یکی از پرسودترین انواع مشارکتها بحث قرارداد مشارکت در تولید است. با توجه به اینکه مشارکت در تولید یکی از انواع مشارکتهای مدنی تابع قانون مدنی است، درنتیجه این مشارکت تابع قصد و اراده هر یک از شرکا خواهد بود. مشارکت در تولید میتواند با توجه بهقصد شرکا دارای انواع مختلفی باشد برای مثال مشارکت در تولید پوشاک، مشارکت در تولید لوازمآرایشی و بهداشتی، مشارکت در تولید نرمافزار، مشارکت در تولید مواد غذایی و بهطورکلی مشارکت در تولید انواع کالاها و محصولات. از طرفی مشارکت در تولید بر اساس نوع آوردههای هر یک از طرفین نیز دارای انواع مختلفی است.
شخص الف دارای مقداری سرمایه بوده و قصد ایجاد یک کسبوکار را با شخص ب که دارای مهارت و دانش کافی در راستای تولید کفش است را دارد. شخص ب علاوه بر داشتن دانش و مهارت کافی، کارگرانی را نیز تحت سیطره خود برای تولید کفش دارد. حال اگر شخص الف اقدام به ایجاد یک تولیدی کفش نموده و شخص ب بهعنوان مدیر در آن تولیدی مشغول بهکار شود و کارگران خود را نیز بهکار بسته و شروع به تولید کفش کنند، به این عمل در اصطلاح حقوقی مشارکت مدنی گفته میشود.
در فرضی دیگر شخصی دارای یک کارخانه تولید مواد غذایی بوده اما به دلایلی کارخانه وی نتوانسته به سود کافی برسد و درنتیجه کارخانه تعطیلشده است. شخص دیگری به ایشان پیشنهاد میدهد تا اقدام به راهاندازی مجدد کارخانه و شروع به تولید مواد غذایی بکنند، در چنین فرضی نیز اگر شخص ب مقداری سرمایه بهکار بسته و با آن مبلغ امکانات و تجهیزات جدیدی برای کارخانه تهیهکرده و همچنین کارگرانی نیز برای تولید مواد غذایی بهکار بندد در این فرض نیز طرفین اقدام به ایجاد یک مشارکت مدنی کردهاند.
به این نوع از مشارکت مدنی مشارکت در تولید گفته میشود در هر دو مثال بالا شرکا برای رسمیت بخشیدن به شراکت خود و پیشبرد قانونی مشارکت میباید در ابتدا از مشاوره یک وکیل یا مشاور حقوقی استفاده کرده و سپس دست به انعقاد قراردادی تحت عنوان قرارداد مشارکت در تولید نمایند.
مشارکت یا شرکت در یک دستهبندی کلی به دو دسته شرکت مدنی و شرکت تجاری تقسیم میگردد. هر یک از این نوع مشارکتها خود نیز دارای انواع مختلفی هستند. برای مثال مشارکت مدنی شامل مشارکت در تولید، مشارکت درفروش، مشارکت در تولید نرمافزار، مشارکت در انواع ساختوساز و امثالهم تقسیم میشود. از طرفی شرکتهای تجاری نیز با توجه به قانون تجارت به انواع مختلفی ازجمله شرکت سهامی خاص، شرکت سهامی عام، شرکت مختلط، شرکت نسبی، شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت تعاونی و شرکتهایی ازایندست تقسیم میشود.
برای بیان تفاوتهای میان شرکت مدنی و شرکت تجاری ابتدا باید بیان کنیم که هر یک از این شرکتها تحت تابعیت قوانین جداگانهای هستند. شرکتهای تجاری تابع قانون تجارت و شرایط خاص آن بوده، در حالی که شرکت مدنی با توجه به قانون مدنی یکی از انواع عقود موجود در این قانون است. مطابق ماده ۵۷۱ قانون مدنی: شرکت عبارت است از اجتماع حقوق مالکین متعدد در شیئی واحد به نحو اشاعه. از طرفی شرکتهای تجاری دارای دستهبندیهای محدود بوده، که در قانون تجارت تمامی آنها بیانشده است. درحالیکه شرکتهای مدنی تابع اراده شرکا است و درنتیجه این اراده دارای محدودیت خاصی در موضوع مشارکت نبوده و بستگی بهقصد طرفین مشارکت مدنی دارد. از دیگر تفاوتهای میان این دو شراکت این است، که در یک شرکت مدنی آوردههایی که توسط شرکا فراهم میگردد میتواند به نحو مشاع متعلق به هر دو شریک باشد و در مشارکت موضوع قراردادشان بهکار بسته خواهد شد، این در حالی است که در شرکت تجاری پس از تسلیم آوردهها توسط هر یک از شرکا، شرکت تجاری ایجاد میشود، که دارای یک شخصیت مستقل حقوقی بوده و از این به بعد آوردهها متعلق به شخص شرکت است نه شرکا. برای مثال در مشارکت در تولید هنگامیکه یکی از طرفین اقدام به فراهم نمودن آورده نقدی در راستای ایجاد یک تولیدی پوشاک نموده و شریک دیگر دست به تسلیم سرمایه برای خرید وسایل و فراهم کردن کارگرانی در راستای انجام موضوع مشارکتشان مینماید، طرفین به نحو مشاع نسبت به آوردهها مالکیت داشته و درنهایت در تولید حاصله نیز شریک خواهند شد.
با توجه به اینکه مشارکت در تولید یکی از انواع مشارکتهای مدنی تابع قانون مدنی است، درنتیجه این مشارکت تابع قصد و اراده هر یک از شرکا خواهد بود. مشارکت در تولید میتواند با توجه بهقصد شرکا دارای انواع مختلفی باشد برای مثال مشارکت در تولید پوشاک، مشارکت در تولید لوازمآرایشی و بهداشتی، مشارکت در تولید نرمافزار، مشارکت در تولید مواد غذایی و بهطورکلی مشارکت در تولید انواع کالاها و محصولات.
از طرفی مشارکت در تولید بر اساس نوع آوردههای هر یک از طرفین نیز دارای انواع مختلفی است، که برای مثال گاهی ممکن است یکی از شرکا کلیه سرمایه نقدی را فراهم نموده و شریک دیگر بهعنوان مدیر مشارکت انتخاب شود و امور اجرایی و اداری مشارکت در تولید را پیش ببرد. از طرفی دیگر گاهی نیز ممکن است هر دو شریک با مشارکت یکدیگر آوردههای نقدی را فراهم نموده و کارگرانی را در این زمینه بهکار ببرند و دست به مشارکت در تولید بزنند. درنهایت باید توجه داشت که این نوع مشارکت در تولید و نتیجه نهایی که از این نوع مشارکت حاصل میشود تماماً وابسته بهقصد و اراده هر یک از شرکا خواهد بود.
امروزه با توجه به افزایش قیمتها و همینطور تخصصی شدن امور، پیشبرد یک تولید و ایجاد یک محصول یا خدمات بهتنهایی به امری تقریباً ناممکن تبدیلشده است. درنتیجه مشارکت در تولید یکی از رایجترین و پرکاربردترین راههای کسب سود و درآمد است. از طرفی با توجه به سرمایه نسبتاً بالایی که در مشارکت در تولید بهکار بسته میشود و همچنین اهمیت ویژهای که این نوع از مشارکت دارد، ضروری به نظر میرسد که طرفین مشارکت خود را مطابق قانون و بر اساس یک قرارداد حرفهای و استاندارد ازلحاظ حقوقی پیش ببرند. قرارداد مشارکت در تولید یکی از انواع قراردادهای پیچیده حقوقی بوده که مستلزم داشتن دانش کافی و تسلط بر قانون و امر قرارداد نویسی است. بنابراین شرکا میباید پیش از هر چیز با استفاده از راهنمایی یک یا چند مشاور حقوقی دست به تنظیم قراردادی فیمابین خود بزنند.
پیش از هر چیز برای تنظیم یک قرارداد، مشخصات کامل طرفین اعم از نام و نام خانوادگی، شماره شناسنامه، شماره تلفن، آدرس و حتی کد پستی و مشخصاتی از این قبیل باید در قرارداد بیان شود. پس از ذکر مشخصات هر یک از شرکا، تعیین دقیق موضوعی که طرفین در آن قصد مشارکت در تولید را دارند میباید در قرارداد قید شود، برای مثال باید اینگونه بیان شود که طرفین قصد مشارکت در تولید پوشاک ورزشی زنانه را دارند. پسازآن میزان آوردههای هر یک از طرفین مشخص گردیده تا میزان سهم هر یک از طرفین از سود حاصل از مشارکت نیز تعیین گردد. سپس باید در قرارداد تعهدات و حقوق هر یک از طرفین به نحو روشنی بیانشده و متناسب با آن ضمانت اجراهایی در صورت نقض تعهدات برای هر یک از شرکا تعیین گردد. از طرفی موارد فسخ قرارداد مشارکت در تولید نیز باید برای هر یک از طرفین روشن باشد و درنهایت تعیین مرجع حل اختلاف و شیوه آن باید تبیین گشته و اگر طرفین قصد تعیین شخص یا نهادی را بهعنوان داور دارند مشخصات داور نیز باید در قرارداد درج گردد.
با توجه به اهمیت ویژه قرارداد مشارکت در تولید و همچنین وجود پیچیدگیها و ظرایف خاص این قرارداد، سعی تیم حقوقی لامینگو بر آن بوده تا قراردادی از همه جهت قابلاطمینان، چه ازلحاظ حقوقی و چه ازلحاظ اصول کسبوکار برای شرکا تنظیم گردد تا با استفاده از این قرارداد تجربه مشارکتی خوشایند و موفقی برای شما رقم بخورد.
شما میتوانید در صورت نیاز به هرگونه مشاوره حقوقی و کسبوکار با مشاوران حقوقی و وکلای مجرب ما در لامینگو در ارتباط باشید.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول