مفهوم مالکیت فکری به چه معناست؟
با توجه به اینکه تمام داراییها از نوع دارایی فیزیکی مانند ساختمان و یا تجهیزات نیستند و داراییهای دیگری نیز مانند شهرت، اعتبار یا نتیجۀ یک ایدۀ ذهنی نیز دارای حق مالکیت هستند، مقوله مالکیت فکری میان حقوقدانان به امری قابلبحث تبدیل گردید. مالکیت فکری در واقع یک مجموعهای از حقوق مادی و معنوی است که به یک فرد بابت آنچه که در ذهن او به وجود آمده و به نوعی تراوشات ذهنی او است، تعلق میگیرد. مشاوره مالکیت فکری و همچنین نظام حقوق مالکیت فکری در ساختار تمام نظامهای حقوقی جهان پذیرفته شده است.
اصولاً افرادی که دارای ایدۀ ذهنی هستند، بزرگترین دغدغۀ آنها این است که سایرین به خصوص برخی صاحب نظران این حوزه چگونه از آنها حمایت میکنند و آیا مشاوره مالکیت فکری به آنها نیز تعلق میگیرد یا خیر. اگر به دنبال یکی از بهترین مراکز برای گرفتن مشاوره مالکیت فکری هستید، میتوانید از کارشناسان حقوقی لامینگو مشاوره بگیرید. این مجموعه به بهترین شکل در این زمینه از شما حمایت خواهد کرد و به شما راهنمایی خواهد داد.
حقوق مالکیت فکری
حقوق مالکیت فکری دارای انواع و اقسام مختلفی است که مطابق قانون دارای مقررهها و آییننامههای مختلفی در این زمینه است و درنتیجه مورد حمایت قانون واقع گردیده است. مواردی همچون علامت تجاری، طرحهای صنعتی، اختراعات و سایر موارد مرتبط با اموال فکری، همگی تجت جمایت حقوق مالکیت فکری خواهند بود.
این مطلب را بخوانید: صفر تا صد مالکیت فکری و تمام نکات آن
انواع مالکیت فکری
حقوق مالکیت فکری را میتوان به چند دسته تقسیم کرد که هر کدام به نوع خاصی از دارایی فکری اشاره دارد و از ویژگیهای منحصربهفردی برخوردار است. بهطور مثال یکی از انواع مالکیت فکری حق ثبت اختراع یا پتنت است که یک حق انحصاری است که به مخترع یک اختراع اعطا میشود. البته اختراع موردنظر بایستی شرایط خاص خود از قبیل نوآورانه بودن را داشته باشد.
طرحهای صنعتی
نوع دیگر مالکیت فکری طرحهای صنعتی است که به ظاهر یک محصول میپردازد. طرحهای صنعتی معمولاً میتوانند خلاقیتی جداگانه نسبت به محصول اولیه داشته باشند. افراد میتوانند به روشهای مختلف از خدمات مشاوره مالکیت فکری در خصوص طرحهای صنعتی و قوانین مربوط به آن استفاده کنند.
نشانهای جغرافیایی
نشانهای جغرافیایی هم یکی دیگر از انواع مالکیت فکری است و همانطور که از نام آن پیدا است اشاره به مکان جغرافیایی دارد که یک محصول در آنجا تولید شده است. مشاوره مالکیت فکری در این خصوص میتواند توسط یک شرکت مشاوره حقوقی یا یک وکیل مشاور ارائه شود، که هزینۀ آنها معمولاً با یکدیگر متفاوت است.
اسرار تجاری
نوعی دیگر از انواع مالکیت فکری اسرار تجاری است. یک امر محرمانه تجاری میتواند به شکل یک فرمول منجر به ایجاد یک مزیت در رقابتهای کسبوکار شود و طبیعتاً آن شرکت یا مجموعه تمام تلاش خود را به کار میگیرد که رقبای وی نتوانند به این راز دست یابند. یکی از مزیتهای این نوع مالکیت فکری، عدم محدودیت زمانی مرتبط با آن است. البته ذکر این نکته نیز مهم است که هیچگونه حمایتی در این خصوص از سوی هیچ نهادی انجام نمیشود و افشای آنها میتواند کسبوکار را دچار مشکل کند. لذا پیشنهاد میشود مشاوره مالکیت فکری را در دستور کار خود جهت هرچه بهتر شدن امنیت این نوع مالکیت فکری داشته باشید.
مالکیت ادبی و هنری
مالکیت ادبی و هنری هم یکی دیگر از انواع مالکیتهای فکری است. در هر صورت شما میتوانید برای دریافت مشاوره مالکیت فکری در مورد هر کدام از انواعی که ذکر شد، به وبسایت لامینگو مراجعه کرده و از متخصصان ما کمک بگیرید.
جمعبندی
داراییهای ما امروزه به دو دسته کلی داراییهای فیزیکی و فکری دستهبندی میشوند. در عصر جدید مالکیت داراییهای فکری در حال تبدیل شدن به یک مقوله برای بعضی شرکتهای دانشبنیان هستند. حقوق مالکیت فکری که اساساً به تبع آن احتیاج به مشاوره مالکیت فکری دارند به دو دسته معنوی و مادی تقسیم میشوند، به طوری که مالکیت معنوی مالک خود را قادر میسازد تا به جهت حفظ مالکیت خود اقدامات لازم را انجام دهد.
مالکیت مادی در واقع به آن دسته از مالکیتها گفته میشود که جنبه استفاده مالی و تجاری از اموال فکری را دارند. هدف مالکیت ادبی و هنری بهطور کلی حمایت از آثار ادبی است و مالکیت صنعتی هم از اختراعات، علائم تجاری، طرحهای صنعتی و نشانهای جغرافیایی حمایت میکند.
به طور کلی کارشناسان مجموعۀ لامینگو آماده هستند که در مورد هر یک از انواع مالکیتهای فکری، شما را راهنمایی کرده و به شما مشاوره بدهند. همچنین در بلاگ حقوقی لامینگو مطالب مفید دیگری درخصوص مالکیت فکری و دیگر موضوعات حقوقی برای شما قرار دادهایم که میتوانید مطالعه نمایید. در پایان نظرات خود را برای ما ارسال نمایید.
دیدگاه شما