همه چیز درباره مهریه و خدمات مشاوره حقوقی مهریه

مشاوره حقوقی مهریه

مهریه چیست و آیا خدمات مشاوره حقوقی مهریه برای آن لازم است؟ یکی از مسائل حقوقی که تبدیل به امری عادی برای خانواده‌های ایرانی شده، مسائل مربوط به مهریه در جنبه‌های مختلف است. مسائلی مانند شرایط و نحوه دریافت مهریه، شرایط قسط‌بندی مهریه، نحوه دریافت مهریه در طلاق توافقی و مواردی ازاین‌دست مسائلی هستند که روزبه‌روز بیشتر و بیشتر هم می‌شوند. دراین‌بین بسیاری از افراد هم هستند که به دلیل نداشتن تجربه و دانش حقوقی لازم با مشکلات پیچیده‌تری هم روبرو می‌شوند. ازاین‌رو قبل از اینکه خیلی دیر شود، بایستی برای دریافت خدمات مشاوره حقوقی مهریه اقدام کرده و اشتباهات دیگران را تکرار نکنید. برای این منظور می‌توانید از همراهی ما در لامینگو استفاده کنید.

 

مشاوره حقوقی مهریه در لامینگو

مهریه یکی از مسائل حقوقی کشور ما است که هرچند در نگاه اول خیلی ساده به آن توجه می‌شود، اما در واقعیت می‌تواند شرایط بسیار پیچیده‌ای به خود بگیرد. برای اینکه بتوانید در مواقع لازم بهترین تصمیمات را درباره مهریه و مسائل مربوط به آن اتخاذ کنید، به‌عنوان اصلی‌ترین گزینه باید اطلاعات کافی داشته باشید. اطلاعاتی که با تحصیل و تجربه به دست می‌آیند. مشاوره حقوقی مهریه در لامینگو یکی از خدماتی است که برای رفع نیازهای کاربران دراین‌باره تبیین شده است و از این طریق شما می‌توانید بی‌دغدغه و بدون هیچ دردسری راه‌های قانونی مربوط به درخواست و دریافت مهریه و یا تقسیط و اعسار آن را در پیش بگیرید. در این خدمات مشاورین با تجربه و حرفه‌ای ما در زمینه مهریه، تمام تجربیات خود را در اختیار شما قرار خواهند داد.

 

دریافت مشاوره حقوقی مهریه

 

مهریه چیست؟

مهریه چیست و در قانون چه تعریفی دارد؟  طبق تعریف ساده مهریه حقوق مالی است که در ازای ازدواج به زوجه تعلق می‌گیرد. شوهر به منزله عقد، موظف به پرداخت این به‌اصطلاح قرض می‌شود. صداق، صداقیه، کابین، فرض و … اصطلاحاتی هستند که به‌جای مهریه به کار گرفته شده و همه آنها یک معنی یکسان دارند. به‌محض اینکه صیغه ازدواج میان زن و شوهر خوانده می‌شود، مهریه برای مرد واجب شده و پرداخت آن جزء حقوق زن تلقی می‌گردد و به‌محض درخواست باید پرداخت شود. خیلی ‌از افراد به‌اشتباه بر این باورند که مهریه تنها از طریق طلاق برای زن قابل دریافت است درحالی‌که مقوله طلاق بحث کاملاً جدایی است و مهریه حتی دز زندگی عادی نیز جزء حقوق زن تلقی می‌شود.

 

 مشاوره حقوقی مهریه

 

در قانون ماده 1082 قانون مدنی بیان می‌شود که به‌محض اینکه عقد میان زن و شوهر جاری می‌شود، مهریه یا مهر حق قانونی زوجه بوده و زوج موظف به پرداخت آن است. همچنین طبق همین ماده زن می‌تواند به‌محض نکاح هرگونه دخل و تصرفی مدنظر خود را روی مهریه انجام دهد. آن را ببخشد، مقداری از آن را درخواست کند و یا همه مهریه خود‌ را از شوهر طلب نماید. مشاهده می‌کنید که قانونی مربوط به مهریه آن‌قدرها هم ساده نبوده و پیچیدگی‌های زیادی با خود به همراه دارند. ازاین‌رو لازم است تا در مواقع ضروری کاربران با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی مهریه اطلاعات لازم دراین‌باره را کسب کنند.

 

هدف از پرداخت مهریه و انواع آن

مهریه یکی از قدیمی‌ترین سنت‌های ما ایرانی‌ها است که حتی سابقه آن به قبل از اسلام نیز می‌رسد. در هر دوره‌ای مهریه دادن معنی خاص خودش را داشته و با تنوع فرهنگی در جامعه و عوض شدن نسل‌ها با تغییراتی نیز همراه بوده است. در میان ایرانی‌های باستان مهریه به‌عنوان هدیه‌ای از سوی مرد به زن تلقی می‌شد که نشان‌دهنده ارج و قرب برای وی بوده است. در زمان برخی از حکومت‌ها پرداخت مهریه به‌عنوان هدیه‌ای برای پدر زن محسوب می‌شده است. در حال حاضر نیز از مهریه تعابیر مختلفی صورت می‌پذیرد.

به‌صورت کلی اما پرداخت مهریه در حال حاضر به‌عنوان پشتوانه‌ای برای زندگی خانم‌ها محسوب می‌شود. در واقع این تعهد هم به‌نوعی بازدارنده از طلاق و ترک زندگی از سوی آقایان است و هم به‌نوعی پشتوانه‌ای برای زندگی خانم‌ها بعد از طلاق نیز محسوب می‌شود.

 

 مشاوره حقوقی مهریه

 

شرایط در زندگی امروزی به نحوی پیش رفته است که خانواده‌ها برای جلوگیری از مناقشات آینده اقدام به بالا بردن بی‌رویه مهریه نموده‌اند و این حق قانونی برای خانم‌ها بیشتر به‌عنوان ابزاری برای تهدید زندگی‌ها نیز تبدیل شده است. مهریه در دو نوع دسته‌بندی تعریف می‌شود. در دسته‌بندی اول که برای همه کاربران معمولاً آشنا است، مهریه به دو نوع عندالمطالبه بودن و عندالاستطاعه تقسیم می‌شود. هم‌چنین در یک دسته‌بندی دیگر مهریه به 4 نوع زیر تقسیم می‌شود:

  • مهر السنه
  • مهر المسمی
  • مهر المثل
  • مهر المتعه

 

ضمانت اجرای عدم پرداخت مهریه

عقدنامه یک سند لازم‌الاجرا است و ازاین‌رو مهریه به‌عنوان قرضی محسوب می‌شود که بدون نیاز به حضور در دادگاه می‌تواند برای دادخواست آن از طریق دفترخانه تنظیم سند ازدواج و طلاق اقدام نمود. همچنین زوجه برای دریافت مهریه می‌تواند اقدام به درخواست برای توقیف اموال زوج نماید. البته لازم است تا هم زوجه برای ارائه دادخواست دریافت مهریه و هم زوج برای اعسار آن از خدمات مشاوره حقوقی مهریه استفاده نمایند. این مهم باعث می‌شود تا امکان استفاده از حقوق قانونی برای آنها قابل‌تصور باشد. در غیر این صورت ممکن است چالش‌های زیادی در حین انجام مراحل مختلف برای این منظور پیش آید.

برای مثال در انواع طلاق‌های توافقی در هنگام تنظیم قسط‌ها معمولاً ضمانتی برای اجرای تعهدات توسط زوج امضاء و در اختیار زوجه قرار می‌گیرد. تمامی این اسناد به‌عنوان تعهدی برای پرداخت مهریه تلقی می‌شوند که قابل پیگیری هستند. لازم است تا طرفین در این مواقع برای اینکه حقی از آنها ضایع نشود، با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی مهریه برای این منظور اقدام نمایند.

 

 مشاوره حقوقی مهریه

 

مهریه در طلاق توافقی

طلاق یکی از معضلات جامعه امروز است. برخلاف گذشته که معمولاً ازدواج‌ها به دور از شناخت کافی میان زن و شوهر صورت می‌گرفت و زوجین ارتباطی قبل از دوران عقد با یکدیگر نداشتند، امروزه اما شاهد هستیم که زن و شوهر قبل از عقد با برسی رفتار یکدیگر با شناخت نسبت به هم، ازدواج می‌نمایند. اما این موضوع در دوام زندگی رابطه معکوس داشته و آمار طلاق بالا رفته است. یکی از انواع طلاق‌هایی که امروزه به‌شدت رایج شده است، طلاق توافقی است. در این نوع طلاق زن و شوهر توافق می‌نمایند که به‌صورت توافقی و با شرایط از پیش تعیین شده از هم جدا شوند. البته بایستی متذکر شویم که توافقی بودن طلاق به معنی عدم نیاز به استفاده از خدمات مشاوره حقوقی مهریه نیست.

در طلاق توافقی دریافت و یا عدم دریافت مهریه با هر شرایطی از قبل توافق می‌شود. به این معنی که اگر قرار است مهریه بخشیده شود و یا به‌صورت اقساط تمام و یا نیمی و یا هر مقداری از آن پرداخت شود، از قبل میان زوجین توافق می‌شود. البته این امکان را باید در نظر بگیرید که همیشه احتمال زیر پا گذاشتن توافقات از سوی طرف مقابل حتی بعد از طلاق نیز وجود دارد. ازاین‌رو با استفاده از مشاوره حقوقی و استفاده از خدمات مشاوره حقوقی مهریه می‌توانید این شرایط را پیش‌بینی و برای گذر از آن چاره‌اندیشی کنید. برای مثال در پرداخت اقساطی مهریه می‌توانید ضمانت‌هایی را در نظر بگیرید. فراموش نکنید که توافقی بودن مهریه نباید به منزله فراموش شدن حقوق و مزایای خودتان باشد.

 

طلاق توافقی

 

مهریه در طلاق غیابی

یکی دیگر از انواع طلاق‌های رایج طلاق غیابی است که در این نوع طلاق یکی از طرفین در دادگاه حاضر نیست. البته معنی طلاق غیابی ممکن است با تصور عموم متفاوت باشد. به این معنی که هر عدم حضوری به معنی غیابی بودن طلاق نخواهد بود. برای مثال درصورتی‌که زوجه از زوج برای طلاق وکالت داشته باشد، این نوع طلاق همان طلاق توافقی خواهد بود. جدای از این موارد بحث مهریه در این نوع طلاق می‌تواند بسیار پیچیده باشد. البته در شرایطی که اقدام کننده برای طلاق کدام فرد است، تفاوت‌هایی در این موضوع وجود خواهد داشت.

اگر اقدام کننده برای درخواست طلاق توافقی زوج باشد تمام حق‌وحقوق زوجه اعم از نفقه، اجرت‌المثل، مهریه و .. سر جای خود باقی خواهد بود و زوجه موظف به پرداخت آنها است.

اگر اقدام کننده برای درخواست طلاق زوجه باشد باز هم مهریه به گردن شوهر بوده و وی موظف است برای پرداخت آن اقدام کند. البته در مواقعی که زوج مفقود شده باشد و خبری از آن نباشد، زوجه می‌تواند با حکم دادگاه برای توقیف اموال و حساب بانکی وی اقدام نماید. این مهم با پیچیدگی‌های بسیار زیادی روبرو است که نیاز است حتماً کاربران از خدمات مشاوره حقوقی مهریه استفاده کرده و سپس برای آن اقدام نمایند.

 

صداق

 

در چه مواردی مهریه به زن تعلق نمی‌گیرد؟

مهریه حقی برای زوجه است که به گردن زوج بوده و بلافاصله بعد از عقد این حق برای زوجه وجود دارد تا نسبت به مطالبه آن اقدام نماید. مهریه دینی است که به موضوعات دیگری از قبیل طلاق مربوط نبوده و حتی در صورت طلاق نیز باز هم شوهر موظف به پرداخت مهریه خواهد بود. حتی در صورت خیانت زوجه به زوج نیز باز هم قانون دریافت مهریه را حق قانونی زوجه می‌داند. اما با این حال موارد اندکی هم وجود دارد که در صورت بروز آنها مرد می‌تواند از پرداخت مهریه امتناع کرده و یا تمام آن را نپردازد.

  • یکی از موارد عدم پرداخت مهریه توسط زوج به ماده 1089 قانون مدنی بازمی‌گردد. در این ماده بیان شده که در صورتی عقد بین زوجین به هر دلیلی باطل باشد و بین آنها نزدیکی اتفاق نیفتاده باشد، زن حق دریافت مهریه را نخواهد داشت.
  • همچنین اگر به هر دلیلی فسخ عقد میان زوجین صورت پذیرد و قبل از فسخ عقد نزدیکی میان طرفین رخ نداده باشد، باز هم مهریه به زن تعلق نمی‌گیرد. این موضوع هم به استناد ماده 1101 قانون مدنی است. البته برای این ماده یک استثنا نیز در نظر گرفته شده است که درصورتی‌که مرد در توانایی زناشویی با مشکلاتی روبرو بوده و امکان این عمل را نداشته باشد، زن می‌تواند برای دریافت نصف مهریه خود اقدام نماید.

البته هرچند این مواد قانونی نیز به‌ظاهر ساده می‌رسند، اما عدم دقت به آنها می‌تواند موجبات سوءاستفاده طرف مقابل را به دنبال داشته باشد. مشاوره حقوقی مهریه بهترین راه‌حل است ما زوجین در این مواقع از چنین مشکلاتی دور بمانند.

 

طلاق

 

مراحل درخواست مهریه

همچنین یکی از مهم‌ترین زمان‌ها برای استفاده از خدمات مشاوره حقوقی مهریه در مواقع اقدام برای درخواست مهریه است. درخواست مهریه توسط زوجه به دور روش امکان‌پذیر است. برای این منظور هم می‌توان از دادگاه خانواده استفاده نمود و هم با مراجعه به دفتری که ازدواج زوجین در آن صورت گرفته برای این منظور اقدام کرد. حضور در دادگاه خانواده برای درخواست مهریه روند پیچیده‌تری نسبت به حالت مراجعه به دفتر ثبت ازدواج دارد. در هر صورت زوجه این فرصت را دارد که از هر دو طریق برای این منظور اقدام کند.

بعد از مراجعه به دادگاه و نوبت‌دهی به زمان رسیدگی و یا استفاده از خدمات اجرای ثبت برای ارائه درخواست مهریه و یا به‌اصطلاح به اجرا گذاشتن مهریه، مرد 10 روز فرصت دارد تا برای پرداخت این حق اقدام و یا با توافق راه‌حلی برای پرداخت مهریه ارائه نماید. درصورتی‌که در طی این 10 روز اقدامی از سوی شوهر صورت نپذیرد، زوجه این حق را خواهد داشت تا از اموال توقیف شده شوهر خود مقدار معادل مهریه خود را برداشته و بقیه را به وی بازگرداند.

 

صداق

 

نحوه محاسبه اقساط مهریه

یکی دیگر از چالش‌هایی که معمولاً کاربران با آن روبرو هستند، در زمانی است که زوج برای درخواست اعسار و یا تقسیط‌بندی مهریه اقدام می‌نماید. در قانون هیچ اشاره‌ای به‌صورت مستقیم به مبلغ اقساط نشده و هیچ معیاری هم به‌صورت خاص برای آن در نظر گرفته نشده است. ازاین‌رو در این مواقع دادگاه و قاضی است که بنا به شرایط برای این امر تصمیم‌گیری می‌نماید. این مهم نشان می‌دهد که ممکن است شرایط و مبلغ اقساط برای مهریه توسط دادگاه برای زوجین متفاوت باشد. به این معنی که برای هر زوجی این مبلغ به‌صورت جداگانه و بر اساس شرایط طرفین تعیین خواهد شد.

البته یک مقدار معمول و عرفی برای تقسیط مهریه وجود دارد که معمولاً قضات حکم به آن می‌دهند. اما این موضوع به‌هیچ‌وجه حتمی نبوده و قاضی می‌تواند طبق شرایط تصمیم مشخصی برای تقسیط مهریه بگیرد. به‌صورت معمول در هنگام تقسیط مهریه بر اساس شرایط مالی زوج، مبلغی به‌عنوان پیش‌پرداخت تعیین و سپس بقیه مهریه قسط‌بندی می‌شود. در شرایط معمول مبلغ پیش‌پرداخت 2 تا 10 سکه است که بر اساس شرایط مالی زوج تعیین می‌شود. همچنین مقدار مشخصی نیز به‌عنوان قسط در هر ماه یا هرچند ماه یک‌بار تعیین شده و به زوجین ابلاغ می‌شود.

 

صداق

 

کانال تلگرام لامینگو

 

در انتها باید بدانید

به انتهای این مقاله رسیدیم. سعی کردیم تا در این مقاله سه صورت کامل به بررسی چالش‌های مربوط به مهریه پرداخته و راه‌حل‌هایی را برای رفع آنها ارائه نماییم. در انتها باید یادآور شویم که کاربران نباید بدون تحقیق دست به کاری زده و بدون داشتن اطلاعات کافی برای درخواست مهریه و یا هر عمل دیگری اقدام نمایند. مشاوره حقوقی مهریه خدماتی اجتماعی است که امروزه به‌سادگی در دسترس کاربران قرار دارد. ازاین‌رو می‌توانید بدون نیاز به افتادن در چالش‌های مربوط به مهریه از این خدمات استفاده کرده و خیالی آسوده داشته باشید.

همچنین در بلاگ حقوقی لامینگو سعی کرده این تا هر یک از موضوعات بالا را به‌صورت کامل‌تر و جامع‌تر تشریح کرده و بندهای قانونی مربوط به هر یک را نیز به‌صورت کامل مطرح نماییم. برای بالا بردن سطح اطلاعات خود می‌توانید از این مقالات استفاده نمایید. همچنین در انتهای این مقاله و از بخش نظرات نیز می‌توانید سؤالات و ابهامات خود را با ما در میان گذاشته و از این طریق پاسخ‌های مشاورین ما را در نیز در کمترین زمان ممکن دریافت کنید.

4
برچسب ها :
نویسنده مطلب توحید ره‌گشای

دیدگاه شما

4 دیدگاه