امضای الکترونیک امضانو در قانون از چه ارزش و اعتباری برخوردار است؟

امضا الکترونیک

امضای الکترونیک امضانو در قراردادها و معاملات الکترونیکی همانند کارت ملی، شناسنامه یا سایر اسناد هویتی است و با استفاده از آن می‌توان هویت امضاکننده را شناسایی و اصالت امضای وی را تصدیق نمود. امضای الکترونیکی در قوانین به رسمیت شناخته شده و با توجه به قانون تجارت الکترونیکی، تردیـدی در اعتبار امضای الكترونیكی وجود ندارد. بنابراین استفاده از این امضا از نظر حقوقی و قانونی هیچ تفاوتی با امضای سنتی یا دستی ندارد. بلکه به دلیل برخورداری از برخی جنبه‌ها و مزیت‌ها، استفاده از آن اطمینان بیشتری را به همراه خواهد داشت. زیرا امضای دیجیتالی امنیت تصدیق هویت امضاکننده، محرمانه بودن محتوای اسناد و غیرقابل انکار بودن امضا را تأمین می‌کند و همچنین از اطلاعات محرمانه در مقابل هرگونه تغییر غیرمجاز، محافظت می‌نماید. شما می‌توانید از طریق لینک زیر نسبت به استفاده از خدمات امضای الکترونیک امضانو اقدام نمایید:

 

ورود به سامانه امضانو

 

آیا امضای الکترونیک امضانو مورد قبول قانون است؟

قانون تجارت الکترونیکی ایران به موجب ماده 7 این قانون بیان می‌کند: «هرگاه قانون، وجود امضا را لازم بداند امضای الکترونیکی مکفی است.» بنابراین امضای الکترونیکی هر ماهیتی داشته باشد، در صورت دارا بودن سایر شرایط از نظر قانون، جایگزین امضای دست‌نویس خواهد بود و آثار حقوقی امضای دستی را خواهد داشت. لازم به ذکر است که امضای الکترونیکی انواع مختلفی اعم از امضای بیومتریک، امضا با قلم نوری، امضای اسکن شده و امضای دیجیتالی دارد. امضای الکترونیک امضانو از نوع امضای دیجیتال است که بهترین و پیشرفته‌ترین نوع از امضاهای الکترونیکی است و به دلیل امنیت بالای آن، جایگزین سایر روش‌های موجود شده است. با اینکه قانونگذار، امضای الکترونیکی را واجد اعتبار تلقی کرده است اما در ماده 10 آن را به دو نوع ساده و مطمئن تقسیم‌بندی کرده و شرایط خاصی را برای امضای الکترونیکی مطمئن در نظر گرفته است.

 

این مطلب را نیز بخوانید: چگونه یک امضای الکترونیکی مطمئن داشته باشیم؟ + تبیین ابعاد حقوقی

 

امضای الکترونیک امضانو، امضایی مطمئن!

بر اساس ماده 10 قانون تجارت الکترونیکی، امضای الکترونیکی مطمئن باید 4 شرط را دارا باشد؛ 1) نسبت به امضاکننده منحصر به‌فرد باشد، یعنی توسط هیچ شخص دیگری قابل صدور نبوده و امکان جعل آن بدون استفاده از کلید اختصاصی امضاکننده وجود نداشته باشد. 2) هویت امضاکننده سندی که به آن ضمیمه شده است را معلوم نماید. 3) به وسیله امضاکننده و یا تحت اراده انحصاری وی صادر شده باشد. 4) به‌ نحوی به یک سند الکترونیکی ضمیمه شده باشد که هر تغییری در آن سند، قابل تشخیص و کشف باشد. هر امضایی که فاقد یک یا چند مورد از این شرایط باشد، امضای الکترونیکی ساده خواهد بود در حالی‌که امضای الکترونیک امضانو حائز شرایط مذکور می‌باشد. اصلی‌ترین تفاوت امضای الکترونیکی ساده و مطمئن، وجود کلیدهای عمومی و اختصاصی است. در امضای الکترونیکی ساده، هر شخصی می‌تواند بدون نیاز به وجود مرجع گواهی، امضای خود را مورد استفاده قرار دهد.

 

امضا الکترونیک

 

ارزش و اعتبار امضای الکترونیک امضانو

همانطور که بیان گردید، امضای الکترونیکی از نظر قانون می‌تواند امضای الکترونیکی ساده و یا امضای الکترونیکی مطمئن باشد. اما قانونگذار در قانون تجارت الکترونیکی برای امضای مطمئن، ارزش و اهمیت ویژه‌ای قائل شده است. با توجه به اینکه «دفاتر خدمات صدور گواهی الکترونیکی» وظیفه تولید، صدور، ذخیره، ارسال، تأیید، ابطال و به روز نگه‌داشتن گواهی‌های اصالت امضای الکترونیکی را بر عهده دارند، بنابراین به عنوان مرجعی قانونی، هویت امضاکنندگان را شناسایی و تأیید و اصالت امضای ایشان را نیز تصدیق می‌کنند. وجود چنین مرجعی و همچنین فناوری به کار رفته در طراحی و ایجاد امضای الکترونیکی مطمئن، باعث گردیده تا قانونگذار، آن را معتبر و سند حاصله را از حیث امضای آن در حکم اسناد معتبر و غیرقابل انکار و تردید به شمار آورد. در حقیقت قانون برای امضای الکترونیک امضانو ارزشی معادل اسناد رسمی قائل شده در حالیکه امضای الکترونیکی ساده قابل انکار و تردید است.

 

این مطلب را نیز بخوانید: گواهی الکترونیکی امضای دیجیتال چیست؟! + بررسی پشتوانه قانونی امضای دیجیتال

 

جمع‌بندی

در حال حاضر امضای الکترونیکی به عنوان یکی از اعمال دارای آثار حقوقی همسان با امضای دستی، مورد پذیرش قانونی نظام‌های حقوقی دنیا از جمله کشور ما قرار گرفته و جایگاه خود را به عنوان یکی از دلایل اثبات دعوا در محاکم، تثبیت نموده است. امضای الکترونیک امضانو از نظر حقوقی هیچ تفاوتی با سایر امضاهای دست‌نویس ندارد و اعتبار و ارزش قانونی آن توسط قانونگذار مشخص گردیده است. به عبارت دیگر امضای الکترونیک امضانو همانند امضای دست‌نویس دارای آثار حقوقی احراز هویت امضاکننده سند و التزام وی به مندرجات آن است.

کانال تلگرام لامینگو

شما می‌توانید سؤالات و ابهامات خود را از طریق بخش دیدگاه‌ها با کارشناسان ما در میان بگذارید. همچنین برای مطالعه سایر مطالب و کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع قراردادها، می‌توانید به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه نمایید.

2
برچسب ها :
نویسنده مطلب مهدی مهدیان مقدم

دیدگاه شما

2 دیدگاه