متاورس و انواع چالشهای حقوقی خرید و فروش در این فراجهان دیجیتال
متاورس یا فراجهان، جهانی دیجیتال است که برخی آن را نسل بعدی اینترنت نامیده و در پی گسترش و توسعه آن میباشند. این جهان دیجیتال دنیایی سهبعدی را به اشخاص عرضه مینماید و افراد از طریق هدستهای واقعیت مجازی به دنیای متاورس متصل شده و در آن حضور مییابند. بهعبارتی، متاورس دنیایی دیجیتال است که بنیانگذاران آن بهدنبال آن هستند تا هر آنچه افراد در دنیای واقعی با آن درگیر هستند را در آن فضای دیجیتال نیز شبیهسازی نمایند.
در همین راستا، اشخاص میتوانند پس از ساخت و توسعه متاورس، اعمال حقوقی مختلفی را نیز مانند سایر اعمال و رفتار در آن انجام دهند؛ مواردی مانند خرید و فروش کالا و عقد سایر قراردادها. اما در این ارتباط مسائلی وجود دارد که ممکن است حضور در متاورس را با مشکلات و چالشهایی مواجه نماید زیرا هر اندازه این جهان فراواقعیت توسعهیافته باشد، باز هم بعید است بتواند کاملاً شبیه به دنیای واقعی باشد! در این مقاله قصد داریم چالشهای خرید و فروش در متاورس را بررسی نموده و برخی از دشورایهای ممکن در این زمینه را بیان نماییم.
لامینگو را در توییتر دنبال کنید
انجام معامله خرید و فروش در متاورس به چه طریق است؟
خرید و فروش اموال در متاورس متفاوت با انجام معاملات بیع در دنیای واقعیت است. اولین تفاوت خرید و فروش در دنیای دیجیتال و دنیای واقعی این است که خرید و فروش در دنیای آنلاین، دیگر با استفاده از کیف پول فیزیکی و کارت بانکی انجام نمیگردد و افراد باید مبلغ معامله را با پرداخت رمزارزها و با استفاده از کیف پول اینترنتی بپردازند. اشخاص در دنیای متاورس نیز میتوانند مال خریداریشده را بررسی نمایند اما این موضوع مانند بررسی مال در دنیای واقعی نبوده و اشخاص صرفاً میتوانند تصویر و ویدئو از مال خود داشته باشند و همچنین میتوانند موقعیت نسبی مالی که قصد خرید آن را دارند، مشاهده نمایند.
خرید و فروش در دنیای متاورس با چه چالشهایی روبهرو است؟
همانطور که پیشتر نیز بیان شد، شرکتهای بنیانگذار متاورس در پی این هستند که تمام اعمال و رفتار انسانها در دنیای واقعی را در جهان متاورس نیز شبیهسازی نمایند، در همین راستا، اشخاص میتوانند محصولات خود در متاورس به فروش رسانند و همچنین کالاها و خدمات مختلف را نیز خریداری نمایند. هماکنون نیز بسیاری از افراد در پی خرید زمین در متاورس هستند و حتی در سایت دیوار نیز که یک سایت خرید و فروش ایرانی میباشد، برخی، آگهیهای فروش زمین در متاورس را منتشر نمودهاند که البته نمیتوان این آگهیها را اعتبارسنجی نمود. اما باید توجه داشت خرید و فروش در جهان دیجیتال متاورس به سادگی خرید و فروش در دنیای واقعی نبوده و چالشهایی را به همراه دارد؛ مواردی مانند:
1) هویت اشخاص در جهان متاورس
در جهان دیجیتالی متاورس، هر فردی با پروفایل خود شناخته میگردد، پروفایلی که خود آن شخص نام و تصویر آن را انتخاب مینماید و ممکن است این نام و تصویر، غیرواقعی باشند. زمانی که افراد میخواهند معاملهای را در جهان دیجیتال متاورس منعقد نمایند، از طریق پروفایلهای خود به یکدیگر متصل شده و معامله مزبور را انجام میدهند. اما دشواریهایی نیز در این زمینه وجود دارد؛ برای مثال، ممکن است افراد با پروفایل غیرواقعی اقدام به عقد معامله نموده و پس از دریافت ثمن قرارداد خرید و فروش، پروفایل خود را تغییر داده و دیگر قابل دستیابی نباشند. در چنین شرایطی طرف مقابل نمیتواند طرف معامله خرید و فروش را پیدا نموده و درنتیجه، متضرر میگردد.
2) عدم وجود مرجعی قانونی جهت ثبت شکایت
اگر فردی در پروسه خرید و فروش آنلاین در جهان دیجیتال و سهبعدی متاورس مرتکب جرمی مانند کلاهبرداری با بردن مال غیر گردد، طرف مقابل وی امکان ثبت شکایت نخواهد داشت. البته ممکن است با توسعه بیشتر این نسل از اینترنت، مراجعی جهت رسیدگی به شکایات افراد در همان جهان دیجیتال پیشبینی گردد اما، از آنجایی که هویت افراد قابل اعتبارسنجی نبوده و افراد به سادگی میتوانند هویت خود را تغییر دهند، امکان پیگیری شکایات و أخذ خسارت از طرف مقابل بسیار دشوار و تقریباً غیرممکن خواهد بود.
3) عدم امکان مجازات مجرمان
افراد در متاورس حضوری اینترنتی داشته و واقعیت فیزیکی در این جهان تعریف نگشته است. این موضوع اجرای بسیاری از مجازاتها را با محدودیت روبهرو میسازد و عملاً امکان اجرای بسیاری از مجازاتها مانند حبس در این جهان دیجیتال غیرممکن خواهد بود. این موضوع یکی از بزرگترین چالشهای خرید و فروش در دنیای متاروس میباشد؛ زیرا اگر فردی در طی معامله مزبور مرتکب جرمی گردد که در دنیای واقعی مجازاتی مانند حبس دارد، در آن جهان این مجازات غیر قابل اجرا بوده و درنهایت باید یا برای آن مجازات جایگزین در نظر گرفت و یا فرد مجرم را بدون مجازات گذاشت. در چنین شرایطی، افراد از محدودیتهای اعمال مجازات آگاه بوده و درنتیجه، ترسی از ارتکاب جرم ندارند زیرا میدانند در صورت ارتکاب عمل مجرمانه، مجازاتی در انتظار آنها نخواهد بود.
4) خرید و فروش مال غیر در جهان متاورس
یکی از بزرگترین جرایمی که ممکن است در پی خرید و فروش در متاورس رخ دهد، فروش مال غیر است یا انجام معامله فضولی میباشد. فروش مال غیر در دنیای واقعیت سبب میگردد تا معامله خرید و فروش معتبر نبوده و باطل گردد و از آنجایی که هر مالی دارای سند مالکیت بوده و یا تصرف افراد در دنیای واقعی اماره مالکیت بر آن شی است، در دنیای واقعیت احراز مالکیت اموال امری ممکن میباشد. اما در دنیای متاورس، مفهومی تحت عنوان شی فیزیکی وجود ندارد و اشیا در این جهان دارای وجود خارجی نمیباشند و درنهایت، امکان احراز مالکیت آنها بسیار دشوار و حتی غیرممکن است و این موضوع، سبب میگردد تا خرید و فروش مال غیر عملی رایج در معامله خرید و فروش در متاورس بوده و اشخاص نیز قادر بر جلوگیری از ورود زیان از این طریق نباشند.
5) بررسی مال خریداریشده در معاملات خرید و فروش در متاورس
در معاملات خرید و فروش، خریدار کالا باید فرصت بررسی کالای خریداریشده را داشته باشد و کالا را بررسی نماید تا از خرید خود اطمینان یابد. این موضوع حتی در خریدهای اینترنتی کالا نیز ممکن و میسر است زیرا براساس قانون تجارت الکترونیک، خریداری که کالا را بهصورت آنلاین خریداری مینماید، تا هفت روز زمان دارد تا کالای خریداریشده را بازگرداند و در این فاصله، فرصت بررسی کالا را خواهد داشت. این موضوع اما در خرید و فروش در متاورس ممکن نیست؛ افرادی که در دنیای دیجیتال اقدام به خرید مالی مینمایند، امکان بررسی فیزیکی مال را نداشته و درنتیجه، ممکن است مالی مغایر با آنچه برای آن پول پرداخت نمودهاند، عایدشان گردد.
6) عدم وجود سیستم حقوقی یکپارچه
شرکتهای بنیانگذار و توسعهدهنده متاورس در پی این هستند تا انسانها از سراسر جهان و با هر ملیتی، در دنیای متاورس یک جهان بههمپیوسته و یک به اططلاح کامینیتی مجازی تشکیل دهند و پس از آن اقدام به انجام تمام اعمالی نمایند که در دنیای واقعیت نیز هرروزه آنها را انجام میدادند رفتارهایی مانند خرید کردن، سفر رفتن، ورزش کردن و غیره. اما نکتهای که باید مد نظر داشت این است که تشکیل این اجتماع با عضوهایی از سراسر جهان، نیازمند تدوین قوانین و مقرراتی است که ادامه حضور این افراد در کنار یکدیگر را تضمین نماید و تا زمانی که چنین مقرراتی وضع نگردد، ایجاد و باقی ماندن چنین جامعه دیجیتالی غیرممکن به نظر میرسد.
این موضوع دقیقاً یکی از چالشهای خرید و فروش در متاورس نیز میباشد؛ زیرا زمانی که یک قانون واحد وجود ندارد، هر یک از طرفین قرارداد خرید و فروش ممکن است مایل باشد تا معامله مزبور براساس قوانین حقوقی کشور متبوع وی انجام پذیرد و این مسئله درنهایت سبب تعارض قوانین خواهد شد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
جمعبندی
در طی سالیان اخیر فعالیت و گسترش متاورس بهصورت جدی آغاز گشته و شرکتهای زیادی درگیر توسعه و پیشرفت زیرساختهای این فراجهان مجازی میباشند و آنطور که مشحص است، متاورس با اقبال عمومی اشخاص در سراسر دنیا نیز روبهرو گشته است چرا که امروزه شاهد آن هستیم هنرمندان جهانی در متاورس کنسرت برگزار نموده، بنگاههای املاک و مستغلات در متاورس مشغول به فروش زمین و خانه به افراد هستند و مؤسسههای هنری و فرهنگی افدام به برگزاری گالری در این جهان دیجیتال نمودهاند.
معاملات حقوقی نیز در میان این فعالیتهای جایگاه ویژهای داشته است؛ برای مثال، معامله خرید و فروش اموال در متاورس در حال حاضر نیز در حال انجام است و البته، با چالشهایی مانند عدم وجود یک قانون واحد و اعتبارسنجی دقیق هویت کاربران مواجه است. به نظر میآید اگر سازندگان متاورس بتوانند این چالشهای حقوقی را برطرف نمایند، میتوانند آینده درخشان و فراگیری باری متاورس متصور باشند.
علاوه بر مطلبی که تا به اینجا آن را مطالعه نمودید، محتوای دیگری تحت عنوان چالشهای حقوقی متاورس و آینده حقوقی این فراجهان نیز در بلاگ حقوقی لامینگو موجود است که بهطور مفصل به موضوع حقوق و متاورس پرداخته است و شما میتوانید با ورود به بلاگ لامینگو، این مطلب را نیز مطالعه نمایید. علاوه بر این، توصیه میگردد پرسشهای را که در این زمینه در ذهن دارید، در انتهای این مطلب و در بخش مربوط به دیدگاهها وارد نموده و منتظر پاسخ همکاران ما به سؤال خود باشید. در پایان، پیشنهاد ما به شما، معرفی بلاگ لامینگو به دوستان، آشنایان و اطرافیان خود است تا این افراد نیز بتوانند مطالب و محتواهای حقوقی این بلاگ را مطالعه نموده و دانش حقوقی خود را افزایش دهند.
دیدگاه شما