شرایط و مراحل طلاق غیابی خارج از کشور چیست؟ | طلاق ایرانیان خارج از کشور
طلاق عبارت است از جدایی و متارکه زوجین از یکدیگر. هرگاه زن و شوهری به هر دلیل قادر به ادامه زندگی مشترک خود نباشند، با توسل به طلاق، رابطه زوجیت خود را پایان داده و از یکدیگر جدا میشوند. طلاق میتواند به درخواست زوج، به درخواست زوجه یا به صورت توافقی باشد. در این گفتار سعی داریم تا مخاطبین را با شرایط و مراحل طلاق غیابی خارج از کشور آشنا نماییم.
طلاق غیابی چیست؟
در قوانین کشور ما هیچ تعریفی از طلاق غیابی ارائه نشده است. در واقع آنچه که در بین عامه مردم رواج یافته و طلاق غیابی را یکی از انواع طلاق میدانند، فاقد هرگونه تعریف قانونی میباشد. قانونگذار در ماده 303 قانون آیین دادرسی مدنی حکم غیابی را تعریف نموده است. بر اساس این ماده، اگر خوانده یک دعوا یا وکیل یا قائم مقام و یا نماینده قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده و به طور کتبی نیز دفاع ننموده باشد و یا اخطاریه ابلاغ واقعی نشده باشد، حکم صادره از این دادگاه به صورت غیابی خواهد بود. بنابراین، حکم غیابی در هر دعوا از جمله دعوای طلاق ممکن است صادر گردد.
غیبت خوانده در طول دادرسی ممکن است باعث تضییع برخی از حقوق وی گردد. به همین دلیل قانونگذار برای محکومعلیه غایب، حق اعتراضی تحت عنوان واخواهی در نظر گرفته است. مهلت واخواهی محکومعلیه غایب، برای اشخاص مقیم ایران ظرف بیست روز و اشخاص مقیم خارج از کشور ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ حکم غیابی میباشد. شما میتوانید جهت دریافت دادخواست طلاق غیابی به لینک زیر مراجعه نمایید:
طلاق خارج از کشور چگونه خواهد بود؟
طلاق ایرانیان خارج از کشور مراحل خاصی را به دنبال دارد. این اشخاص، علیرغم مهاجرت از کشور، همچنان تبعه ایران برشمرده میشوند و مراحل صدور حکم طلاق را بایستی مطابق قوانین و مقررات کشور ایران دنبال نموده و ثبت نمایند. پیشنهاد میشود جهت سهولت در کار، زن و شوهر ایرانی مقیم خارج از کشور هر یک در ابتدا برای خود یک وکیل تعیین نمایند. سپس بایستی از طریق سامانه میخک، وکالت نامههای خود را تنظیم نمایند و پس از اخذ تأییدیه و کد رهگیری، با مراجعه به سفارت جمهوری اسلامی ایران در کشور محل اقامت خود، اصل وکالت نامه را دریافت نمایند.
در این مرحله، زوجین وکالت نامه و سایر مدارک لازم را برای وکیل خود ارسال مینمایند تا وکلای آنها مراحل طلاق را در دادگاه پیش ببرند. پس از صدور حکم طلاق در دادگاه، وکلا طلاق را در دفترخانه ثبت نموده و مدارک لازم را برای موکلین خود ارسال مینمایند. همچنین، ممکن است وکلا این مدارک را به تأیید وزارت امور خارجه برسانند تا به سفارت اطلاع دهد.
ثبت طلاق ایرانیان خارج از کشور چگونه انجام میشود؟
پس از آن که دادگاه صالح حکم مبنی بر طلاق زوجین را صادر نمود، زن و شوهر بایستی پس از ثبت درخواست در سامانه میخک جهت ثبت طلاق خود، با در دست داشتن مدارک لازم به سفارت جمهوری اسلامی ایران در کشور محل اقامت خویش مراجعه نمایند. جهت ثبت طلاق، اوراق و دفاتر لازمه بایستی به امضای هر دوی زوجین برسد. بنابراین، هم حضور زن و هم حضور شوهر و یا وکلای ایشان در سفارت ضروری است. همچنین، مدت عده شرعی زوجه نیز از زمان جاری شدن صیغه طلاق بایستی سپری شده باشد و گواهی عدم رجوع همراه با سایر مدارک جهت ثبت طلاق موجود باشد.
در صورت نیاز به کسب اطلاعات درباره حذف نام همسر از شناسنامه این مطلب را مطالعه نمایید:
از شرایط قانونی حذف نام همسر از شناسنامه بعد از طلاق چه میدانید؟
جهت ثبت طلاق ایرانیان خارج از کشور چه مدارکی لازم است؟
پیشتر بیان شد که جهت ثبت طلاق ایرانیان خارج از کشور مدارکی مورد نیاز میباشد. این مدارک عبارتند از:
1. اصل حکم طلاق که از دادگاه کشور محل سکونت زوجین صادر شده است، به همراه ترجمه فارسی آن.
2. سند جاری شدن صیغه شرعی طلاق که توسط یک مرکز اسلامی مورد تأیید سفارت جمهوری اسلامی ایران صادر گردیده است، به همراه کپی آن.
3. اصل شناسنامه زوجین
4. اصل سند ازدواج زوجین، به همراه کپی آن
5. چهار قطعه عکس پرسنلی 3×4 از هریک از زوجین (شایان ذکر است که عکس زن بایستی با حجاب اسلامی باشد).
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
طلاق غیابی خارج از کشور چگونه انجام میشود؟
گفتیم که به دلیل عدم حضور یکی از زوجین در هیچ یک از مراحل دادرسی طلاق و عدم ارائه دفاعیات لازم، حکم طلاق صادره از دادگاه، طلاق غیابی محسوب میگردد. حال اگر زن یا شوهر ایرانی مقیم خارج از کشور خواستار طلاق باشد و از همسرش هیچ اطلاعی نداشته باشد، بحث طلاق غیابی خارج از کشور پیش میآید. شرایط و مراحل این نوع از طلاق، مطابق همان شرایط و مراحلی است که درخصوص طلاق ایرانیان خارج از کشور ذکر شد. البته به دلیل غیبت یکی از زوجین، ضروری است تا پیش از شروع مراحل بیان شده، از نهادهای مختلف، از جمله اداره گذرنامه و غیره استعلامهای لازمه گرفته شود تا نسبت به غیبت خوانده دعوای طلاق اطمینان حاصل نماییم.
مطالبه مهریه خارج از کشور چگونه خواهد بود؟
مطالبه مهریه و به اجرا گذاشتن در پروسه طلاق خارج از کشور منوط به این است که شوهر در ایران دارایی و اموال خاصی داشته باشد تا بتوان مهریه زن را از محل این اموال تأمین نمود. اگر شوهر در ایران فاقد دارایی باشد، اما در خارج از کشور دارایی های بسیاری داشته باشد، نمیتوان خواستار پرداخت مهریه از محل این اموال شد، زیرا صلاحیت مراجع ذیصلاح ایرانی محدود به قلمروی ایران میباشد و در خارج از کشور حق انجام اقدام خاصی را ندارند.
چند نکته مهم در خصوص طلاق غیابی خارج از کشور
مطابق قوانین کشور ما پیش از ثبت طلاق، زوجه بایستی آزمایش عدم بارداری انجام داده و گواهی آن را تقدیم دادگاه نماید. در خصوص زنان ایرانی مقیم خارج از کشور نیز انجام این آزمایش ضروری است. بنابراین، زوجه بایستی این آزمایش را در یکی از آزمایشگاه های معتبر کشور محل اقامت خود انجام دهد و خود یا وکیل وی جواب آن را تقدیم دادگاه نمایند.
ماده 29 قانون حمایت خانواده، دادگاهها را موظف نموده است تا ضمن صدور رأی به موارد ضروری و مهم از جمله مهریه و نفقه زوجه، حضانت فرزندان، نفقه فرزندان، جهیزیه و غیره نیز توجه داشته و در این خصوص تعیین تکلیف نمایند. این حکم قانون، حکمی مطلق بوده و تفاوتی ندارد که حکم طلاق به صورت حضوری صادر شده باشد یا غیابی. در هر صورت دادگاه موظف است به این موارد نیز رسیدگی نماید.
سخن پایانی
با عنایت به مطالب فوق میتوان دریافت در صورت غیبت هریک از زوجین در تمامی مراحل رسیدگی به دعوای طلاق و عدم ارائه هیچ دفاعیهای از جانب زوج یا زوجه غایب، حکم طلاق بهصورت غیابی صادر میگردد. جهت صدور حکم طلاق غیابی، تفاوتی نمیکند که زوجین ساکن ایران یا خارج از ایران باشند. بلکه تنها ایرانیان خارج از کشور موظفند تشریفات خاصی از جمله ثبت درخواست در سامانه میخک، حضور در سفارت و غیره را انجام دهند.
موسسه حقوقی لامینگو درصدد است تا درخصوص دعوای طلاق غیابی خارج از کشور شما را یاری و همراهی نماید. چنانچه نیاز به راهنمایی بیشتر و کسب مشاوره در این خصوص دارید، میتوانید به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نموده و از خدمات مشاورین متخصص این حوزه استفاده نمایید. علاوه بر این، در صورت وجود هرگونه سؤال و ابهام درخصوص مطلب فوق، میتوانید سؤالات خود را در قسمت دیدگاه ها مطرح نموده تا کارشناسان مربوطه نسبت به پاسخدهی آنها اقدام نمایند. در پایان، پیشنهاد میشود جهت افزایش دانش حقوقی خود در حوزههای مختلف به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه نموده و مطالب مورد نیاز خود را از این طریق مطالعه نمایید.
دیدگاه شما