آیا امضای دیجیتال امن است؟ پاسخ به پرتکرارترین سؤالات امنیت امضای دیجیتال
امضای دیجیتال یک روش مدرن برای امضای اسناد و قرارداد است؛ اما چقدر میتوان به آن اعتماد کرد؟ با این پرسش اساسی، موضوع امنیت امضای دیجیتال به میان میآید. درست است که امضای دیجیتال بهسرعت در حال گسترش است و امروزه سازمانهای زیادی از مزایای آن بهرهمند شدهاند؛ اما میزان امنیت این امضا هنوز مورد بحث است.
بسیاری از افراد نگران امنیت اطلاعات خود هستند و نسبت به اینکه آیا امضای دیجیتال میتواند امنیت کامل دادههای آنها را برآورده کند، هنوز در ابهام هستند. ما در مقاله دیگری از وبلاگ لامینگو، ابهامات شما را در مورد امنیت امضای دیجیتال برطرف میکنیم.
آیا امضای دیجیتال امن است؟
ممکن است این سؤال برای شما پیش بیاید که آیا سندی که برای امضای دیجیتال ارسال شده، میتواند توسط دیگران رهگیری یا خوانده شود؟ برای پاسخ به این پرسش، بهتر است به سه نکته امنیتی زیر توجه کنید:
- در رایانه فرستنده: اسناد امضاءشده دیجیتالی با پسوردهای معمولی، فایروالها، امنیت شبکه و روشهای دیگر محافظت میشوند. هیچ خطری برای اسناد امضاءشده دیجیتالی وجود ندارد.
- در رایانه گیرنده: پلتفرمهای امضای دیجیتال را میتوان بهگونهای پیکربندی کرد که به گذرواژه، احراز هویت دومرحلهای یا سایر الزامات ورود به سیستم نیاز داشته باشند تا مطمئن شد که فقط گیرنده مورد نظر میتواند اسناد را باز کند.
- در حین انتقال: پلتفرمهای امضای دیجیتال، اسناد را به هر دو صورت رمزگذاری میکنند و عملاً رهگیری و خواندن اسناد غیرممکن خواهد بود.
امضاهای دیجیتالی به این دلیل محبوب شدند که پیادهسازی آنها آسان است. افراد میتوانند با استفاده از ماوس یا انگشت خود اسناد را امضاء کنند. امضای دیجیتال با امنیت بیشتری همراه است. هنگامی که یک سند امضاء میشود، امضاء با اثر انگشت الکترونیکی که هویت شخص را تأیید میکند، احراز هویت میشود.
این اطلاعات در سند ذخیره میشوند و نشان میدهند که آیا کسی سند را پس از امضای آن دستکاری کرده است یا خیر! اگر فرآیند امضای دیجیتالی بهشکلی صحیح و از یک پلتفرم آنلاین معتبر انجام شود، این روش از پست، فکس، ایمیل یا سایر روشهای سنتی ایمنتر خواهد بود.
آیا امضای دیجیتال با PKI ایمن است؟
بسیار مهم است که مطمئن شوید اسناد و قراردادهای شما بهطور ایمن منتقل میشوند. یکی از مطمئنترین راهها برای ایمنسازی امضای دیجیتالی، فنآوری زیرساخت کلید عمومی (PKI) است که هویت و اصالت فرستنده را ثابت کرده و از دستکاری سند جلوگیری میکند.
فنآوری زیرساخت کلید عمومی یک امضای دیجیتال، یک هش رمزنگاریشده (دادههای شما را به آرایه بیتی تبدیل میکند) از پیام شماست که فقط شخصی که یک کپی از کلید عمومی شما دارد، میتواند آن را رمزگشایی کند. زیرساخت کلید عمومی تضمین میکند که محتوای سند تغییر نخواهد کرد و به شما این امکان را میدهد تا فرستنده را تأیید کنید.
برخلاف امضای اسکنشده، جعل امضای دیجیتال ایمنشده با PKI عملاً غیرممکن است. برای اطمینان از الزامآور بودن یک سند، شیوه امضای سند باید با استانداردهای سختگیرانه دولتی مطابقت داشته باشد. اگر امضای دیجیتال واجد شرایط الزامات مقرر باشد، بهعنوان معادل قانونی امضا در دفاتر اسناد رسمی شناخته میشود. در واقع، سطح اعتماد و امنیت امضای دیجیتال بسیار بالاست.
حتماً بخوانید: چرا باید از امضای دیجیتال استفاده کنیم؟ با مزایای امضای دیجیتال آشنا شوید
آیا امضای دیجیتال از نظر قانونی معتبر است؟
قانونگذار کشور ما در قانون تجارت الکترونیک، امضای الکترونیکی را به رسمیت شناخته است. امضای دیجیتال، همان مفهومی است که در این قانون از آن با نام امضای الکترونیکی مطمئن یاد شده است. بنابراین، هیچگونه مانع قانونی و حقوقی برای استفاده از امضای دیجیتال وجود ندارد.
با شناسایی الکترونیکی قوی، هویت کاربر را میتوان بهصورت دیجیتالی تأیید کرد. این بدان معناست که سندی که بهصورت دیجیتالی توسط شخصی که با شناسه بانکی خود احراز هویت کرده است، امضاء شده باشد، از نظر قانونی بهاندازه یک سند دستنویس اعتبار دارد.
امضای الکترونیکی میتواند حتی از امضای دستنویسی که توسط پست تحویل داده میشود، ایمنتر باشد؛ زیرا متقاضی توسط شخص ثالث مورد اعتماد، احراز هویت شده است. شناسایی الکترونیکی قوی به این معناست که کاربر با اعتبار بانکی، شناسه موبایل یا سایر خدمات مشابه احراز هویت شده است.
در ارتباط با روشهایی که در بالا توضیح داده شدند، اغلب روشهای شناسایی اختیاری برای شناسایی امضاءکننده وجود دارند. بهعنوان مثال، اینها روشهایی هستند که بر اساس آدرس ایمیل، پیام متنی (SMS) یا گرفتن عکس فوری وبکم هنگام امضاء کردن، استفاده میشوند. استفاده از این روشهای شناسایی باید به دقت بیشتری مورد بررسی قرار گیرد.
امنیت امضای دیجیتال در پلتفرمهای آنلاین چگونه است؟
برای اطمینان از مقیاسپذیری، امضاء معمولاً در یک مرورگر انجام میشود. برای اطمینان از اینکه کسی به اتصال شما گوش نمیدهد یا از آن جاسوسی نمیکند، مطمئن شوید که سرویسدهنده شما از اتصال مرورگر رمزگذاریشده (HTTPS) استفاده میکند. گاهی اوقات پیامها برای امضاء نیاز به رمزگذاری دارند.
بهعنوان مثال، در برخی از پلتفرمهای آنلاین، امکان استفاده از یک اتصال رمزگذاریشده هنگام ارسال درخواست امضاء و دریافت گزارش اسناد امضاءشده وجود دارد. باید مطمئن شوید که توسعهدهنده سرویس، اقدامات مناسبی را برای حفظ امنیت امضای دیجیتال فراهم کرده است.
بررسی کنید که خدمات پلتفرم آنلاین شما آیا از روشی امن و واضح برای ردیابی و ممیزی امضاها استفاده میکند که بتوان هر سند و هر امضایی را ردیابی کرد. پلتفرم باید دنباله حسابرسی برای آدرس IP کاربر و اقدامات امنیتی دیگر را نشان دهد. شاید نیاز به نظارت بر پیشرفت فرآیند نیز وجود داشته باشد.
همانطور که یک پلتفرم آنلاین امضای دیجیتال را انتخاب میکنید، تصمیم بگیرید که آیا میخواهید پلتفرم این ویژگی را که چه کسی و چه زمانی سند را امضاء کرده است داشته باشد یا خیر! در صورت نیاز، میتوان فرآیند را لغو کرد یا میتوان به امضاءکننده اعلام کرد که هنوز اسنادی در انتظار، امضاء نشدهاند. اسناد امضاءشده بهصورت الکترونیکی باید پس از امضاء قابل تأیید باشند. سند امضاءشده باید در قالب PDF باشد و روش امضای دیجیتال باید با استاندارد PaDES سازگار باشد.
2 نکته برای اطمینان از امنیت امضای دیجیتال
در زیر 2 نکته برای اطمینان از ایمن بودن امضای دیجیتال وجود دارند:
1- اسناد امضاءشده را با فرآیندهای خودکار مدیریت کنید
قبل از امضای اسناد، آنها باید ایجاد و ویرایش شده و پس از امضاء، ذخیره و ردیابی شوند. انجام این کار بهصورت دستی فرصتهای زیادی برای خطای انسانی ایجاد میکند. ابزارهای اتوماسیون، مسیری را برای اسناد الکترونیکی ایجاد میکنند که در نهایت، به مدیریت بهتر امور منجر میشود. این امر، مدیریت چرخه عمر سند را آسانتر میکند و احتمال خطا را به حداقل میرساند.
2- از PKI یا PGP در ارتباط با امضاء استفاده کنید
زیرساخت کلید عمومی (PKI) و حریمخصوصی بسیار خوب (PGP) هم امضای دیجیتال را تقویت میکند و هم احتمال مسائل امنیتی مربوط به انتقال کلیدهای عمومی در شبکههای عمومی را به حداقل میرساند. PKI و PGP کلید را تأیید میکنند و این اطمینان را میدهند که متعلق به فرستنده هستند و هویت فرستنده را نیز تأیید میکنند. بدون PKI یا PGP، مهاجمان بهراحتی میتوانند هویت شخص را جعل کنند. اکثر متخصصان امنیت امضای دیجیتال بر PKI اصرار دارند؛ زیرا احراز هویت قویتری ارائه میدهد.
این مطلب را از دست ندهید: تأثیر امضای الکترونیکی در کسب و کار و ارتقاء سطح کیفیت آن
مزایای امضای دیجیتال
با استفاده از امضای دیجیتال برای اعتبارسنجی اسناد، میتوانید مطمئن باشید که این روش، اطلاعات را سالم و مطمئن نگه میدارد. در خصوص مزایای امضای دیجیتال امن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- راحتی و سهولت در انجام امور
از آنجایی که امضای دیجیتال به مشتریان امکان دسترسی به امضای اسناد از هر مکان و هر زمانی را میدهد، انعطافپذیری و راحتی زیادی را نیز فراهم میکند. مطلقاً نیازی نیست که افراد برای امضای اسناد به محل مورد نظر مراجعه کنند یا مدارک را از طریق پست یا فکس ارسال کنند. اکنون، تنها با چند کلیک میتوانید همۀ اسناد خود را در عرض چند ثانیه امضاء کرده و به شخص مورد نظر ارسال کنید.
2- احراز هویت با امنیت بالا از طریق پین، گذرواژهها و کدها
امنیت بخش مهمی از امضای دیجیتال است. از آنجایی که امضاهای دیجیتال اغلب رمزگذاری میشوند، اطلاعات شما در امنیت کامل قرار خواهند داشت. اسناد شما دستکاری یا تغییر نخواهند کرد و امضای شما مشروع خواهد بود.
امضای دیجیتال همچنین گزینهای برای نیاز به تأیید دومرحلهای، پینکد یا رمز عبور را ارائه میدهد. این ویژگی به احراز هویت و امنیت بیشتر کمک میکند.
3- بهبود زمان انجام کارهای اداری
امضای دیجیتال نهتنها راحتی و انعطافپذیری بالاتری را ارائه میدهد، بلکه فرآیند انجام امور را نیز بهبود میبخشد. در گذشته، امضاء ممکن است با شخصی ثالث برای نظارت بر فرآیند اتفاق افتاده باشد. اکنون این امر میتواند بهسادگی با مشارکت دادن دیگران در فرآیند امضای دیجیتال بهصورت مجازی اتفاق بیفتد. همچنین، ممکن است اسناد قبلاً برای امضاء از طریق پست ارسال شده باشند. این مستلزم آن بود که اسناد با موفقیت به گیرنده تحویل داده شود، امضاء شده و سپس به فرستنده بازگردانده شود. با امضای دیجیتال میتوانید اسناد را در عرض چند دقیقه با امنیت کامل امضاء کنید.
4- صرفهجویی در هزینه و کاهش ضایعات
کسبوکارها هنگام استفاده از امضای دیجیتال، در هزینههای خود صرفهجویی میکنند. بدون وجود ورقهای کاغذی، پاکت نامه و هزینه پست برای قرار دادن امضاها و بدون هزینه تحویل، امضای دیجیتال رویای یک بودجه است. علاوه بر این، کسبوکارها با استفاده از کاغذ کمتر برای کمک به محیط زیست، به ردپای کربن خود اضافه نخواهند کرد.
۵- مهر زمان و مشخص بودن دقیق زمان امضا
بهطور کلی کاربرد مهر زمان در مشخص کردن وجود یک داده در تاریخی خاص است. در امضای دیجیتال نیز وجود مهر زمان، تاریخ دقیق امضا و معتبر بودن گواهی امضا در آن تاریخ را مشخص میکند.
۶- وجود امکان اعتبارسنجی از طریق مرجع صدور گواهی CA و ارائه دهنده خدمات اعتماد TSP
CA یک مرجع مورد اعتماد است که برای تأیید هویت (وب سایت ها، آدرسهای ایمیل، شرکتها یا افراد خاص) و اتصال آنها به کلیدهای رمزنگاری از طریق صدور اسناد الکترونیکی موسوم به گواهی دیجیتال اقدام میکند.
TSP نیزیک نهاد حقوقی است که گواهیهای دیجیتال را برای ایجاد و تأیید امضای الکترونیکی و تأیید اعتبار امضاکنندگان آن ارائه و حفظ میکند. ارائهدهنده خدمات اعتماد، مسئولیت تضمین یکپارچگی هویت الکترونیکی امضاکنندگان را برعهده دارد.
۷- وجودCRC و checksum در ساختار امضای دیجیتال
بررسی افزونگی چرخهای (CRC) یک تابع تشخیص خطا است که معمولاً در شبکههای دیجیتال و دستگاههای ذخیرهسازی برای تشخیص تغییرات تصادفی و بررسی یکپارچگی دادههای دیجیتال استفاده میشود.
خروجی یک تابع CRC checksum، نامیده میشود. توابع CRC برای کمک به شناسایی خطاهایی که در حین انتقال در دادهها رخ داده است، طراحی شده اند. اگر یک اختلال در کانال ارتباطی یکی از بیتهای داده را تغییر دهد، checksum داده حاصل متفاوت خواهد بود. به این ترتیب، در امضاهای دیجیتال امنیت و یکپارچگی گواهی دیجیتال حفظ میشود.
کلام آخر
از آنجایی که دنیای ما بیش از پیش مبتنی بر فنآوری استوار شده است، بحث در مورد امنیت امضای دیجیتال ضروری است. مطمئناً همهگیری کرونا در دو سال گذشته، همه چیز را تغییر داده است؛ اما این بدان معنا نیست که شما نمیتوانید امور اداری خود را در امنیت کامل انجام دهید. با کمک امضای دیجیتال میتوانید به همکاری با مشتریان خود و سایر طرفهای قرارداد ادامه دهید و کسبوکار خود را به جلو هدایت کنید.
امضای دیجیتال با راحتی بیشتر، امنیت بالاتر، زمان تحویل سریعتر، صرفهجویی در هزینه و مزایای زیستمحیطی همراه است. خود را برای موفقیت آماده کنید و امضای دیجیتال را همین امروز پیاده سازید. در این امر، شما کوچکترین ناامیدی نخواهید داشت؛ زیرا امضای دیجیتال بهنفع همۀ کسبوکارهای امروزی است.
امیدواریم این مقاله مورد توجه شما قرار گرفته باشد. اگر به اطلاعات بیشتر در مورد امضای دیجیتال نیاز دارید، بهتر است سَری به بلاگ لامینگو بزنید و مطالب مورد نیاز خود را مطالعه کنید.
دیدگاه شما