قرارداد شراکت کاری یا قرارداد مشارکت مدنی از پرکاربردترین انواع همکاریها در میان افراد است. عمل شراکت یا بهاصطلاح مشارکت به رابطه همکاری میان افراد تلقی میشود که در آن طرفین مقداری سرمایه و یا آوردههایی را بهکار بسته و شروع به انجام فعالیتی میکنند و درنهایت هرکدام درنتیجه یا حاصل آن فعالیت سهمی را که بهاصطلاح به آن سهمالشراکه نیز گفته میشود، خواهند داشت. برای پیشبرد رسمی و قانونی امر شراکت، شرکا موظف به تنظیم قرارداد شراکت متناسب با نوع فعالیت و نیازهای قراردادی هر یک از طرفین هستند. برای تنظیم یک شراکت نامه حرفهای و مطابق با استانداردهای قانونی و حقوقی، شرکا میباید از راهنمایی و مشورت وکلا یا مشاوران حقوقی در این زمینه بهرهمند شوند تا ضمن رفع کلیه نیازهای قراردادیشان، بهترین نتیجه را از شراکت خود نیز بهدست آورند.
عمل شراکت یا بهاصطلاح مشارکت به رابطه همکاری میان افراد تلقی میشود که در آن طرفین مقداری سرمایه و یا آوردههایی را اعم از نقدی و غیر نقدی را بهکار بسته و شروع به انجام فعالیتی میکنند و درنهایت هرکدام درنتیجه یا حاصل آن فعالیت سهمی را که بهاصطلاح به آن سهمالشراکه نیز گفته میشود، خواهند داشت. برای پیشبرد رسمی و قانونی امر شراکت، شرکا موظف به تنظیم قرارداد شراکت متناسب با نوع فعالیت و نیازهای قراردادی هر یک از طرفین هستند. برای تنظیم یک قرارداد شراکت حرفهای و مطابق با استانداردهای قانونی و حقوقی، شرکا میباید از راهنمایی و مشورت وکلا یا مشاوران حقوقی در این زمینه بهرهمند شوند تا ضمن رفع کلیه نیازهای قراردادیشان، بهترین نتیجه را از شراکت خود نیز بهدست آورند.
قرارداد شراکت یا مشارکت دارای انواع مختلفی است. در هر قرارداد مشارکتی عنوان و مفاد آن قرارداد با توجه به نوع فعالیتی که طرفین در آن دست به شراکت میزنند و همچنین بر اساس وظایف و تعهدات محوله به هر یک از آنها تعیین میگردد. یکی از پرطرفدارترین قراردادهای شراکتی قرارداد مشارکت در ساختوساز است. مشارکت در ساختوساز خود نیز دارای انواع مختلفی است ازجمله مشارکت در ساخت ویلا، مشارکت در ساخت زمین، مشارکت در ساخت ساختمان و امثالهم همگی از انواع قراردادهای مشارکت در ساخت هستند. در این نوع از قرارداد شرکا دست به شراکت در ساخت یک سازه یا مجموعه میزنند و درنهایت در نتیجه حاصل از آن ساختوساز با یکدیگر شریک میشوند.
از دیگر انواع قراردادهای مشارکتی قرارداد مشارکت در راهاندازی یک فعالیت یا مجموعه است که ازجمله شامل قرارداد مشارکت در راهاندازی و تأسیس رستوران، مشارکت در راهاندازی مغازه و فروشگاه، مشارکت در راهاندازی و تأسیس کلینیک و مواردی ازایندست همگی از انواع قراردادهای مشارکتی هستند که شرکا سرمایه خود را برای راهاندازی یک مجموعه بهکار میبرند و با یکدیگر شریک میشوند.
قراردادهای شراکتی دارای انواع مختلف و متنوعی هستند که حوزه گستردهای از فعالیتها را در بر میگیرند. از دیگر موارد قراردادهای مشارکت، قرارداد مشارکت در تولید بهطورکلی، قرارداد مشارکت درفروش، قرارداد مشارکت در تولید نرمافزار و مواردی از این قبیل است. گاهی نیز بهتر است طرفین از یک قرارداد شراکت عمومی استفاده نمایند تا با توجه به شرایط و ویژگیهای خاصی که برایشان مطرح است اقدام به انعقاد قرارداد شراکت فیمابین خود کنند.
یکی از مهمترین بندهای قرارداد شراکت میزان آورده و سرمایه هر یک از طرفین است. برای روشن نمودن میزان این سرمایه و همچنین در راستای به حداقل رساندن میزان اختلافات میان طرفین بهتر است تا آورده هر یک از طرفین به نحو روشن و دقیقی در قرارداد ذکر گردد.
آوردهها به دو دسته کلی آوردههای نقدی و غیر نقدی، یا مادی و غیرمادی تقسیم میشوند.آوردههای نقدی ممکن است شامل فعالیت، مهارتها، دانش و اعتبار و تجربه یکی از شرکا باشد. برای روشنتر شدن میزان چنین آوردههایی بهتر است تا با کمک یک کارشناس متخصص در این زمینه، آوردههای غیر نقدی برآورد و ارزشگذاری شود و در قرارداد درج گردد. همچنین بهتر است طرفین یک حساب مشترک ایجاد نمایند تا آوردههای نقدی خود را در تاریخ مشخصی به آن حساب واریز کنند. انجام چنین اموری باعث میشود تا از بروز اختلافات احتمالی میان طرفین در آینده جلوگیری شود و شرکا با اطمینان خاطر بیشتری دست به مشارکت در فعالیت مدنظرشان بزنند.
در هر قراردادی یکی از مهمترین مفاد آن قرارداد، تعیین حقوق و تعهدات هر یک از طرفین در طول مدت آن قرارداد است. در قرارداد شراکت نیز هر یک از شرکا وظایف و تعهداتی را بر عهده داشته که میباید کلیه این تعهدات با ذکر جزئیات در قرارداد درج گردد. علاوه بر آن شایسته است تا در صورت تخطی هر یک از طرفین از تعهداتشان ضمانت اجراهایی نیز برای نقض این تعهدات در نظر گرفته شود. ازجمله مهمترین تعهدات هر یک از طرفین در قرارداد شراکت رعایت زمانبندی موجود در قرارداد، عدم واگذاری فعالیت موضوع شراکت به اشخاص ثالث و پیشبرد صحیح فعالیتهای شراکتی مطابق با قوانین موضوعه کشور است.
ازجمله ضمانت اجراهایی که میتوان برای نقض تعهدات هر یک از طرفین در نظر گرفت و تعیین مبلغی تحت عنوان وجه التزام است. وجه التزام مبلغی است که میان طرفین تعیین میگردد تا در صورت نقض هر یک از تعهدات یا دیرکرد در انجام امور محوله به آنها شخص خاطی یا متخلف موظف به پرداخت آن به شریک دیگر خواهد بود.
یکی از مهمترین بندهای هر قراردادی بند موارد فسخ آن قرارداد است و گاهی ممکن است به دلایل مختلف هر یک از طرفین اقدام به فسخ قرارداد مشارکت نمایند. البته ایجاد حق فسخ برای هر شریک مستلزم به وجود آمدن شرایط و موقعیت خاصی است، برای مثال اگر با تشخیص دادگاه یک طرف با وجود اخطار شریک دیگر تعهدات خود را بهدرستی پیش نبرد برای شریک حق فسخ قرارداد شراکت ایجاد خواهد شد. از دیگر موارد اساسی فسخ قراردادها بروز فورس ماژور یا بهاصطلاح قوه قهریه است. برای مثال اگر حوادثی غیرقابلپیشبینی و خارج از کنترل طرفین در طول مدت قرارداد پیش بیاید که انجام شراکت موضوع قرارداد را برای مدت طولانی غیرممکن سازد، برای طرفین حق فسخ آن قرارداد به وجود خواهد آمد.
با توجه به اهمیت ویژهای قرارداد شراکت و وجود ظرایف و پیچیدگیهای خاص مرتبط با این قرارداد شایسته است برای تنظیم آن از کمک افراد متخصص در این زمینه بهره برد. در قرارداد پیش رو سعی تیم حقوقی لامینگو بر آن بوده تا ضمن تنظیم یک قرارداد استاندارد و حرفهای، نیازهای قراردادی و قانونی شرکا نیز در نظر گرفته شود. امیدواریم با استفاده از این قرارداد تجربه شراکتی موفق و خوشایند برای شما رقم بخورد.
فراموش نکنید در صورت نیاز به هرگونه مشاوره حقوقی میتوانید با مشاوران حقوقی و وکلای ما در لامینگو در ارتباط باشید.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
021-91557030متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول