امضای دیجیتال چه اعتباری به اسناد شما می‌بخشد؟

3 سال پیش
امضای دیجیتال

امضای دیجیتال یکی از انواع امضاهای الکترونیک است که در قانون تجارت الکترونیک به آن اشاره شده است؛ به‌عبارت دیگر، امضا دیجیتال یک مکانیزم است که از طریق آن اسناد دارای اعتبار حقوقی می‌گردند. یکی از اصلی‌ترین چالش‌های اشخاص، اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی، میزان اعتبار امضا دیجیتال و اسنادی که از طریق امضای دیجیتال امضا می‌شوند، است. در این مطلب، سعی داریم به ارائه تعریفی از امضای دیجیتال پرداخته و درنهایت اعتبار حقوقی امضا دیجیتال را بررسی کنیم. شما می‌توانید از طریق اپلیکیشن امضانو به‌سادگی انواع اسناد حقوقی و قراردادهای خود را امضا کنید.

ورود به سامانه امضانو

 

آشنایی با انواع امضای الکترونیک

مطابق بند ی ماده ۲ قانون تجارت الکترونیک، «‌امضای الکترونیکی عبارت از هر نوع علامت‌ منضم‌شده یا به‌نحو منطقی متصل شده به «‌داده‌پیام» است که برای شناسائی امضاء‌کننده «‌داده‌پیام» مورد استفاده قرار می‌گیرد.» امضای الکترونیک خود دارای انواع و اقسام مختلفی است که یکی از آنها، امضای الکترونیک مطمئن می‌باشد. امضای دیجیتال یکی از انواع امضای الکترونیک مطمئن است که در ادامه به چرایی آن خواهیم پرداخت.

 

حتماً بخوانید: گواهی الکترونیکی امضای دیجیتال چیست؟! + بررسی پشتوانه قانونی امضای دیجیتال

 

چرا امضای دیجیتال یک امضای الکترونیک مطمئن است؟

مطابق ماده ۱۰ قانون تجارت الکترونیک، امضای الکترونیک مطمئن امضایی است که دارای شرایط خاصی مطابق قانون باشد؛ امضا دیجیتال امضایی است که از طریق رمزنگاری نامتقارن و روش‌های خاص فنی و امنیتی، ایجاد می‌شود و مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابراین اصلی‌ترین دلیلی که باعث می‌شود یک امضا دیجیتال را امضای الکترونیک مطمئن نامید، شیوه‌ای است که این امضا تولید و ایجاد می‌گردد و درنتیجه، دارای شرایط مندرج در قانون می‌گردد. با توجه به چگونگی ایجاد امضای دیجیتال که از طریق کلید عمومی و کلید خصوصی و رمزنگاری نامتقارن صورت می‌پذیرد، ایجاد هرگونه تغییر در امضای دیجیتال، ادعای انکار و تردید نسبت به آن و حتی جعل کردن آن تا حد زیادی دشوار و حتی غیرممکن است.

 

امضای دیجیتال

 

چه شرایطی باعث می‌شود امضا دیجیتال یک امضای مطمئن تلقی گردد؟!

همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، قانون تجارت الکترونیک شرایطی را برای مطمئن بودن یک امضای الکترونیک بیان کرده است؛ این شرایط را در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد:

 

1) هویت امضاءکننده را «‌داده‌پیام» معلوم کند.

امضای دیجیتال، با توجه به منحصربه‌فرد بودن و از طریق سیستم احراز هویتی که دارد، هویت شخصی را که برای مثال یک سند یا قرارداد را از طریق امضای دیجیتال امضا کرده است، مشخص می‌کند. برای مثال، هنگامی‌که از طریق احراز هویت بیومتریک و از طریق چهره‌نگاری امضایی برای شخص ایجاد می‌گردد، بالطبع هویت امضاءکننده نیز مشخص می‌گردد.

 

2) نسبت به امضاءکننده منحصربه‌فرد باشد.

امضای دیجیتال با توجه به چگونگی و فرآیندی که از طریق آن ایجاد می‌گردد، نسبت به شخصی که آن را امضا می‌کند، منحصربه‌فرد تلقی می‌شود و از طریق رمزنگاری‌هایی که بر روی امضا صورت می‌پذیرد، هر امضا دارای شناسه و گواهی است که از امضای دیگری متمایز و متفاوت است.

 

امضای دیجیتال

 

3) به‌وسیله امضاءکننده و یا تحت اراده انحصاری وی صادر شده باشد.

با توجه به اینکه ایجاد امضای دیجیتال نیازمند احراز هویت از طرق مختلف است، در نتیجه این امضا صرفاً توسط شخص امضاءکننده و یا از طریق اذن و اجازه شخص که در ماده تحت اراده انحصاری فرد بیان شده است، ایجاد و صادر می‌گردد.

 

4) به‌نحوی به یک «‌داده‌پیام» متصل شود که هر تغییری در آن «‌داده‌پیام» قابل‌تشخیص و کشف باشد.

یکی از برترین ویژگی‌های امضاهای الکترونیک مطمئن، ازجمله امضای دیجیتال، این است که هر نوع تغییری که در سندی که ذیل آن امضای دیجیتال قرار دارد، از طریق سیستم‌های فنی قابل تشخیص و پیگیری است و درنتیجه نه‌تنها افراد نمی‌توانند امضای خود را انکار کنند، بلکه یک اطمینانی نیز برای طرفین ایجاد می‌شود که پس از امضا دیجیتال هیچگونه تغییری در متن اسناد آنها رخ نخواهد داد. این ویژگی امضا دیجیتال که از آن با عنوان تمامیت یاد می‌شود، یکی از کلیدی‌ترین مشخصه‌های این امضا است.

 

حتماً بخوانید: نرم افزار مدیریت قراردادها چیست و معروف‌ترین نمونه‌های آن در جهان کدامند؟!

 

اعتبار حقوقی امضای دیجیتال، برابر با اعتبار سند رسمی!

امضای دیجیتال دارای مزیت‌ها و برتری‌های فراوانی نسبت به سایر شیوه‌های امضا اعم از امضا به‌صورت کاغذی و یا امضا به‌صورت الکترونیکی است؛ اما شاید بتوان به جرئت گفت که برترین ویژگی امضای دیجیتال، درجه اعتبار حقوقی آن است. مطابق ماده ۱۵ قانون تجارت الکترونیک، ‌نسبت به سندی که دارای امضا دیجیتال است، سوابق الکترونیکی مطمئن و امضا دیجیتال انکار و تردید مسموع نیست و تنها می‌توان ادعای جعلیت به سند مزبور وارد و یا ثابت نمود که آن سند به جهتی از جهات قانونی از ‌اعتبار افتاده است. با توجه به ماده مذکور و بر اساس قانون مدنی، به این نتیجه می‌رسیم که اعتبار امضا دیجیتال مشابه با اعتبار اسناد رسمی است.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

چرا امضا دیجیتال امضانو؟!

امضانو این امکان را برای شما فراهم می‌کند تا ضمن دریافت امضا دیجیتال همراه با احراز هویت بیومتریک که مطمئن‌ترین نوع احراز هویت با هوش مصنوعی است، گواهی الکترونیک امضا دیجیتال را که با نام گواهی ریشه نیز شناخته می‌شود، داشته باشید. با امضانو اسناد خود را به‌صورت دیجیتالی امضا کنید و با استفاده از گواهی الکترونیک امضا دیجیتال این کار را با خیالی آسوده انجام داده و برای دیگران ارسال کنید! برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص امضا دیجیتال و گواهی الکترونیک، کافیست سری به بلاگ لامینگو بزنید.

2
برچسب ها :
نویسنده مطلب حدیث دلبرد

دیدگاه شما

2 دیدگاه