مهریه چیست و چرا به مشاوره حقوقی مهریه نیاز داریم؟
مهریه چیست و چرا به خدمات مشاوره حقوقی مهریه نیاز داریم؟ یکی از پرتکرارترین مسائل حقوقی که در زندگی امروز ما ایرانیها بهشدت پررنگ شده است، مهریه و موضوعات مربوط به آن است. مهریه در هر دوره از تاریخ ما ایرانیها نقش تأثیرگذاری در تشکیل خانواده و زندگیها داشته است. در هر دورهای نیز تعریف مختلفی از آن در میان مردم رواج پیدا کرده است. در حال حاضر نیز مهریه تبدیل به یک مسئله حقوقی شده که هر روز شاهد وضع قوانین و مقررات جدید درباره آن هستیم. کاربران زیادی با سؤالات متفاوتی درباره مهریه روبرو شده و یا در زندگی به دنبال انجام کاری مربوط به آن هستند. در این مقاله سعی داریم تا با تعریف مهریه هم از نظر عمومی و هم از نظر قانونی، اطلاعات خوبی درباره آن به شما ارائه نماییم. در کنار بررسی مسائل مربوط به مهریه، همچنین به بررسی خدمات مشاوره حقوقی مهریه در لامینگو نیز خواهیم پرداخت.
مشاوره حقوقی مهریه در لامینگو
استفاده از خدمات مشاوره حقوقی نهفقط برای مواردی مانند مهریه بلکه در رابطه با هر مسئلهای نیازی مبرم برای کاربران است. کسانی که اطلاعات لازم در زمینه مهریه و یا مسائل حقوقی اطراف خود را ندارند، با استفاده از چنین خدماتی میتوانند با کیفیت بسیار بالا برای رفع مشکلات خود اقدام نمایند. اما در این بین برخی از کاربران هم هستند که استفاده از خدمات مشاوره حقوقی را تنها یک هزینه اضافی و گزاف پنداشته و خیلی دنبال استفاده از آن نمیروند. واقعیت این است که در حال حاضر مشکلات حقوقی در کمترین میزان ممکن میتوانند هزینههای 10 برابری روی دست کاربران باقی بگذارند. به همین جهت استفاده از خدمات مشاوره حقوقی مهریه راهحلی است تا این چالشها پیش روی کاربران قرار نگرفته و هر کس به حق و حقوق خود برسد.
کاربران میتوانند با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی مهریه در بالاترین سطح کیفیت این خدمات را دریافت کنند. مشاورین ما با سالها تجربه در زمینه ارائه خدمات مشاوره در زمینه مهریه، اکنون با تکتک نیازهای کاربران آشنا بوده و خدمات خود را در بالاترین سطح کیفیت به آنها ارائه مینمایند. برای حل تمام چالشها و دغدغههای خود میتوانید با ما در لامینگو همراه باشید.
تعریف مهریه به زبان ساده
مهریه در حقیقت مالی است که بهموجب عقد نکاح به مالکیت زن در آمده و میتواند هر زمان که خواست از آن استفاده نماید. شوهر بعد از عقد موظف به پرداخت مهریه است و در صورتی که زن آن را مطالبه نماید، بایستی برای پرداخت آن اقدام نماید. البته این تعریف نشان دهنده ظاهر مهریه است و چالشهای حقوقی زیادی از پس آن نیز وجود دارد که باید بهصورت گسترده مورد بررسی قرار گیرد. بهصورت کلی مهریه دادن و مهریه گرفتن یک سنت دیرینه در ایران بوده و بعد از ورود اسلام به ایران نیز جنبه قانونی و حقوقی به خود گرفته است. ازاینجهت در قانون اساسی نیز تعریف دقیقی از آن وجود داشته و تمام حق و حقوق طرفین در آن در نظر گرفته شده است.
هر دو نفر زوجین در هنگام ازدواج و عقد دارای حق و حقوقی هستند که طرف مقابل ملزم به رعایت آنها است. یکی از حقوق زن در قبال ازدواج نیز همین مهریه است که قانون شوهر را موظف به پرداخت آن نموده است. در این بین مسائل حقوقی مختلفی نیز وجود دارد که کاربران میتوانند با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی مهریه به نحوه برخورد با آنها دسترسی داشته باشند.
تعریف مهریه در قانون
قانون مدنی در ماده 1082 مهریه را بهعنوان حق قانونی زن در نظر گرفته و پس از جاری شدن صیغه عقد این اختیار را به وی اعطا مینماید که برای دریافت مهریه خود اقدام نماید. همچنین در بندهای قانونی 1080 تا 1087 قانون مدنی مسائل مربوط به مهریه مورد بررسی قرار میگیرد. برای مثال در این مواد قانونی میتوانید موارد زیر را مشاهده کنید:
- هر دو نفر زوجین باید در مورد مبلغ مقدار مهریه راضی باشند.
- زن مالک شرعی و قانونی مهریه در نظر گرفته شده در عقدنامه است و هیچ محدودیتی در نوع استفاده از مبلغ مهریه نیز برای زن در نظر گرفته نشده است.
- امکان پرداخت مهریه بهصورت اقساطی تحت شرایط خاصی وجود دارد.
- همچنین در صورتی که مهریه بهجای مبلغ به دستگاه و وسیلهای اشاره کند، مرد موظف است وسیله مورد نظر را بهصورت سالم به زن تحویل دهد و طبق قانون مرد ضامن عیوب و نواقص آن است.
- همچنین در این قانون این حق برای زن در نظر گرفته شده است که تا زمانی مهریه خود را دریافت نکرده از انجام وظایف خود در قبال شوهر امتناع نماید.
قوانین و مقررات حقوقی زیادی درباره مهریه وجود دارد که تنها میتوان در شرایط لازم به آنها اشاره داشت. جمع کردن تمام بندهای حقوقی درباره مهریه نیاز به چندین مقاله خواهد داشت. به همین دلیل است که استفاده از خدمات مشاوره حقوقی مهریه امری ضروری برای خانوادههایی است که با این مسئله حقوقی درگیر شده و به دنبال رفع مشکلات خود هستند.
چه چیزی میتواند مهریه باشد؟
در تبیین شرایط مهریه و تعریف آن چیزی که میتواند بهعنوان مهریه تلقی شود، در چند جنبه مختلف قابل بررسی است. در درجه اول این موضوع از نظر نوع و در جنبه دوم هم از نظر مشخص و معین بودن باید مورد ارزیابی قرار گیرد. در کشور ما در هر زمانی یک کالای خاص بهعنوان مهریه در میان خانوادهها رواج پیدا کرده است. در برههای از زمان، زوج بهعنوان مهریه قطعهای زمین اختصاص میداد و در برخی از دههها نیز پول نقد بهعنوان مهریه زن رایج شده بود. در حال حاضر سکه طلا رایجترین گزینه برای مهریه است که در اکثریت مواقع از آن استفاده میشود. اما طبق قانون محدودیتی در این باره وجود ندارد.
طبق قانون هر چیزی که امکان مالکیت آن وجود داشته باشد، میتواند بهعنوان مهریه در نظر گرفته شود. همچنین مورد تعیین شده برای مهریه باید بهصورت مشخص و معین باشد. ازاینرو استفاده از عبارتهایی مانند یک قطعه زمین، یک مقدار پول میتواند باعث باطل شدن مهریه شده و زوج موظف به پرداخت آن نخواهد بود. در زمان تعیین مهریه بایستی بهصورت دقیق و مشخص حد و حدود آن تعیین شده و در قباله ازدواج درج گردد. در مواقعی هم که امکان تبدیل مورد مهریه به مقدار پول وجود داشته باشد، دادگاه چنین احکامی را صادر مینماید. کاربرانی که به دنبال تعیین مهریه هستند نیز میتوانند با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی مهریه موارد مورد نظر خود را با کارشناس و مشاور در میان گذاشته و تصمیم درستی درباره آن بگیرند.
مهریه در اسلام
مهریه یکی از قوانین اصلی در دین اسلام است. از زمانی که اسلام به ایران وارد شده است، مهریه از یک سنت همیشگی تبدیل به یک قانون شده و ازدواج در ایران بعد از اسلام بدون مهریه قانونی نیست. طبق قوانین لازمه عقد قرار دادن مهریه است. لازم به ذکر است که مهریه در عقد موقت لازم اما در عقد دائم، تعیین آن اختیاری است.
در قرآن اشاره مستقیمی به مهریه برای زن نشده است اما در برخی از آیات با استفاده از کلماتی مانند صدقات به این موضوع اشاره شده و فقها نیز بر اساس همین آیات اقدام به رأی به واجب بودن مهریه و تدوین قوانین آن نمودهاند. آیه 4 سوره نساء مشهورترین آیه مربوط به مهریه است. همچنین احادیث زیادی نیز از بزرگان دین درباره مهریه در زمان عقد باقیمانده است.
در قوانین اسلامی مهریه به سه نوع مختلف تقسیم میشود:
مهر المسمی: مهرالمسمی در واقع همان مهریه معمولی است که طرفین در ازدواج بر سر آن توافق کرده و آن را در متن عقدنامه ذکر مینمایند.
مهرالمثل: مهرالمثل به مهریهای اطلاق میشود که در زمان عقد مهریه مشخص نشده و رابطه زناشویی بعد از عقد میان زوجین برقرار شده باشد. در چنین مواقعی دادگاه بر اساس شرایط اجتماعی و زندگی زن اقدام به تعیین مهریه عرف برای آنها مینماید که به مهرالمثل معروف است.
مهرالمتعه: مهرالمتعه مهریهای است که در آن در زمان عقد چیزی مشخص نشده باشد و شوهر قبل از نزدیکی برای طلاق زن خود اقدام کند. در این مواقع مهرالمتعه حق قانونی زوجه خواهد بود. کاربران میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر در زمان بروز مشکلات و درخواست مهریه از خدمات مشاوره حقوقی مهریه استفاده کرده و اطلاعات لازم را در این باره داشته باشند.
حق مهریه چیست؟
مهریه حق قانونی و شرعی زن در ازدواج است. قوانین اسلامی در کشور ما بهنوعی تبیین شدهاند که دریافت مهریه را حق قانونی زن میدانند. این حق که بعد از عقد نکاح به زوجه میرسد، در اصطلاح حق مهریه خوانده میشود. حق مهریه در اسلام و در قوانین کشور ما که بر پایه قوانین اسلام تبیین شده، کاملاً تضمین شده است. قانونگذار قوانین خاصی برای دریافت مهریه در نظر گرفته است که زوجه میتواند طبق آنها رفتار کرده و در صورت خواست خود برای مطالبه مهریه بعد از عقد اقدام نماید.
حق مهریه در قانون مدنی در ماده 1082 تبیین شده که در بندهای قبلی به آن اشاره کردیم. این ماده قانونی است که مالکیت زن بر مهریه و در واقع همان حق مهریه را مشخص مینماید. زوجه بعد از عقد این حق را دارد که مهریه خود را ببخشد، قسمتی از آن را طلب کند و یا تمام مهریه خود را به اجرا گذاشته و آنها را از شوهر دریافت نماید. البته اگر قبل از وقوع نزدیکی طلاق میان طرفین صورت گیرد، حق مهریه زوجه نصف میشود. حق مهریه زن حتی بعد از فوت وی نیز از بین نرفته و ورثه زوجه میتوانند برای دریافت مهریه او از زوج اقدام نمایند.
بهترین راه فرار از پرداخت مهریه چیست؟
همانطور که اشاره کردیم، حق مهریه زوجه حقی تضمین شده است و در هر شرایطی زوجه میتواند برای مطالبه آن اقدام کنید. زن در زندگی زناشویی حقوق مختلفی اعم از نفقه و … را نیز دارد. بسیاری از این حقوق تحت شرایطی از بین رفته و شوهر میتواند برای نپرداختن آنها حق داشته باشد؛ اما مهریه چنین حالتی ندارد. حتی مواردی مانند عدم تمکین، ناشزه بود و حتی خیانت به شوهر از طرف زن نیز نمیتواند حق مهریه را از زن سلب نماید. با این حال مردان همیشه به دنبال راههایی برای فرار از مهریه هستند و از ترفندهایی هم برای این کار استفاده مینمایند.
برخی از مردان قبل از طلاق سعی میکنند تا تمام اموال خود را به نام شخص دیگری نمایند تا برای دریافت مهریه از آنها استفاده نشود. اما باید به خاطر داشته باشید که طبق ماده 4 قانون اساسی هر کس بهقصد فرار از دین و تعهدات مالی خود، اقدام به انتقال اموال خود به نام دیگری کند، جرم مرتکب شده و فرد به حبس تعزیری محکوم خواهد شد. راههای فرار دیگری هم هستند که در برخی مواقع مردان از آن استفاده میکنند. اما باید به خاطر داشته باشید که تا زمانی که زوجه مهریه خود را نبخشیده هیچ راه فراری از پرداخت آن برای شوهر وجود ندارد.
در انتها باید بدانید
به بررسی مسائل بسیار مهمی درباره مهریه و شرایط آن پرداختیم. همچنین خدمات مشاوره حقوقی مهریه را نیز بررسی کردیم تا کاربران در این زمینه اطلاعات کافی و لازم را داشته باشند. به خاطر بسپارید که مسائل حقوقی بسیار زیادی در پیرامون مهریه وجود دارد که لازم است تا زوجین نسبت به آنها اطلاعات لازم را کسب نمایند. در صورت عدم دقت به این موضوع ممکن است شرایط بسیار پیچیده شده و طرفین نتوانند حق قانونی خود را دریافت نمایند.
کاربرانی که به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مهریه هستند میتوانند سایر مقالات ما را در بخش بلاگ حقوقی لامینگو دنبال نمایند. در انتهای همین مقاله نیز در بخش نظرات امکان درج نظر و سؤالات برای شما عزیزان در نظر گرفته شده است تا از این طریق سؤالات خود را با مشاورین ما در میان بگذارید.
دیدگاه شما