مشاوره استعلام اختراع و بررسی نحوه استعلام گرفتن از اختراعات ثبت شده

مشاوره استعلام اختراع

استعلام اختراع از مهم‌ترین و ابتدایی‌ترین اقداماتی است که برعهده هر مخترعی می‌باشد؛ به دلیل اینکه نوآوری و تازگی از ویژگی‌های اختراعاتی است که امکان ثبت دارند، زیرا لازم است که اختراع قبلاً به ثبت نرسیده باشد. به همین دلیل لازم است قبل از شروع فرآیند ثبت اختراع، از سابقه اختراعات مربوط به حوزه مورد نظر، استعلام صورت بگیرد. در ادامه به نحوه استعلام اختراع و استفاده از مشاوره استعلام اختراع پرداخته‌ایم.

 

مشاوره استعلام اختراع

 

منظور از اختراع در مشاوره استعلام اختراع چیست؟

با شنیدن کلمه اختراع، واژه‌ها و مفاهیمی مانند نوآوری، خلاقیت، تازگی، ایده‌های جدید و هر چیزی که از قبل نبوده است و برای اولین بار قرار است ایجاد شود به ذهن می‌رسد. برای فهم دقیق این واژه با در نظر گرفتن ماده 1 قانون ثبت اختراعات، طرح‌های صنعتی و علائم تجاری، اختراع نتیجه‌ای است که از فکر و ایده‌ای حاصل می‌شود و مشکلی را ازصنعت، حرفه‌، فن، فناوری و امثال آن از حل می‌کند؛ یعنی هر اختراعی باید برای اولین بار به وجود آمده باشد و به دنبال خود، نوآوری و سودمندی داشته باشد.

 

تأثیر ثبت در مشاوره استعلام اختراع

همان‌طور که افراد بر اموال مادی خود مالکیت دارند و حقوقی نسبت به این اموال به‌ دست می‌آورند و امکان تصرف و بهره‌مندی از آن‌ها را پیدا می‌کنند، امروزه افراد می‌توانند با ثبت اختراع بر افکار‌‌ و ایده‌ها‌ی ذهنی و ناملموس خود نیز مالکیت مادی و معنوی پیدا کنند. به بیان بهتر، زمانی که استعلام اختراع انجام می‌شود و اختراعی به نام شخصی ثبت شده است، این شخص نسبت به اختراع خود مالیکت مادی و معنوی دارد که منحصراً متعلق به او است.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

فرآیند ثبت اختراع

ثبت کردن اختراع به تقاضای مخترع، با ارسال اظهارنامه‌ای به اداره مالکیت صنعتی با بیان توصیف اختراع، ادعانامه و نقشه‌ها انجام می‌شود. بعد از بررسی شرایط اظهارنامه و انتشار در روزنامه‌رسمی، صدور سند اختراع صورت می‌گیرد. با صدور این‌ سند، بنا به قوانین کشور محل ثبت، برای مخترع به مدت‌ 10، 15 یا 20 سال، حقوق انحصاری به‌وجود می‌آید و مخترع با توجه به مزیت‌های انحصاری که با ثبت اختراع خود به‌ دست می‌آورد سالانه باید مبلغی را به اداره مالکیت صنعتی پرداخت‌کند. بر اساس قوانین ایران، در صورت تأخیر در پرداخت، وی تا 6 ماه مهلت دارد که هزینه سالانه را به همراه جریمه نقدی به حساب اداره مذکور واریز کند. بنابر این توضیحات، لازم است تا مخترع در همان ابتدا از اختراع خود استعلام بگیرد و سپس نسبت به فرآیند ثبت اختراع، اقدام نماید. توصیه می‌‌شود در این خصوص از مشاوره استعلام اختراع استفاده نمایید!

 

حقوق انحصاری مخترع، پس از ثبت اختراع

مخترع با ثبت اختراع خود، ارزش ایده و امکان فروش اختراع خود را بالابرده و توانایی انتقال حق اختراع خود را به دیگران و حتی انتقال آن به وراث خودپیدا کرده است. دیگری نمی‌تواند بدون اجازه مخترع، اختراع او را صادر یا وارد کند و یا به فروش برساند. مخترع با ثبت اختراع هرچه سریع‌تر، مانع تقلید و جعل ایده خود می‌شود. جدای از این مباحث، با ثبت کردن اختراع و به رسمیت رساندن‌ آن، فرد آینده‌ای بهتر مانند تحصیل در دانشگاهای برتر داخلی و خارجی و مسیر شغلی جدیدی برای خود ترسیم می‌کند. همچنین ثبت کردن اختراعات برای آقایان، کسری و یا معافیت از خدمت سربازی را به دنبال دارد.

مشاوره استعلام اختراع

 

مواردی که شامل ثبت اختراع نمی‌باشد

در قانون ثبت اختراعات، طرح‌های صنعتی و علائم تجاری، مواردی که از شمول حمایت از اختراعات خارج است مورد شناسایی قرار گرفته. ماده 4 این قانون بیان می‌کند که مواردی از جمله کشفیات‌، نظریه‌های علمی‌، روش‌های ریاضی و آثار هنری‌ به دلیل عدم برخورداری از خصیصه جدید بودن و یا عدم داشتن کاربرد صنعتی، مورد حمایت نیستند. طرح‌ها و قواعد یا روش‌های انجام کار تجاری و سایر فعالیت‌های ذهنی و اجتماعی‌ نیز به دلیل عدم برخورداری از خصوصیات اختراع، نمی‌توانند مورد حمایت قانونگذار باشند. علاوه بر این، روش‌های تشخیص و معالجه بیماری‌های انسان یا حیوان‌ به دلیل توجه به مسائل انسانی و بهداشتی از شمول حمایت خارج شده‌اند. البته این مورد شامل فرآورده‌های منطبق با تعریف اختراع و مورد استفاده در روش‌های مزبور نمی‌شود.

همچنین منابع ژنتیک و اجزاء ژنتیک تشکیل‌دهنده آن‌ها و همچنین فرآیندهای بیولوژیک تولید آن‌ها از جمله موارد استثناء هستند. این ماده در انتها اعلام می‌دارد آنچه قبلاً در فنون و صنایع پیش‌بینی‌شده باشد نیز از شمول حمایت خارج است و منظور از فن یا صنعت قبلی عبارت است از هر چیزی که در نقطه‌ای از جهان از طریق انتشار کتبی یا شفاهی یا از طریق استفاده عملی و یا هر طریق دیگر، قبل از تقاضا و یا در موارد حق تقدم ناشی از اظهارنامه ثبت اختراع‌، افشاء شده باشد. در صورتی که افشاء اختراع ظرف مدت شش ماه قبل از تاریخ تقاضا یا در موارد مقتضی قبل از تاریخ حق تقدم اختراع صورت گرفته باشد، مانع ثبت نخواهد بود. ‎‎‎علاوه بر موارد فوق، اختراعاتی که بهره‌برداری از آن‌ها خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی باشد نیز مورد حمایت قانون نخواهد بود.

 

مشاوره استعلام اختراع

با در نظر گرفتن اهمیت و مزیت‌های اختراعاتی که به ثبت می‌رسد، ضرورت ثبت اختراع بر هیچ کسی پوشیده و پنهان نیست. هر مخترعی بهتر است هرچه سریع‌تر اختراع خود را به ثبت برساند. برای انجام این کار نیاز است که ابتدا با استعلام اختراع از سابقه اختراع، آگاهی ایجاد شود. افراد برای سرعت بخشیدن به این فرآیند، می‌توانند از مشاوره استعلام اختراع  استفاده کنند تا ایده‌های تازه و جدید خود را قبل از مخترعان دیگری به ثبت برسانند.

 

این مطلب را نیز بخوانید: مشاوره وکیل مالکیت فکری درباره حقوق اختراعات ناشی از قرارداد استخدامی

 

مشاوره استعلام اختراع در ایران

با مراجعه به سایت‌های مربوطه و دسترسی به بانک اختراعات و اطلاعات، بدون پرداخت هزینه، به راحتی اطلاعات مربوط به عنوان اختراع، نام مخترع، شماره ثبت، شماره اظهارنامه را وارد کرده و می‌توان از خلاصه پرونده و کد اختراع اطلاع پیدا کرد. در ادامه تعدادی از این مراجع معرفی می‌گردد:

  1. استعلام از سایت سازمان اسناد و املاک کشور (sabt.gov.ir): بعد از ورود به سایت، در قسمت منوی سایت وارد قسمت ثبت من شوید. از صفحه پیشخوان روبه‌رو، بخش مالکیت معنوی را انتخاب کرده و در نهایت گزینه جستجوی اختراع را انتخاب کنید.
  2.  استعلام از سایت مرکز مالکیت معنوی (iripo.ssaa.ir): بعد از ورود به سایت، در قسمت منوی سایت، وارد میز خدمات الکترونیک و بخش اختراع شوید و سپس گزینه جستجو در بانک اطلاعاتی را انتخاب کنید.
  3.  استعلام از سایت روزنامه رسمی (rrk.ir): بعد از ورود به سایت، در صفحه وارد شده، گزینه جستجوی آگهی‌ها را انتخاب کرده و مشخصات آگهی مربوط به اختراع را وارد کنید. ولی باید در نظر گرفت که با توجه به تقاضای اختراع و ثبت آن در روزنامه رسمی، به دلیل محدودیت در فضای آگهی، استفاده از این روش اطلاعات بسیار جزئی از اختراع در دسترس شما قرار می‌دهد.

 

مشاوره استعلام اختراع

 

مشاوره استعلام اختراع در خارج از ایران

سند اختراع، قراردادی دوطرفه بین مخترع و دولت می‌باشد و با توجه به قوانین هر کشوری، شرایط متفاوتی برای حق اختراع در نظر گرفته‌شده است. مسلماً استعلام اختراع در هر کشور مطابق با سازمان مالکیت فکری آن‌ کشور باید انجام شود. با این حال، دفتر ثبت اختراع اروپا و سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) که وابسته سازمان ملل است برای سامان دادن به حوزه اختراعات و حمایت‌های مادی و معنوی از افکار و ایده‌ها، بستری برای استعلام اختراعات فراهم کرده‌اند که با توجه به پیچیدگی استعلام و تسلط به زبان انگلیسی برای استعلام، بهتر است به صورت تخصصی از مشاوره استعلام اختراع استفاده کنید!

 

روش استعلام در خارج از ایران

  1. موتورجست‌وجوی اختراعات گوگل (Google Patents)
  2.  سامانه استعلام اختراعات ثبت شده در سازمان جهانی مالکیت معنوی (PATENTSCOPE)
  3.  سایت جست‌وجو و تحلیل پتنت منبع باز و رایگان (Lens)
  4.  جست‌وجوی اختراعات ثبت شده در اتحادیه اروپا (Espacenet)
  5.  اداره ثبت اختراع ایالات متحده آمریکا (USPTO)
  6.  سایت تخصصی جست‌وجو و تحلیل پتنت غیر رایگان (Orbit)

 

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی

در پایان بدانید که با پیشرفت تکنولوژی، علم و سواد بشری همواره شاهد اختراعاتی با ایده‌های بسیار جذاب و جدید هستیم که برای حمایت از آن‌ها لازم است به ثبت برسند. در این راه نیازمند سرعت و سبقت گرفتن از دیگران هستیم، برای انجام هر چه دقیق‌تر و اصولی‌تر استعلام و ثبت اختراع، ضروری است از افراد خبره و کاردان در زمینه مشاوره استعلام اختراع یاری بجوییم. شما می‌توانید با مراجعه به این لینک از خدمات مشاوره‌ استعلام اختراع گروه‌ حقوقی لامینگو استفاده‌ نمایید! همچنین می‌توانید در صورت علاقه‌مندی، سایر موضوعات حقوقی را در بلاگ حقوقی لامینگو مطالعه کنید و در صورت داشتن هرگونه پرسش و یا ابهام از طریق انتهای صفحه، آن را با کارشناسان و مشاوران مجموعه ما در میان بگذارید!

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا طاهرخانی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه