنهایت نیز تعداد نسخ این قرارداد و ارزش هر یک از آنها موردتوجه قرارگرفته است. وجه التزام در راستای نقض تعهدات مندرج در این قرارداد نیز یکی از بندهای اصلی این قرارداد است.
قراردادهای اجاره دارای انواع و اقسام مختلفی بوده که در یک دستهبندی کلی شامل انواع قراردادهای اجاره اشخاص و اموال و اشیاء میشوند. منظور از اجاره اشیاء، اجاره هر مالی است که در مالکیت اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی بوده و ازجمله شامل اجاره انواع املاک و زمینها با کاربریهای مختلف میشود. این نوع از قراردادها که تحت تابعیت قانون مدنی بوده، شامل قرارداد اجاره زمین کشاورزی نیز میشود، که در ادامه به بررسی و شرح بیشتر آن خواهیم پرداخت.
برای تعیین مرغوبیت هر زمین کشاورزی عوامل مختلفی میباید دستبهدست هم دهد تا بتوان یک زمین کشاورزی را مناسب برای کاشت انواع محصولات و درنهایت برداشت آنها دانست. این عوامل ازجمله شامل نوع خاک زمین کشاورزی، میزان حاصلخیزی آن خاک، داشتن چاه، میزان دسترسی به آب و همچنین سیستم آبیاری موجود در آن زمین کشاورزی میشود. در یک نمونه قرارداد اجاره زمین کشاورزی با توجه به اینکه عموماً افراد قصد کاشت محصولاتی در آن زمین را دارند، درنتیجه بررسی مرغوبیت زمین کشاورزی مورد اجاره و همچنین تناسب آن با محصولی که مدنظر شخص مستأجر است امری واجب و ضروری خواهد بود. برای مثال اگر شخصی قصد تنظیم نمونه قرارداد اجاره زمین کشاورزی برای کاشت محصول سیب را دارد میباید به این نکته توجه کند که خاک مناسب برای کاشت این محصول، خاکی است که بسیار حاصلخیز بوده و دارای مواد معدنی فراوانی نیز باشد، ازجمله خاکهای رسی بهترین نوع خاک برای این نوع محصول خواهد بود که باید در قرارداد اجاره زمین کشاورزی برای کاشت سیب موردتوجه واقع شود.
از دیگر مسائلی که در یک نمونه قرارداد اجاره زمین کشاورزی میباید موردتوجه طرفین و شخص قرارداد نویس واقع شود بحث نوع سیستم آبیاری زمین کشاورزی است. ابتدا باید در این قرارداد تبیین گردد که آیا اصلاً زمین کشاورزی دارای یک سیستم آبیاری است یا خیر و سپس بهصورت دقیق و با جزئیات کامل نوع و شیوه آبیاری بهکاررفته درزمینه کشاورزی مورد اجاره مشخص شود.سیستمهای آبیاری دارای انواع مختلف و متفاوتی بوده که ازجمله شامل آبیاری سطحی، آبیاری تحتفشار، آبیاری قطرهای، آبیاری بارانی، آبیاری زیرزمینی و امثالهم میشود. برای مثال شما باید در یک نمونه قرارداد اجاره زمین کشاورزی استاندارد اینگونه بیان کنید که زمین کشاورزی مورد اجاره دارای تجهیزات آبیاری از نوع سیستم آبیاری تحتفشار بهصورت موضعی و از نوع زیرسطحی است. فراموش نکنید به هر میزان که مشخصات و ویژگیهای فنی یک زمین کشاورزی و امکانات و تجهیزات بهکاررفته در آن با جزئیات دقیقتری بیان شود، احتمال بروز اختلافات فیمابین شخص موجر و مستأجر در آینده را به حداقل میزان خود خواهد رساند.
پس از هر توافقی که در میان اشخاص مختلف شکل میگیرد و بهصورت قراردادی مکتوب درمیآید ممکن است با گذشت زمان و به دلایل مختلفی اختلافاتی فیمابین طرفین آن قرارداد بروز پیدا کند. چگونگی حل این اختلافات از یک سو و از سوی دیگر مرجع و محلی که طرفین اختلاف میباید برای رفع و حلوفصل آن به آنجا مراجعه کنند حائز اهمیت فراوانی است. در یک نمونه قرارداد اجاره زمین کشاورزی شخص موجر و مستأجر میباید توافق نموده تا در صورت بروز اختلاف از چه شیوههایی برای حل آن استفاده نمایند برای مثال ممکن است طرفین شخصی را تحت عنوان داور معین نموده تا در هنگام بروز اختلاف برای آنها دست به حل مشکل و تصمیمگیری در مورد آن بزند. همچنین ممکن است طرفین صرفاً مراجع صالح قضایی را برای حل اختلافات خود در رابطه با قرارداد اجارهشان تعیین نمایند.
هر قرارداد و توافقی فیمابین اشخاص مختلف اعم از حقیقی و حقوقی به وجود آورنده تعهدات و وظایف ای برای هر یک از طرفین آن قرارداد است. در ازای هر یک از این تعهدات و وظایف برای طرف مقابل حقوقی نیز ایجاد میگردد. یکی از مهمترین مباحث بحث نقض تعهدات و عدم ایفای آنها توسط هریک از طرفین قرارداد است. ضمانت اجرای ناشی از نقض تعهدات به این معنا است که اگر شخص متعهد به وظیفه خود عمل نکند موظف به جبران خسارت چه بهصورت مادی و چه معنوی در برابر متعهد له یعنی طرف دیگر قرارداد است. یکی از انواع ضمانت اجراها بحث وجه التزام در قرارداد است که در ادامه به بررسی بیشتر آن خواهیم پرداخت. بهطورکلی ضمانت اجراها ممکن است بهصورت قانونی بوده و از طریق قانون به هر یک از طرفین تحمیل گردد و یا ممکن است بهصورت قراردادی و از طریق توافق فیمابین طرفین تعیین گردد.
اصطلاح حقوقی وجه التزام را شاید شنیده باشید وجه التزام مبلغی است که طرفین در یک قرارداد فیمابین خود تعیین مینمایند تا در صورت نقض یکی از تعهدات بدون نیاز به مراجعه به دادگاه یا مراجع قضایی شخص ناقض تعهد ملزم به پرداخت آن بهطرف دیگر قرارداد باشد. در رابطه با قرارداد اجاره زمین کشاورزی نیز برای مثال طرفین میتوانند در صورت عدم رعایت زمانبندی مقرر در قرارداد مبلغی را تحت عنوان خسارت دیرکرد یا وجه التزام تعیین نموده و شخص ناقض تعهد را ملزم به پرداخت آن به شخص متعهد له یعنی طرف دیگر قرارداد نمایند.
اجاره زمین کشاورزی یکی از انواع معاملات بین افراد است که برای رسمیت یافتن مستلزم انعقاد قراردادی فیمابین طرفین آن یعنی شخص موجر و مستأجر است. قرارداد اجاره زمین کشاورزی نیز با توجه به نکات ویژه حقوقی و قراردادی که دربر دارد مستلزم تنظیم توسط شخص یا اشخاص متخصص حقوقی در این زمینه است. در نمونه قرارداد پیش رو که توسط تیم مجرب حقوقی لامینگو تنظیم گردیده است سعی بر آن بوده تا کلیه نیازهای قراردادی افراد تخیل در قرارداد برطرف گردد امیدواریم با استفاده از این قرارداد تجربه موفق و خوشایندی برای شما رقم بخورد. همچنین شما میتوانید پرسشها و نظرات و انتقادات خود را در همین صفحه با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
021-91557030متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول