دریافت مجوز ساخت خانه باغ در مناطق شهری و برونشهری چگونه است؟
مشاوره حقوقی دریافت مجوز یکی از خدمات مؤسسات حقوقی است. افراد بسیاری بهقصد بهرهمندی از محیط سالم و شاداب، اقدام به خرید زمینهای زارعی و باغ مینمایند. از آنجا که برای سکونت در این اماکن، نیاز به ساخت خانه و سرپناه دارند، مراحل اخذ مجوز ساخت خانه باغ یکی از پرسشهای این افراد است. از آنجا که حفظ محیط زیست از مهمترین نیازهای هر جامعه است، کشورها قوانینی را برای حفظ این نعمت خدادادی تصویب نموده و همگان را ملزم به رعایت آن میدانند. در ایران نیز، قوانینی تصویب شده است تا از تخریب زمینهای کشاورزی و مشجر، جلوگیری نماید. زیرا نابودکردن درختان باغها، میزان آلایندگی هوا و مشکلات زیستمحیطی را افزایش میدهد.
اگر شما هم قصد دریافت مجوز ساخت خانه باغ دارید، با ما همراه باشید. همواره مطمئنترین راه آگاهی از جزییات قوانین، دریافت مشاوره حقوقی است. به همین منظور تیم لامینگو، مشاوره حقوقی دریافت مجوز را در لیست خدمات حقوقی خود قرار داده است.
مجوز ساخت خانه باغ در روستاها و حریم شهرها
1. مرجع ذیصلاح برای تصمیمگیری در مورد مجوز ساخت خانه باغ در روستاها و حریم شهرها کیست؟
برای دریافت مجوز ساخت خانه باغ، در قدم اول باید مجوز تغییر کاربری دریافت شود. تشخيص موارد ضروری تغيير كاربری اراضيی زراعی و باغها در هر استان، برعهده كميسيون تبصره 1 ماده 1 است. این کمیسیون بهرياست سازمان جهادكشاورزی تشكيل میشود.
2. مدارک لازم برای دریافت مجوز ساخت خانه باغ چه مواردی است؟
مدارک لازم در هر پرونده، متناسب با ماهیت و مکان طرح، متفاوت است. توصیه میشود برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد هر طرح، به مدیریت امور اراضی استان یا مدیریت جهادکشاورزی شهرستان خود مراجعه نمایید.
3. مراحل اخذ مجوز تغییر کاربری باغ به چه صورت است؟
اخذ مجوز تغییر کاربری اراضی و باغها که منجر به دریافت مجوز ساخت خانه باغ میشود، روند مشخصی دارد. در ادامه مهمترین موارد آن ذکر میشود:
مرحله اول:
ابتدا باید فرم درخواست تغییر کاربری باغ تکمیل شود. سپس این فرم همراه مدارک مالکیت باغ، مجوز تأسیس یا موافقت اصولی طرح مورد نظر، نقشه عرصه و نامه موافقت اداره کل محیط زیست و سایر مدارک مورد نیاز در اختیار مدیریت جهادکشاورزی شهرستان قرار گیرد.
مرحله دوم:
مدیریت جهادکشاورزی شهرستان، درخواست متقاضی را بررسی مینماید. قدم بعدی تهیه گزارش و کروکی از باغ مورد نظر است. این موارد، همراه مدارک و درخواست متقاضی به مدیریت امور اراضی استان ارسال میشود.
مرحله سوم:
گزارش مدیریت جهادکشاورزی و درخواست متقاضی، در دبیرخانه کمیسیون مستقر در مدیریت امور اراضی ثبت میشود. اگر زمین مورد نظر برای ساخت خانه باغ، غیرزراعی و غیرباغی محسوب شود، پس از تأیید ریاست سازمان، پاسخ لازم توسط دبیرخانه به متقاضی و مراجع ذیربط اعلام میشود.
مرحله چهارم:
پرونده در کمیته کار کمیسیون مطرح میشود. در صورت نیاز، اعضاء کمیته کار از باغ بازدید کرده و نظر کارشناسی را اعلام میکنند.
مرحله پنجم:
پرونده در کمیسیون تبصره 1 ماده 1 مطرح میشود. اگر این کمیسیون با تغییر کاربری باغ مخالفت نماید، نتیجه به متقاضی و دستگاه ذیربط توسط دبیر کمیسیون اعلام میگردد.
مرحله ششم:
در صورت موافقت کمیسیون با تغییر کاربری باغ، اگر طرح مورد نظر مشمول پرداخت عوارض قانونی نباشد، مجوز لازم توسط دبیرخانه صادر میشود. اگر طرح مشمول پرداخت عوارض باشد، پرونده توسط دبیر کمیسیون به مدیریت جهادکشاورزی شهرستان جهت تعیین قیمت اراضی از طریق کمیسیون تقویم، ارجاع میگردد .
مرحله هفتم:
بعد از تعیین قیمت باغ توسط کمیسیون تقویم اراضی مستقر در مدیریت جهادکشاورزی شهرستان، نظر این کمیسیون توسط مدیریت جهادکشاورزی شهرستان، به دبیرخانه کمیسیون تبصره 1 ماده 1 و به متقاضی جهت واریز مبلغ عوارض به شماره حساب الکترونیکی خزانهداری کل کشور ابلاغ میگردد.
مرحله هشتم:
پس از پرداخت عوارض توسط متقاضی، مجوز تغییر کاربری برابر مساحت مورد تصویب جهت اجرای طرح توسط کمیسیون تبصره 1 ماده 1 صادر و نتیجه به مدیریت جهادکشاورزی شهرستان نیز اعلام میشود.
مرحله نهم:
بعد از دریافت مجوز تغییر کاربری، فرد میتواند برای ساخت بنا در باغ خود، از شهرداری مجوز ساخت خانه باغ را دریافت نماید.
4. عوارض دریافت مجوز ساخت خانه باغ چقدر است؟
در مواردی كه برای باغها مجور تغيير كاربری صادر میشود، 80% قيمت باغ با احتساب ارزش زمين پس از تغيير كاربری، بابت عوارض از مالک دریافت و به خزانهداری كل كشور واريز میشود. البته ساخت خانه باغ برای سكونت شخصی صاحبان زمين تا 500 مترمربع مشمول پرداخت عوارض نخواهد بود.
5. مدت قانونی پاسخگویی به تقاضاهای تغییر کاربری باغ برای دریافت مجوز ساخت خانه باغ چقدر است؟
سازمان جهادکشاورزی باید حداکثر در مدت 2 ماه از تاریخ دریافت تقاضا، نسبت به صدور پاسخ اقدام کند. اگر مدارک مورد نیاز ظرف مدت 1 ماه از تاریخ ثبت درخواست توسط متقاضی تکمیل نشود، پرونده از دستورکار کمیسیون خارج میشود. پس از تکمیل پرونده، موضوع براساس نوبت در دستورکار کمیسیون قرار میگیرد.
برای کسب اطلاعات بیشتر و بهرهمندی از مشاوره حقوقی دریافت مجوز ساخت خانه باغ، به لینک زیر مراجعه نمایید.
مجوز ساخت خانه باغ در شهرها
1. مرجع ذیصلاح صدور مجوز ساخت خانه باغ در شهرها کیست؟
پرونده ساختوساز در قطعاتی که مطابق نظر کمیسیون ماده 7 شهرداری باغ تشخیص داده شوند، برای بررسی نهایی در جلسهای با همه اعضای شورای شهر مورد بحث قرار میگیرد. شورای شهر بعد از بررسی مدارک و ادله ارائه شده درخصوص وضعیت کنونی این اراضی، نسبت به تأیید یا رد درخواست ساختوساز در آنها نظرنهایی را صادر مینماید.
2. نظرات کمیسیون ماده 7 شهرداری چه تأثیری در صدور مجوز ساخت خانه باغ دارد؟
مطابق قانون حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها، شهرداری موظف است برای صدور پروانه ساختمانی در عرصههای با مساحت بیش از 500 مترمربع که در محدوده شهر واقع میباشد، نظر این کمیسیون را دریافت و مطابق آن عمل نماید. همچنین جهت تشخیص باغات توسط شورای اسلامی شهر، شهرداری باید درخواست مالک را به کمیسیون ماده 7 ارسال نماید و نظر کمیسیون را که حداکثر ظرف مدت یک ماه صادر میشود، به ذینفع ابلاغ کند.
3. ضوابط شهرسازی در مورد صدور مجوز ساخت خانه باغ در اراضی مشجر محدوده شهری به چه صورت است؟
الف- سطح اشغال ساختمان در اراضی مشجر و باغها نباید بیش از 10% مساحت آن باشد. در قطعاتی که سطح اشغال ساختمان با توجه به این نصاب کمتر از 150 مترمربع گردد، حداکثر با 150 مترمربع سطح اشغال مجاز است.
ب- در اراضی مشجر و باغهایی که مساحت آنها تا 1500 مترمربع است، فقط یک بلوک ساختمانی میتوان احداث نمود. در مساحتهای بیش از این مقدار، به ازای هر 1500 مترمربع مساحت زمین اضافی، میتوان یک بلوک ساختمان دیگر ساخت.
ج- حداکثر سطح زیربنا در کل طبقات 20% باغ یا زمین مشجر بوده و تعداد طبقات هر بلوک ساختمانی به استثنای یک طبقه زیرزمین نباید از دو طبقه تجاوز کند.
د- در اراضی مشجر و باغاتی که مساحت آنها کمتر از 500 مترمربع است، سطح اشغال و مساحت کل ساختمان تابع ضوابط شهرداریها خواهد بود.
4. مجوز ساخت خانه باغ در باغهای تهران به چه صورت صادر میشود؟
در مصوبه جدید شورای شهر تهران، باغهای تهران به دو سطح تا سه هزار و سه هزار مترمربع به بالا تقسیم شده اند:
الف- برای باغهای با 3000 مترمربع، مجوز ساخت صرفاً دو طبقه با 15% سطح اشغال كه در مجموع 30% میشود، صادر میگردد.
ب- برای باغهای بالای 3000 مترمربع، مجوز ساخت سه طبقه با سطح اشغال 15% كه در مجموع 45% میشود، صادر میگردد.
ج- برای اینكه مالكان باغهای بزرگ تشویق شوند تا 70% باغ های خود را برای تبدیل به بوستان عمومی بهطور رایگان در اختیار شهرداری قرار دهند، میتوانند در چهار طبقه با سطح اشغال 18% ساخت و ساز انجام دهند.
5. ویژگیهای مجوز ساخت خانه باغ در باغهای تهران به چه صورت است؟
الف- مالک باید نقشه جانمایی درختانی را که قصد دارد در 85% عرصه باغ بکارد، به شهرداری تهران ارائه دهد. این موضوع اولین شرط برای جلب موافقت شهرداری برای صدور پروانه ساختمانی است.
ب- تمامی نقشههایی که مالک در سطح اشغال 15% و تراکم ساختمانی دو تا چهار طبقه تدارک دیده است، باید توسط شورای معماری باغ تأیید شود. شورای معماری باغ شامل ده نفر از نمایندگان شهرداری منطقه، شهرداری مرکز، کارشناسان و متخصصان حوزه و اعضای شورای شهر تهران است.
ج- بعد از صدور پروانه ساختمانی از سوی شهرداری تهران، یک ناظر ویژه از سوی شهرداری باید تا پایان عملیات ساختوساز در باغ، بهطور مستمر نظارت کند تا عملیات ساختمانی تا پایان مطابق ضوابط مصوب پیش رود.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
ساخت خانه باغ بدون دریافت مجوز تغییر کاربری چه حکمی دارد؟
تغییر کاربری غیرمجاز باغها بهقصد سکونت ممنوع است. همه مالكين يا متصرفين اراضی زراعی و باغها كه بدون اخذ مجوز قانونی اقدام به تغيير كاربری نمايند، علاوهبر تخریب بنا، به پرداخت جزای نقدی از يک تا سه برابر قيمت روز زمين پيش از تغيير كاربری محكوم میشوند. در صورت تكرار جرم، به حداكثر جزای نقدی و حبس از يک تا شش ماه محكوم خواهند شد.
آیا برای اخذ مجوز ساخت خانه باغ، مشاوره حقوقی دریافت مجوز کارگشاست؟
دریافت مجوز ساخت خانه باغ در شهر و خارج از شهر، با یکدیگر متفاوت است اما هردو مستلزم گذراندن روندی زمانبر هستند. عدم اطلاع از جزییات حقوقی شما را در این مسیر با مشکلاتی مواجه میسازد. مشاوره حقوقی دریافت مجوز که توسط تیم حقوقی لامینگو ارائه میشود، راهی مطمئن برای آسان طیکردن این مسیر است.
نظرات و پرسشهای خود را ذیل این مطلب بیان نمایید و مطالعه سایر مطالب بلاگ لامینگو را از دست ندهید.
33 دیدگاه
-
4 سال پیش
سلام
ما یک باغ داریم تو روستامون که 30 کیل.متر از شهر فاصله داره خب اونجا برای باغ با مساحت حدودا 8250 متر مربع سند با کلی مشقت سند ششدانگ باغ گرفته ایم حالا میخوایم اونجا یک خانه باغ بسازیم هم برای جایگیری وسایل باغ اعم از سمپاش و … هم مححلی برای استراحت پخت و پز.. محلی که برای این خانه باغ در نظر داریم چیزی در حدود 50 متر مربع زمین اسغال میکند حالا من به جهاد مراجعه میکنم اشکال میگیرند اصلا راهنمایی نمیکنند قبلا از یک کارمند اراضی جهاد پرسیده بودم گفت برای هر هکتار 80 مترمربع خیلی راحت میشه مجوز گرفت ولی من نمیدونم هر روز تو این اداره یک برخورد متفاوت دارند. شما در جریان هستید قانون در این مورد به چه صورت هست؟-
2 سال پیش
از خود روستا ببینین چقدر فاصله داره اون مهمه. اگه در حریم روستا باشه می تونین مجوز خانه کارگری یا خانه باغ کنین. البته خانه کارگری شراایطش راحتتره. و در هر صورت بهتره زمین یا باغ دارای دیوارکشی یا فنس نباشد .
-
-
4 سال پیش
سلام و عرض ادب…توی یکی از روستاهای شهرستان درگز.خراسان رضوی یک باغ حدود دو هکتاری داریم(پدری). که حدود ۱۰۰۰ متر شامل حیاط و خانه ی نشیمن و خانه ی دامی میشه…خانه ی مسکونی حدود ۳۰سال است که ساخته شده….حالا اگه منه فرزند بخواهم اینجا خانه ای دو طبقه بسازم بازم نیاز به مجوز هست؟
-
4 سال پیش
با عرض ادب
من یک زمین بدون آب دارم میخوام کشاورز بکنم آیا میتونم فنس کشی بکنم
یا استان خراسان رضوی هستم و نزدیک
روستا هم است به متراز ۱۷۰۰متر میباشد
و علت فنس هم فقط از حیوانات
وچون اب نیست تنکر اب بذارم تا مواظب باشم خواهش میکنم جواب بدی
با تشکر از مهندس های محترم -
4 سال پیش
سلام من یه زمین 3500متری دارم که برای آن پروانه ساخت از شهرداری گرفتم. الان جهاد کشاورزی میگه این زمین باغی هیت و نباید به شما پروانه میدادند. حالا چه باید کرد؟ تقریبا اسکلت بنا هم ساخته شده است؟ باتشکر
-
3 سال پیش
برای زمین های خارج از شهر نیاز به مجوز جهاد کشاورزی و زمین های در محدوده و داخل شهری مجوز کمیسیون ماده ۵ شهرداری نیازه
-
-
4 سال پیش
من یه زمین تو آبسرد دماوند دارم زمین خالی بوده و دارای سهمیه آب کشاورزی هست و بنده داخلش درخت کاشته ام و باغ اش کردم
چجوری میشه از جهاد مجوز ساخت خانه باغ گرفت و دیوار کشید؟ -
4 سال پیش
تقدیر وتشکر از توضیح واضح شما
-
4 سال پیش
سلام و خسته نباشید ، یه سوال داشتم برای باغ ۲۰۰۰ متری در حصارساتی شهریار مجوز ساخت خانه باغ میدهند و چندمتر میشود ساخت ؟؟
-
4 سال پیش
سلام من باغ میوه ای در یکی از روستاهای کنگاور استان کرمانشاه دارم مساحت باغ حدود ۳۰۰۰مترمربع است میخوام داخل باغ خونه ای در حد ۸۰تا ۱۰۰مترذبرای سکونت دائم بسازم فاصله باغ تا روستا تقریبا ۲۰۰تا۳۰۰متر است اگر بخواهم بدون مجوز اینکار بکنم به مشکل بر میخورم البته میخوام چیزی که میسازم زیرش جهت دامداری و بالای آن بصورت مسکونی باشد
-
4 سال پیش
سلام
۲۰۰متر زمین زراعی خارج از بافت و قولنامه ای در روستای دوهزار تنکابن دارم ولی بعداز دیوارکشی دیدم ۱۸متر کسری داره.
شکایت کردم از فروشنده (تسلیم مبیع).
ولی میخوام یه خونه کوچک توش بسازم در ضمن اطرافم اکثرا با اجازه دهیاری ساختن.
سوالم اینه:
میتونم بسازم در عین حال شکایتم رو هم دنبال کنم.
از کجا باید برا مجوز ساخت شروع کنم.
لطفا راهنماییم کنید🙏🙏🙏
09122445524 -
4 سال پیش
با سلام
یک قطعه زمین باغی برروی یکی از خیابان های اصلی شیراز با مساحت ۱۷۰۰ متر مربع و دارای درخت ، سند تک برگ این باغ ب گروه ۵ باغات تقسیم شده و قابلیت تغییر کاربری داردسوالم اینجاست ک برای تغییر کاربری و مجوز ساخت ابتدا باید به جهاد کشاورزی مراجعه کنم یا شهرداری منطقه و مراحل میانبری وجود داره یا خیر !!؟؟
-
4 سال پیش
سلام و عرض ادب. یک قطعه زمین مزروعی حصار شده۹۵۰ متری در هروی تبریز دارم. سه طرف زمین من دیوار های همسایه به ارتفاع ۲.۵ متر وجود داره و یک طرف زمین هم که ورودی زمین هست دیوار خودم با درب ورودی هستش. با توجه به اینکه این زمین محصور شده است آیا میتوان در سه طرف زمین برای خودم دیوار بدون مجوز بسازم. لطفا راهنمایی کنید.
-
4 سال پیش
سلام وقت بخیر من یک باغ 1200 متری چهاردیواری با 60 متر بنا و 15 متر استخر و 9 متر انباری که هر 3 مورد و دیوار ها برای ساخت 2013 میباشد آیا میتوانم تقاضای تخریب نوسازی بگیرم و چه کاری و از چه طریقی میتوانم انجام دهم
-
3 سال پیش
با سلام
بنده 2300 متر زمین با کاربری باغ، در یکی از روستاهای آبسرد دماوند خریداری کردم. با پرس و جو و تحقیق، متوجه شدم که زمین زیر نظر شهرداری نبوده ولی جزو معدود زمین های دارای سند میباشد. با دهیاری موضوع ساخت را مطرح کردم، یک مبلغی به عنوان کمک به دهیاری دریافت کردند و گفتند بساز ولی نامه ای در این رابطه ارائه نشد. من دیوار کشی انجام دادم، و شروع به ساخت کردم. با توجه به اینکه زمین خشک بوده و آب کافی برای آبیاری نبوده، استخر آبیاری هم ایجاد کردم و درخت اضافه کردم. الان جلوی ساخت گرفته شده، و طبق گفته دهیاری دادستان کل دستور تخریب تمامی دیوار ها و بنا های منطقه را داده است. راهکاری برای این موضوع وجود دارد؟-
3 سال پیش
با عرض سلام دوست عزیز
به طور کل برای هر نوع ساختوسازی شما نیاز به اخذ مجوزهای لازم از شهرداری و سایر مراجع مربوطه دارید. لذا به نظر میرسد لازم است از مراجع مربوطه، مجوزهای مورد نیاز را به صورت کتبی کسب نمائید. برای اطلاعات تکمیلی و چگونگی فرایند اخذ مجوز، پیشنهاد میکنیم از شهرداری و دهیاری محل اطلاع حاصل نمائید.
-
-
3 سال پیش
با سلام.
زمینی به متراژ ۱000 متر مربع که خارج از محدوده شهری است اما چسبیده به شهر و کاربری آن مسکونی است دارم میخوام باغ شهری بسازم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید آیا نیاز به مجوز خاصی داره و از کدام ارگان.
ممنون-
3 سال پیش
با سلام و احترام؛
گام اول جهت اخذ مجوز ساخت خانه باغ، دریافت مجوز تغییر کاربری است؛ تشخيص موارد تغيير كاربری اراضي زراعی و باغها در هر استان، برعهده كميسيون تبصره 1 ماده 1 است که بهرياست سازمان جهادكشاورزی تشكيل میشود.
-
-
2 سال پیش
سلام
ما یک باغ داریم که مساحتش ۱۳ هکتاره و برای ساخت خانه بدون تغيير کاربری تا چند متر مجاز است؟
🙏🏼-
2 سال پیش
با سلام و احترام،
مطابق قانون، تغییر کاربری اراضی زراعی و باغها برای سکونت شخصی صاحبان زمین (تا ۵۰۰ متر مربع) فقط برای یکبار و احداث دامداریها، مرغداریها، پرورش آبزیان، تولیدات گلخانهای و همچنین واحدهای صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی و صنایع دستی مشمول پرداخت عوارض موضوع این ماده نخواهد بود.
-
-
2 سال پیش
با سلام از اینکه دیدم پاسخ دوستان را داده اید بسیار خوشحال شدم امیدوارم پاسخ مرا هم لطف کنید و راهنمایی کنید.
قطعه زمینی به مساحت ۴۰۰۰متر خریده ام که حدود ۵۰۰متری روستایی در ملایر قرار دارد و زیر کشت یونجه است و کاربری آن در واقع زراعی است.میخواهم آن را به باغ مدرن با انواع درختان میوه عوض کنم .و یک خانه باغ به مساحت ۶۰ متر و در دو طبقه بسازم.ایا امکان این دو مورد وجود دارد ؟ به دهیاری روستا مربوط میشود یا جهاد کشاورزی؟ و بعد از آن امکان فنس کشی وجود دارد؟ ممنون منتظر پاسخ هستم.
دیدگاه شما