امضای دیجیتالی امضانو و امضای الکترونیکی لامینگو ،تفاوت و نحوه استفاده آنها
با توسعه اینترنت در ابعاد زندگی افراد و وجود محدودیتها در زمانها و مکانهای متفاوت، مانند وجود پاندمی کرونا، افراد همواره تلاش کردند تا در سریعترین زمان ممکن کارهای خود را به نحو احسن انجام دهند. امضای الکترونیکی و امضای دیجیتال از نتایج توسعه ارتباطات اینترنتی و تکنولوژیهای جدید در میان افراد است. در این مطلب با امضای الکترونیکی و امضای دیجیتال آشنا میگردیم. استفاده از امضای الکترونیکی مطمئن و امضای دیجیتالی امضانو یکی از اقدامات و تصمیمات افراد در راستای انجام مبادلات و تجارت است. در صورت نیاز به استفاده از این خدمات، وارد سامانه امضانو شوید و در چند دقیقه اسناد خود را اتوماسیونسازی و امضا کنید.
امضای دیجیتال چیست؟
امضای دیجیتال ابزاری برای تأیید و تصدیق مدارک و اطلاعات بهصورت مطمئن و از طریق بهکارگیری ابزارها و تکنولوژیهای جدید و استفاده از الگوها و الگوریتمهای ریاضی میباشد. امضای دیجیتال از امنیت بالایی برخوردار است که امکان جعل یا تحریف در مورد آن وجود ندارد. قانونگذار کشور ما این امضا را از سال ۱۳۹۱ به رسمیت شناخته و آن را دارای اعتبار قانونی میداند.
امضای دیجیتال چگونه کار میکند؟
همانگونه که گفته شد، امضای دیجیتال از طریق الگوریتمهای ریاضی ایجاد میگردد، به این شکل که نسبت به هر فرد و برای امضای او، دو کلید طراحی میشود. کلید عمومی که افرادی که به آن دسترسی دارند، میتوانند امضا را دیده و از صحت آن مطلع گردند و کلید خصوصی که صرفاً در اختیار دارنده امضا قرار میگیرد و از طریق آن، اسناد خود را امضا و تأیید مینمایند. هر دو کلید عمومی و خصوصی مجموعهای از هَشها میباشند. اسناد و اطلاعات ابتدا مطابق الگوریتمهای ریاضی، رمزنگاری شده و یک کلید خصوصی را ایجاد مینمایند. این الگوریتم برای دریافتکننده اطلاعات و اسناد ارسال میگردد. دریافتکننده، کلید عمومی را در اختیار دارد. از طریق رمزگشایی کلید خصوصی و تطابق آن با کلید عمومی، اطمینان به صحت امضای دیجیتال و هویت امضاکننده حاصل میشود و در صورتعدم تطابق، به هویت امضاکننده خدشه وارد میگردد.
گواهی دیجیتال چیست؟
برای دریافت امضای دیجیتال و کار با آن لازم است که مرجع یا نهادی هویت امضاکننده، اطلاعات و امضای او را تأیید نماید. این امر توسط مرجع صدور گواهیهای دیجیتال انجام میشود. گواهی دیجیتال، سندی میباشد که از طریق آن، هویت دارنده امضا و مشخصات او برای مدت مشخصی تأیید میگردد.
موارد استفاده از امضای دیجیتال
بهصورت کلی امضا برای احراز هویت افراد و ابزاری برای ثبت اراده آنها است. با گسترش اینترنت و استفاده از فناوریهای نوین، امور گوناگونی بهصورت غیرحضوری و آنلاین انجام میشوند؛ امضا نیز لازم است با این شرایط هماهنگ گردد و امکان انجام آن بدون حضور فیزیکی صاحبان امضا فراهم گردد و امضای دیجیتال نیز به همین منظور ایجاد شده است که اکنون با موارد استفاده از آن بیشتر آشنا میگردیم.
1. کاربرد در بانکداری و خدمات مالی
امروزه، همه ما با بانکداری الکترونیک آشنا میباشیم و بسیاری از فعالیتهای بانکی خود را به صورت غیرحضوری انجام میدهیم. انجام غیرحضوری امور بانکی، مستلزم احراز هویت ما توسط بانک و مؤسسات مالی است و استفاده از امضای دیجیتال در این زمینه کمککننده خواهد بود.
2. کاربرد در دولت الکترونیک
چند سالی است که استفاده از واژه دولت الکترونیک رایج شده است. در گذشته، امور مربوط به دولت نظیر پرداخت مالیات و یا مراجعه به ادارات و نهادهای دولتی مختلف بهصورت حضوری انجام میگرفت. با الکترونیکی شدن دولت، بسیاری از امور دولتی را میتوان به صورت غیرحضوری انجام داد، اما مسئولین امر لازم است که هویت اشخاص را احراز نمایند و امضای دیجیتال، پاسخی جهت حل این مشکل میباشد.
3. کاربرد در حوزه بلاکچین
احراز هویت برای خریدوفروش رمزارزها و سایر ارزهای دیجیتال در بستر بلاکچین ضروری است و امضای دیجیتال امکان احراز هویت از این طریق را فراهم مینماید.
4. انجام معاملات آنلاین
خرید و فروش غیرحضوری در عصر ما تبدیل به امری مرسوم و متداول شده است. برای انعقاد هر نوع معامله، احراز رضایت طرفین معامله ضروری میباشد و امضا ابزاری جهت تأیید و اعلام اراده است. اما لازم است هویت امضاکننده محرز گردد و استفاده از امضای دیجیتال در معاملات آنلاین ابزاری برای احراز هویت طرف معامله میباشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر مطلب گواهی ریشه چیست؟ | بررسی گواهی امضای دیجیتال از نگاهی فنی را مطالعه نمایید!
مزایای امضای دیجیتال
استفاده از امضای دیجیتال، انجام بسیاری از امور را آسان و سریع نمود. اکنون با برخی از مزایای امضای دیجیتال آشنا میگردیم.
1. امنیت
امضای دیجیتال از امنیت و محرمانگی بالایی برخوردار است و بهسادگی امکان جعل یا سوء استفاده از آن وجود ندارد و این مزیت بزرگی میباشد. به ویژه که در بسیاری از معاملات، امنیت در انجام چنین اموری ترغیبکننده طرفین به انجام معامله بوده وریسک معاملات را کاهش میدهد.
2. صرفهجویی
استفاده از امضای دیجیتال منجر به صرفهجویی در وقت و هزینهها میگردد. برای استفاده از روشهای سنتی لازم ست که به نهادهای مرتبط بهصورت حضوری مراجعه نمود و علاوه بر صرف وقت برای حضور در آن مکان، امکان شلوغ بودن و انتظار برای انجام درخواست نیز وجود دارد. استفاده از روش سنتی امضا نیاز به چاپ و اسکن دارد، درحالیکه در امضای دیجیتال نیازی به انجام این امر نمیباشد و در نتیجه در مصرف کاغذ و سایر موارد مرتبط به آن صرفهجویی میشود که این امر میتواند از نظر زیست محیطی نیز اهمیت یابد.
3. امکان ردیابی و تعیین تاریخ و زمان
در استفاده از امضای دیجیتال، تاریخ و ساعت امضا مشخص میگردد. این امر در صورت بروز اختلافات، اهمیت مییابد و میتواند مسئله مورد اختلاف را حل نماید. به علاوه، فرآیندی که در آن از امضای دیجیتال استفاده شده از طریق سامانههای مرتبط قابل پیگیری و رهگیری میباشد و این امتیاز نیز در مواقع اختلاف تعیینکننده است.
معایب امضای دیجیتال
بهصورت کلی در خصوص امضای دیجتال و امضای الکترونیکی باید گفت که همواره افراد با مشکلاتی از جمله احراز هویت، جعل اسناد و صحت و اعتبار امضای دیجیتال و الکترونیکی مواجه بودند، زیرا احتمال انکار امضای فرد در معاملات و قراردادها وجود داشت و در نهایت پذیرش امضای الکترونیکی و دیجیتالی توسط مرجع قضایی در خصوص اعتبار سند امضا شده از مشکلاتی بود که افراد با آن درگیر شده بودند و میتوان از این موارد به عنوان معایب امضای دیجیتال و الکترونیکی نام برد. علاوه بر این استفاده از امضای دیجیتال معایب دیگری نیز دارد که اکنون مورد بررسی قرار خواهندگرفت.
1. فنی و تخصصی بودن کار با امضای دیجیتال
از توضیحات داده شده، مشخص است که دریافت و استفاده از امضای دیجیتال امری کاملاً فنی و تخصصی است و برای استفاده از آن آشنایی حداقلی با این امور تخصصی لازم میباشد. این امکان وجود دارد که برخی از افراد به دلیلعدم آشنایی با فناوریهای جدید نتوانند از امضای دیجیتال استفاده نمایند.
2. نیاز به وجود زیرساختهای فنی
استفاده از امضای دیجیتال نیاز به وجود زیرساخت و تجهیزات دارد که این زیرساختها و تجهیزات در همه نقاط کشور ما وجود ندارند و این امر منجر به محدودیت برای برخی از افراد در استفاده از امضای دیجیتال میگردد.
امضای الکترونیک چیست؟
امضای الکترونیک نیز در نتیجه استفاده از تکنولوژیهای جدید ایجاد شده و به کار میرود. با توجه به تعریف قانونی و کلی این نوع امضا میتوان گفت هر علامت و نشانهای در خصوص تأیید اسناد و اعلام اراده افراد در قراردادی که بهصورت الکترونیکی منعقد میشود، امضای الکترونیکی است، مانند اینکه فرد امضای خود را در برگهای ترسیم کرده و با اسکن کردن آن از تصویر امضا در قرارداد و اسناد استفاده کند یا مانند وقتیکه مسئول دانشگاهی، گواهی الکترونیکی دانشجویان را برای سرعتبخشی به این صورت امضا میکند و یا با استفاده از قلمهای نوری در صفحههای مخصوص دیجیتال، افراد امضای خود را ثبت میکنند، همانند امضای افراد در دفاتر قضایی.
به رسمیت شناختن امضای الکترونیکی
در سال ۱۳۹۲ قانونگذار ایرانی با تدوین قانون تجارت الکترونیکی در ماده ۲ این قانون، امضای الکترونیکی را به رسمیت شناخته است. بر اساس این ماده «امضای الکترونیکی (Electronic Signature) عبارت از هر نوع علامت منضم شده یا به نحو منطقی متصل شده به داده پیام است که برای شناسائی امضاءکننده داده پیام مورد استفاده قرار میگیرد». در ماده ۷ همین قانون نیز بیان میکند که در صورت نیاز به امضا، وجود امضای الکترونیکی در اسناد جهت اعتبار و صحت آنها کافی است.
به همین دلیل قانونگذار ایرانی برای سهولت و تسریع در انجام امور افراد، علیالخصوص تجار، امضای الکترونیکی یا امضای دیجیتالی مانند امضانو را به رسمیت شناخته تا به برخی از مشکلات افراد پایان دهد.
مزایای امضای الکترونیکی
امضای الکترونیکی، در نتیجه استفاده از فناوریهای جدید بهکار گرفتهشد و مانند سایر ابزارهای به دست آمده از فناوری و تکنولوژی مزایایی دارد.
1. تسهیل و سرعتبخشی در انجام امور
استفاده از امضای الکترونیک نیازی به مراجعه حضوری نداشته و به آسانی قابل انجام میباشد و لذا باعث صرفهجویی در وقت افراد و به صورت کلی، آسان شدن انجام امور مربوط به امضای اسناد میگردد.
2. کاهش هزینهها
با استفاده از امضای الکترونیکی، دیگر نیازی به چاپ اسناد نیست و این امر باعث صرفهجویی در هزینه کاغذ و جوهر میگردد. در برخی از موارد برای امضای اسناد، پست نمودن آنها ضروری بود، در صورتیکه با درج امضا به صورت الکترونیکی، پست و هزینه آن دیگر مطرح نخواهد شد.
3. امنیت امضا
اگرچه که امضاهای دیجیتال از بالاترین امنیت برخوردار بوده و امضای الکترونیک از چنین امنیتی برخوردار نمیباشد، اما امضای الکترونیک نسبت به امضای سنتی از امنیت بیشتری برخوردار است و در غالب موارد قابل اعتماد میباشد.
معایب امضای الکترونیکی
استفاده از تکنولوژیهای جدید، عدم وجود زیرساخت برای همه مردم و امنیت پایین نسبت به امضاهای دیجیتال میتوانند از معایب امضای الکترونیکی باشند.
1. استفاده از تکنولوژیهای جدید
استفاده از تکنولوژی و بهکار بردن آن، امری است که همواره مورد تشویق بوده و برای رشد جامعه و همسویی با سایر کشورهای جهان، لازم است. اما حتی در بهترین حالت نیز این امکان وجود دارد که درصد کمی از افراد جامعه به دلیل در اختیار نداشتن ابزارهای تکنولوژی نتوانند از امضای الکترونیکی استفاده نمایند. بهعلاوه استفاده از امضای الکترونیکی و پذیرش آن توسط مراجع مختلف، مستلزم وجود زیرساختهای لازم میباشد که در برخی از مناطق مانند مناطق روستایی و دورافتاده ممکن است چنین زیرساختهایی وجود نداشته باشد.
2. امنیت پایین در مقایسه با امضای دیجیتال
امضای دیجیتال در عصر حاضر، امنترین و مطمئنترین امضا میباشد. امضای الکترونیکی اگرچه که نسبت به امضای سنتی از امنیت و محرمانگی بیشتری برخوردار است، اما در مقایسه با امضای دیجیتال از امنیت پایینتری برخوردار بوده و امکان هک و جعل در مورد آن میتواند وجود داشته باشد.
امضای الکترونیک و امضای دیجیتال چه شباهتهایی با یکدیگر دارند؟
امضای دیجیتال و امضای الکترونیک، هر دو در نتیجه استفاده از تکنولوژیهای جدید ایجاد شدند. هر دو نوع این امضا از امنیت و محرمانگی بالاتری نسبت به امضای سنتی برخوردارند. هر دوی این امضا مانند سایر امضاها برای احراز هویت و تصدیق و تأیید اسناد مورد استفاده قرار میگیرند. این دو نوع امضا امروزه در قراردادهای تجاری و آنلاین بهصورت گستردهای مورد استفاده قرار گرفته و یکی از علل رشد معاملات و تراکنشهای غیرحضوری و آنلاین، وجود امضاهای دیجیتال و الکترونیکی است.
فرق امضای دیجیتال و امضای الکترونیکی چیست؟
همانگونه که گفتهشد، امضای دیجیتال از الگوریتمهای پیچیده ریاضی برای احراز هویت و امضا استفاده مینماید، در حالیکه امضای الکترونیکی از چنین روشی استفاده ننموده و حتی با رسم امضا بر روی کاغذ و اسکن آن، میتوان امضای الکترونیکی را بهدست آورد.
میتوان گفت امضای ادیجیتال در شرایط فعلی، امنترین نوع امضا محسوب میگردد و علت این امنیت، استفاده از الگوریتمهای ریاضی است. امضای الکترونیکی نیز امضای امنی محسوب میشود، اما از امنیت امضای دیجیتال برخوردار نیست.
استفاده از امضای دیجیتال نسبت به امضای الکترونیکی دشوارتر اشت و شاید برای همه مردم استفاده از آن کاربرد نداشته باشد. درحالی که امضای الکترونیکی و استفاده از آن سادهتر بوده و همچنین معمولتر میباشد.
مزایای استفاده از امضای دیجیتالی امضانو
در این مطلب با امضای دیجیتال و امضای الکترونیکی آشنا شدیم. با در نظر گرفتن شرایط این نوع امضا باید اشاره کرد که امضانو و لامینگو در خصوص امضای دیجیتال و امضای الکترونیکی، خدماتی را ارائه میدهند. با ثبت در سامانههای امضای الکترونیکی مطمئن مانند امضانو، امضای هر فرد با دیگری متفاوت است و هویت او تأیید شده و در صورت بروز هر گونه خطا سامانه مسئول جبران خسارت میباشد. مهمترین ویژگی این امضا در این است که برخلاف امضای دستی و یا امضای الکترونیکی ساده که بعد از امضا امکان دست بردن به اسناد و مفاد قرارداد وجود داشته و قابلیت شناسایی و اثبات آن با دشواری امکانپذیر است، بعد از امضا کردن به شیوه مطمئن و دیجیتالی، امکان تغییر و تحول در مفاد قرارداد و اسناد وجود ندارد و هرگونه تغییر در اسناد قابل شناسایی و پیگیری است.
بهصورت کلی، با استفاده از امضای الکترونیکی مطمئن و امضای دیجیتالی امضانو میتوانید در لحظه، بدون نقل مکان و سفر و با جلوگیری از هزینههای آن، بدون وجود خطرات و ورود آسیبهای احتمالی به اسناد و به سرقت رفتن اطلاعات محرمانه، معاملات و قراردادهای خود را امضا کنید!
سامانه امضای دیجیتالی امضانو
امضانو بستری مطمئن، با رعایت تمام ضوابط قانونی و حقوقی در تلاش است تا با فراهم ساختن شرایط بهصورت سریع و آسان، امکان اتوماسیونسازی و امضا کردن اسناد و معاملات را بهصورت دیجیتال با امنیت و اعتبار بالا برقرار نماید. با استفاده از سایت و اپلیکیشن امضانو میتوانید به راحتی اسناد را با امنیت بالا امضا کنید!
راهنمای استفاده از سامانه امضای دیجیتالی امضانو
با نصب اپلیکیشن امضانو در گوشی، ابتدا کد ملی و شماره تلفن خود را وارد کرده و بعد از پذیرش و تأیید شرایط و مقررات میتوانید به سامانه امضانو ورود پیدا کنید. پس از پرداخت هزینه مشخص شده، اسناد خود را آپلود کرده و طرفین معامله و یا دریافتکننده اسناد امضا شده را مشخص کرده تا اسناد به این افراد ایمیل شود و بعد از آن با انجام احراز هویت، اسناد به همراه گواهی دیجیتال صادر شده از جانب صمت (وزارت صنعت، معدن و تجارت) در امضانو ذخیره خواهد شد.
البته جهت کسب آگاهی و اطلاعات از سایر امکانات و عملکرد این سامانه، از طریق سایت امضانو میتوانید وارد سی الام سامانه شده و با وارد کردن کد ملی و شماره تماس، وارد صفحه اتوماسیون خود شوید.
استفاده از امضای الکترونیکی لامینگو
با ورود به سایت لامینگو (پلتفرم هوشمند حقوقی) در قسمت نوار بالای صفحه، گزینه امضای الکترونیک، سپس گزینه امضای قرارداد را انتخاب کنید. برای امضای الکترونیکی از طریق سایت لامینگو نیاز است قبل از امضا برای خود حساب کاربری ساخته و وارد حساب کاربری خود شوید.
سپس فایل مد نظر خود را در سایت آپلود کنید و بعد از نمایان شدن فایل، در بالای صفحه گزینه انتخاب تصویر امضا را انتخاب و تصویر امضای خود را آپلود کنید. در نهایت گزینه ثبت امضا را انتخاب و بعد از آن با جابهجایی تصویر امضا و قراردادن در محل مناسب، امضا را ثبت نهایی کنید.
بعد از آن در صفحه ایجاد شده میتوانید فایل را دانلود کرده و خود برای دریافتکننده ارسال کنید و یا اینکه با وارد کردن اطلاعات دریافتکننده امضا، فایل بهصورت خودکار به ایمیل دریافتکننده ارسال شود.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
سخن پایانی
در پایان باید بیان کرد که از طریق لامینگو میتوانید اسناد خود را بهراحتی و در سریعترین زمان ممکن بهصورت الکترونیکی از طریق آپلود تصویر امضا، امضا کنید. در این سامانه سعی بر اینشده است با احراز هویت و تأیید آن توسط سامانه، اسناد با اعتبار بیشتری به دست دریافتکننده آن برسند. اما از طریق سامانه امضای دیجیتالی امضانو میتوانید امضای الکترونیکی مطمئن را در اسناد و معاملات خود قرار دهید. در این صورت امکان انکار و تردید نسبت به این اسناد وجود ندارد و به دلیل همانندی امضای دیجیتالی امضانو با اثر انگشت از حیث منحصر به فرد بودن آن، این نوع امضا مورد پذیرش مراجع قضایی نیز میباشد.
شما میتوانید از طریق این لینک وارد سایت امضانو شوید و با نصب اپلیکیشن آن هرچه سریعتر اسناد خود را اتوماسیونسازی و امضا کنید! همچنین میتوانید در صورت علاقهمندی، سایر موضوعات حقوقی را در بلاگ حقوقی لامینگو مطالعه کنید و در صورت داشتن هرگونه پرسش و یا ابهام از طریق انتهای صفحه، آن را با کارشناسان و مشاوران مجموعه ما در میان بگذارید!
دیدگاه شما