قرارداد شراکت بازرگانی از مهمترین انواع قراردادهای مشارکت مدنی است. بازرگانی دارای انواع و اقسام مختلفی بوده و انواع تبادلات داخلی و خارجی را در برمیگیرد. امر بازرگانی با توجه به گستردگی و اهمیت ویژهای که در پیشرفت روابط خارجی و اقتصاد یک کشور و همچنین اقتصاد داخلی میان مردمان آن کشور دارد و دارای انواع قراردادهای مختلفی بوده که باید موردتوجه قرار بگیرد. یکی از انواع قراردادهای مرتبط با عمل بازرگانی بحث قرارداد شراکت بازرگانی است. این قرارداد دارای پیچیدگیها و شرایط ویژه و خاص بود و حتماً باید توسط اشخاص متخصص درزمینه حقوقی مرتبط با مشارکت در بازرگانی نگاشته شده و موردبررسی قرار گیرد.
بازرگانی دارای انواع و اقسام مختلفی بوده و انواع تبادلات داخلی و خارجی را در برمیگیرد. امر بازرگانی با توجه به گستردگی و اهمیت ویژهای که در پیشرفت روابط خارجی و اقتصاد یک کشور و همچنین اقتصاد داخلی میان مردمان آن کشور دارد و دارای انواع قراردادهای مختلفی بوده که باید موردتوجه قرار بگیرد. یکی از انواع قراردادهای مرتبط با عمل بازرگانی بحث قرارداد شراکت بازرگانی است. این قرارداد دارای پیچیدگیها و شرایط ویژه و خاص بود و حتماً باید توسط اشخاص متخصص درزمینه حقوقی مرتبط با مشارکت در بازرگانی نگاشته شده و موردبررسی قرار گیرد.
بحث شراکت در بازرگانی یکی از انواع مشارکتهای مدنی موضوع قانون مدنی بوده و از بحث شرکتهای تجاری مجزا است. شراکت مدنی همان بحث عقد مشارکت مطرحشده در قانون مدنی بوده و درنتیجه تحت شمول این قانون قرار میگیرد. عقد شرکت با توجه به تعریف ماده ۵۱۷ قانون مدنی به معنای رویهم گذاشتن آوردههای حداقل دو شریک در راستای موضوع مشارکت بوده که درنهایت طرفین در حاصل آن مشارکت با یکدیگر شریک خواهند شد. با توجه به اینکه این نوع از مشارکت تابع قصد و اراده شرکای آن بوده موضوعات مطرحشده در آن نیز وابسته به نیت طرفین درنتیجه شامل موارد بسیار گسترده و وسیعی خواهد بود. مشارکت مدنی میتواند از مشارکت در ساخت یک زمین، مشارکت در ساخت ویلا، مشارکت در ساخت یک ساختمان و آپارتمان گرفته تا مشارکت در تولید یک نرمافزار و مشارکت در بازرگانی نیز باشد. بارزترین نقطه اشتراک کلیه این مشارکتها، نوع مشارکت در آنها یعنی مشارکت مدنی تابع قانون مدنی است.
بازرگانی شغل اصلی شخص تاجر یا بازرگان است که مطابق قانون تجارت شخص بازرگان و عملیاتهایی که توسط ایشان تحت عنوان معاملات تجاری و بازرگانی انجام میشود تعریف گردیده است. بهطورکلی بازرگانی شامل صادرات و واردات انواع کالاها و محصولات به خارج و داخل کشور میشود و همچنین دربرگیرنده دادوستد کالاها و خدمات نیز است. این عمل ممکن است از طریق راههای مختلفی همچون انواع راههای زمینی، هوایی و دریایی صورت پذیرد که هرکدام مستلزم گرفتن مجوزهای لازم در این زمینه خواهد بود.
یکی از مهمترین نکاتی که باید در قرارداد شراکت بازرگانی موردتوجه واقع شود، بحث نوع بازرگانی مدنظر شرکا در شراکت و همچنین مجوزهای موردنیاز در این راستا خواهد بود. عنوان نمودن این مجوزها باید به همراه تعیین هزینههای مرتبط و شیوه اخذ آنها نیز باشد.
یکی از مهمترین ویژگیها و خصایص تنظیم قراردادها انعقاد آن بهصورت مکتوب و نوشتهشده است. باوجوداینکه قراردادها بهصورت شفاهی نیز معتبر هستند اما اثبات قرارداد بهصورت مکتوب و رسمیتی که قرارداد مکتوب و نوشتهشده به همراه خواهد داشت بسیار بیشتر خواهد بود. درنتیجه با تنظیم یک قرارداد بهصورت نوشته طرفین با در دست داشتن این قرارداد قابلیت استناد به آن و اثبات موارد مربوط به آن را نیز بهصورت سهلتری خواهند داشت.
در هر قرارداد مشارکتی تعیین سهم هر یک از شرکا از سود و زیان حاصل از آن شراکت نکتهی بسیار کلیدی و مهم است. این سهم ممکن است به نسبت آوردههای هر یک از آنها، بهصورت مساوی و یا به هر طریقی که شرکا پیشبینی نمایند باشد. میزان این سهم باید بهصورت دقیق در قرارداد ذکرشده و همچنین شیوه تقسیم آن، زمانبندی پرداخت و اینکه پرداخت توسط چه کسی میباید صورت بگیرد حائز اهمیت خواهد بود. همچنین شما میتوانید برای دیرکرد در پرداخت سهم و یا عدم پرداخت آن نیز وجه التزام یا ضمانت اجرای متناسب با آن را در نظر بگیرید و در قرارداد درج نمایید.
هر قراردادی که تنظیم میگردد ممکن است بنا به شرایط و موقعیتهای مختلف حق فسخ آن برای هر یک از طرفین قرارداد که در اینجا شرکا هستند، ایجاد گردد. هرچند ممکن است شرکا حق فسخهای موجود در قانون را از خود سلب نموده باشند اما در هر حال یکی از موارد اصلی فسخ قراردادها بحث فورس ماژور یا قوه قهریه است. فورس ماژور یا قوه قهریه به انواع حوادثی میگویند که بهصورت غیرقابلپیشبینی و غیرقابلاجتنابی ممکن است رخداده و درنتیجه انجام موضوع مشارکت را برای مدت موقت و یا بهصورت دائمی غیرقابل انجام سازد. در رابطه با شراکت در بازرگانی نیز ممکن است حوادثی رخ بدهد که انجام بازرگانی موضوع شراکت قرارداد را برای همیشه غیرممکن و محال سازد در چنین شرایطی برای شرکا حق فسخ قرارداد بدون در نظر گرفتن ضمانت اجرا ایجاد خواهد شد.
یکی از بندهای مهم هر قراردادی تعداد نسخ آن قرارداد و تعیین ارزش و اعتبار هر یک از آنها است. در رابطه با قراردادهای مشارکت تعداد نسخههای قرارداد باید بهاندازه تعداد شرکا بوده و همچنین باید در قرارداد ذکر شود که ارزش هر یک از این نسخهها کاملاً مساوی بوده و همه دارای اعتبار یکسان و قابل استناد خواهند بود.
امرِ قرارداد نویسی امری تخصصی و همچنین در رابطه با شراکت و بحث تجارت امری بسیار ویژه و حائز اهمیت زیادی است. تیم حقوقی لامینگو در قرارداد پیش رو ضمن توجه به نکات قانونی و حقوقی مرتبط با انواع بازرگانیها و تجارتهای مربوطه سعی در رفع نیازهای قراردادی شرکا نیز داشته. امیدواریم با استفاده از این قرارداد تجربه بازرگانی موفق و خوشایندی برای شما و شریکتان رقم بخورد.
به یاد داشته باشید، در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با قرارداد شراکت در بازرگانی شما میتوانید با مشاوران حقوقی ما در لامینگو در ارتباط باشید.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
021-91557030متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول