امضا الکترونیک و امضا دیجیتال به همراه نکاتی در خصوص احراز هویت
شاید شما هم به این نکته توجه کرده باشید، که اکثر فعالیتهایی که در گذشته به صورت حضوری قابل انجام بودهاند، امروزه میتوانند به صورت کاملاً آنلاین، روند خود را طی کنند! به طور مثال خرید از سوپر مارکت، تدریس کردن، بیمه ماشین و یا امضای اسناد که در گذشته راهی به جز اقدام حضوری نداشتهاند، امروزه به صورت آنلاین قابل انجام میباشند. در ادامه مطلب در خصوص آخرین و مهمترین مورد یعنی امضا الکترونیک مطالبی را با شما کاربران گرامی به اشتراک خواهیم گذاشت!
امضا الکترونیک چیست؟
همانطور که میدانید امضای هر شخص، مانند شناسهای است که نشان دهندهی هویت فرد میباشد. در ذهن ما طرحی به صورت گرد و یا زاویهدار که با حرف یا حروف خاصی روی کاغذی کشیده میشود امضا نام دارد. حال فرض کنید شرایطی فراهم شده است که اشخاص به هر دلیلی نمیتوانند امضای شما را جعل کنند و یا حتی انکار این مورد نیز امکانناپذیر میباشد! امضا الکترونیک که در اصل زیر مجموعه آن امضا دیجیتال میباشد، این بستر را فراهم کرده است که با استفاده از یک سری کد و رمزهای رایانهای امضای شخص ایجاد و در پایان کار به دادهها و یا همان اسناد وی متصل گردد. در این فرآیند چون تمامی مراحل تشخیص میزان اصالت، بدون دستکاری صورت میپذیرد مزیت قابل توجهی را به نسبت سایر امضاها دارا میباشد.
این مطلب را نیز بخوانید: آموزش تصویری و گامبهگام کار با نرم افزار مدیریت قراردادها در امضانو
امضا دیجیتال و تفاوت آن با امضا الکترونیک
در ابتدا بهتر است تفاوت امضای الکترونیک و دیجیتال را شفافسازی کنیم. امضا الکترونیک در واقع همان امضایی میباشد که روی کاغذ ثبت و اسکن میشود. در امضا دیجیتال، از رمزنگاری نامتقارن و پیچیدهتری استفاده میکنند و فرآیند متفاوتتری به نسبت امضا الکترونیک دارذ که امنیت آن امضا را افزایش میدهد. این در حالی است که نباید امضا دیجیتال و امضا الکترونیک را با هم اشتباه گرفت زیرا مفهومی مجزا دارند.
در سال 1391 امضا دیجیتال، در راستای عرصه الکترونیک کشوری برای امضا اسناد و مدارک، تأییدیه قانونی پیدا کرد. این در حالی است که در تمامی مراجع قضایی نیز این نوع امضا قابل استناد و پیگیری میباشد. در ادامه، بعد از آن افراد برای امضای اسناد خود از امضا دیجیتال استفاده کردند که قابل ذکر است این نوع امضا از مشکلات احتمالی مانند، جعل و یا انکار سند به میزان قابل توجهی جلوگیری کرد.
فرآیند امضا دیجیتال به چه صورت است؟
همانطور که ذکر کردیم در امضا دیجیتال، از رمزنگاری نامتقارن برای امنیت بالای آن استفاده شده است، در حالی که در امضا الکترونیک فرآیند به این شکل نیست. در امضا دیجیتال، دو کلید با عنوانهای کلید عمومی و کلید خصوصی وجود دارند که کلید عمومی برای اثبات هویت فرد برای دیگران میباشد و تنها در صورتی امکان جعل اسناد وجود دارد که اشخاص به کلید خصوصی فرد مقابل خود دسترسی داشته باشند. در ادامه مطلب با اولین سامانه مدیریت قرارداد، تنظیم و امضا دیجیتال اسناد یعنی امضانو آشنا خواهیم شد.
امضانو چیست؟
ما در امضانو به شما این امکان را میدهیم که به صورت آنلاین، فرآیند احراز هویت و صدور گواهی ریشه را پیش ببرید، اسناد دریافتی و یا ارسالی خود را داخل CLM مدیریت و در آخر به صورت قانونی اسناد خود را به صورت دیجیتالی امضا نمایید!
از جمله مزایای این سامانه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش سرعت در عصر تکنولوژی
- کاهش هزینههای اضافی
- امنیت بالای اطلاعات و حفظ اصالت اسناد شما
- و در نهایت کمک به محیط زیست.
فرآیند احراز هویت در امضانو چگونه صورت میگیرد؟
داخل سامانه ابتدا انطباق کد ملی و شماره موبایل شما از طریق سیستم شاهکار انجام میگیرد. بعد از تأییدیه، اطلاعات کارت ملی و شناسنامه شما با اطلاعات اداره ثبت احوال بررسی میشود. در ادامه با استفاده از هوش مصنوعی، فرآیند تشخیص چهره نیز صورت میگیرد و در آخر تصویر امضای شما ثبت و گواهی ریشه شما از طرف وزارت صمت با پرداخت مبلغی برای این گواهی در خصوص امضا دیجیتال اسناد، صادر میگردد. لازم به ذکر است فقط یک بار این فرآیند صورت میگیرد و در ادامه برای امضای هر سند، طی کردن این مراحل انجام نمیپذیرد.
سخن پایانی
ضمن تشکر از همراهی شما کاربران گرامی تا به اینجا، امیدواریم توانسته باشیم تفاوت امضا الکترونیک و امضا دیجیتال را تا حدی خدمتتان بیان کنیم. از این رو اگر در شرکت و یا سازمان خود کمبود CLM امضانو را برای مدیریت اسناد خود احساس کردید میتوانید از طریق ورود به سامانه امضانو علاوه بر کسب آشنایی بیشتر با خدمات این سامانه، نسبت به تهیه اشتراک و همچنین برقراری ارتباط با کارشناسان مجموعه اقدام نمایید! همچنین جهت مطالعه سایر مقالات مربوط به حوزه امضا الکترونیک، امضا دیجیتال و سایر فرآیندهای حقوقی آنلاین میتوانید در بلاگ حقوقی لامینگو موضوع مورد نظر را جستجو کنید!
دیدگاه شما