مشاوره حقوقی شرکت و آشنایی با رتبه‌بندی انواع شرکت‌ها

مشاوره حقوقی شرکت

مشاوره حقوقی شرکت شامل موضوعاتی از جمله نحوه ثبت انواع شرکت و همچنین رتبه‌بندی شرکت‌ها می‌شود. پس از ثبت یک شرکت، فعالیت‌های آن آغاز خواهد شد. هر شرکتی برای آن که بتواند فعالیت‌های بیشتر و وسیع‌تری داشته باشد، باید رتبه بالایی هم اخذ کند. بنابراین ضروری است تا با رتبه‌بندی شرکت‌ها آشنا شویم، مزایای برخورداری از رتبه‌های بالا را برشماریم و شرایط رتبه‌بندی انواع شرکت‌ها را مورد بررسی قرار دهیم. لازم به ذکر است که قوانین جدید رتبه‌بندی شرکت‌ها شامل مواردی است که روند دریافت رتبه را برای بسیاری از پیمانکاران، مشاوران و شرکت‌ها سخت می‌کند. بنابراین فقط شرکت‌هایی می‌توانند از مزایای رتبه‌بندی بهره‌مند شوند که شرایط موجود در قوانین جدید رتبه‌بندی را داشته باشند. بنابراین پیشنهاد ما به شما این است که همه مراحل رتبه‌بندی را از طریق مشاوره حقوقی شرکت و با مشورت گرفتن از متخصصان این حوزه انجام دهید!

شما می‌توانید در صورت نیاز به مشاوره حقوقی شرکت در تمامی زمینه‌ها از جمله رتبه‌بندی شرکت‌ها با مشاوران و کارشناسان لامینگو ارتباط برقرار نمایید:

 

مشاوره حقوقی رتبه‌بندی شرکت

 

رتبه‌بندی شرکت چیست؟

شرکت‌ها متناسب با موضوع و نوع فعالیتی که دارند، خدمات خاصی را ارائه می‌کنند، اما خدمات ارائه شده در همه شرکت‌ها کیفیت یکسانی ندارد. بنابراین شرکت‌ها با یکدیگر مقایسه می‌شود. برای ارزش‌گذاری و امکان مقایسه سطح و کیفیت خدماتی که توسط شرکت‌های مختلف ارائه می‌گردد شرایط و معیارهایی به موجب قوانین و آیین‌نامه‌ها پیش‌بینی شده است. متناسب با امتیازاتی که برای هر شرکت در مورد هر یک از شاخص‌های مورد ارزیابی، محاسبه می‌شود یک رتبه یا درجه تعیین می‌گردد. این رتبه علاوه بر اینکه درجه کیفیت فعالیت آن شرکت و میزان تجربه و تخصص و مهارت آن را نشان می‌دهد می‌تواند برای شرکت دربردارنده مزایایی باشد که در ادامه مورد بررسی قرار می‌گیرد. بر اساس مصوبات هیئت وزیران و آیین‌نامه‌ها، رتبه‌بندی شرکت‌ها به پنج دسته کلی تقسیم می‌شود که در ادامه بررسی خواهد گردید؛ رتبه‌بندی شرکت‌های پیمانکار، شرکت‌های مشاور، شرکت‌های طرح و ساخت، شرکت‌های انفورماتیکی و شرکت‌های انبوه‌ساز.

 

مشاوره حقوقی شرکت در مورد مزایای رتبه‌بندی

در حال حاضر رتبه‌بندی شرکت‌ها برای امکان فعالیت بیشتر و وسیع‌تر، امری اجتناب ناپذیر است. شرکت‌ها به منظور مشارکت در مناقصه‌های دولتی، باید گواهینامه صلاحیت داشته باشند. رتبه بالای یک شرکت باعث می‌شود تا سرمایه‌گذاران بیشتری به سمت آن جذب شوند. همچنین رتبه بالاتر باعث می‌شود که پروژه‌های بیشتری به چنین شرکتی سپرده شود. اداره‌ها و شرکت‌های دولتی نمی‌توانند با شرکت‌هایی که گواهینامه صلاحیت ندارند قراردادی را امضا کنند. با توجه به این مطالب، برای فعالیت بیشتر و سود مالی بیشتر نیاز است تا یک شرکت رتبه خود را ارتقاء ببخشد. برای ارتقاء بخشیدن رتبه نیز مراحل مختلفی وجود دارد. اما در ابتدا باید نقاط قوت و ضعف شرکت مشخص گردد. یکی از راه‌های مشخص شدن آن نیز اقدام برای دریافت گواهینامه صلاحیت مذکور است. دریافت این گواهینامه و اخذ رتبه بالاتر امکان همکاری با شرکت‌های خارجی را افزایش می‌دهد و شرکت را با فرصت‌های بیشتری رو به رو می‌کند.

 

مشاوره حقوقی شرکت

 

بررسی اجمالی شرایط احراز صلاحیت انواع شرکت‌ها

هرچند که در ادامه شرایط عمومی و اختصاصی احراز صلاحیت انواع شرکت‌ها به همراه جزئیات مرتبط با آن مورد بررسی قرار می‌گیرد، اما لازم است تا در ابتدا به طور اجمالی و کلی با چند نمونه از این شرایط آشنا شویم. بنابراین در مشاوره حقوقی شرکت به منظور رتبه‌بندی، مهم‌ترین شرایطی که باید مدنظر قرار گیرند عبارت‌اند از:

 

گردش مالی مناسب

بر اساس قوانین جدید رتبه‌بندی شرکت‌ها، فقط شرکت‌هایی می‌توانند برای رتبه‌بندی اقدام کنند که گردش مالی مناسبی داشته باشند. بنابراین ضروری است تا به منظور اطلاع از حداقل میزان سرمایه در گردش و سایر اندوخته‌های مالی شرکت، قبل از هر اقدامی از طریق مشاوره حقوقی شرکت، مشورت‌های مورد نیاز را به عمل آورید و اطلاعات مورد نیاز را کسب نمایید تا هزینه‌هایی که قرار است صرف انجام مراحل رتبه‌بندی شود، از بین نرود.

 

تداوم فعالیت شرکت

بنا بر قوانین جدید رتبه‌بندی شرکت‌ها فقط شرکت‌هایی که فعال بودن و تداوم فعالیت آن‌ها محرز باشد می‌توانند برای رتبه‌بندی شرکت اقدام کنند. با این حال، فعال بودن دارای تعاریف حرفه‌ای و خاص خود است. بنابراین شرکت‌هایی که بتوانند فعال بودن‌شان را اثبات کنند، مشکلی برای بهره‌مندی از مزایای رتبه‌بندی نخواهند داشت.

 

سابقه بیمه سه‌ ماهه

یکی از دیگر شرایط اخذ رتبه و گواهینامه صلاحیت در قوانین جدید رتبه‌بندی شرکت‌ها این است که نیروهایی که در شرکت فعالیت دارند باید دارای حداقلی از سابقه بیمه (معمولاً سه ماه) در شرکت متقاضی باشند. این موضوع یکی از حساس‌ترین شرایطی است که اخذ رتبه شرکت را برای شرکت‌هایی که فاقد صلاحیت هستند غیرممکن می‌سازد.

 

اثبات واریز حقوق کارکنان

برای موفقیت در روند رتبه‌بندی شرکت و اخذ گواهینامه بر اساس قوانین جدید رتبه‌بندی شرکت‌ها شرکت متقاضی باید بتواند گواهی‌های لازم و کافی مبنی بر واریز حقوق و دستمزد اعضای امتیازآور به مدت مشخصی را به اثبات برساند.

 

شرکت در دوره‌های آموزشی

گذراندن دوره‌های آموزشی توسط یکی از اعضای امتیازآور اصلی شرکت و یا افرادی که دارای حق امضاء هستند از جمله شرایطی است که در قوانین جدید رتبه‌بندی شرکت‌ها گنجانده شده است.

 

قبولی در آزمون دوره‌های آموزشی

در قوانین جدید اخذ رتبه و رتبه‌بندی شرکت‌ها پس از طری نمودن دوره‌های آموزشی، قبولی در آن‌ها نیز شرط است. به این معنا که فقط حضور در دوره آموزشی کفایت نمی‌کند و شخص شرکت کننده در این دوره‌ها باید بتواند نمره قبولی را به دست آورد.

 

محدودیت استفاده از اشخاص بازنشسته

یکی از شرایط خاص و سخت در قوانین جدید رتبه‌بندی شرکت‌ها این است که حضور افراد بازنشسته به عنوان افراد امتیازآور در شرکت متقاضی رتبه‌بندی با محدودیت‌های جدی مواجه شده است.

با توجه به همین بررسی اجمالی، مشخص است که اقدام به رتبه‌بندی و اخذ گواهینامه صلاحیت شرکت، فرآیندی پیچیده و نیازمند دریافت مشاوره حقوقی شرکت در این زمینه است.

 

مشاوره حقوقی شرکت

 

مشاوره حقوقی شرکت در مورد رتبه‌بندی پیمانکاران

هیئت وزیران در سال 1381 بنا به پیشنهاد سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور و به استناد ماده 22 قانون برنامه و بودجه مصوب 1351، آیین‌نامه طبقه‌بندی و تشخیص صلاحیت پیمانکاران را تصویب نمود. مقررات مندرج در این آیین‌نامه به همراه اصلاحات بعدی، برای تشخیص صلاحیت پیمانکارانی به کار می‌رود که برای کار در طرح‌ها و پروژه‌هایی گواهینامه دریافت می‌کنند که تمام یا بخشی از منابع مالی آن‌ها از بودجه عمومی دولت تأمین شده باشد یا طرح‌هایی که تأمین مالی و یا اجرای آن‌ها در داخل یا خارج از کشور نیاز به تضمین یا تسهیلات دولتی داشته باشد. برای رتبه بندی این شرکت ها از پایه 1، 2، 3، 4 و 5 استفاده می‌شود. پایه 1 بالاترین رتبه یک شرکت پیمانکاری است و پایه 5 هم کمترین رتبه آن به حساب می‌آید. پیمانکاران موضوع این آیین‌نامه بر حسب نوع فعالیت (رشته) به دوازده طبقه تقسیم می‌شوند که عبارت‌اند از:

 

1.‌ رشته ساختمان و ابنیه

این طبقه در برگیرنده امور پیمانکاری مربوط به ساخت ساختمان‌ها و ابنیه اعم از چوبی، آجری، سنگی، بتنی، فلزی، سازه‌‌های ساختمانی، محوطه‌های کوچک( مانند مدارس و بیمارستان)، دیوارکشی، اجرای پیاده‌روها، جدول‌گذاری، احداث کانیوو و نظایر آن است.

 

2.‌ رشته آب

این طبقه دربرگیرنده امور پیمانکاری مربوط به بندها، سدها و ساختمان نیروگاه برق‌آبی، سازه‌های هیدرولیکی و تونل‌های آب، مخازن آب و شبکه‌های توزیع آب، تأسیسات و تجهیزات تصفیه‌خانه‌های آب و فاضلاب، خطوط انتقال آب، ایستگاه‌های پمپاژ آب و فاضلاب بزرگ، شبکه‌های جمع‌آوری و انتقال فاضلاب، کانال‌های انتقال آب و تمامی شبکه‌های آبیاری و زه‌کشی اصلی، انواع شبکه‌های توزیع آب، سازه‌های دریایی و ساحلی (غیر از سازه‌های نفتی)، عملیات ساختمانی (سیویل) تصفیه‌خانه‌های آب و فاضلاب و ایستگاه‌های پمپاژ و نظایر آن است. رشته آب شامل سه زیررشته سازه‌های دریایی، سدسازی و تأسیسات مربوطه و خطوط انتقال آب و شبکه‌های آب و فاضلاب می‌باشد.

 

3.‌ رشته راه و ترابری

این طبقه دربرگیرنده امور پیمانکاری مربوط به چهار دسته اصلی زیر ساخت‌های حمل و نقل جاده‌ای، ریلی، هوایی و دریایی، شامل جاده و خیابان و ابنیه فنی، خطوط ریلی، هوایی و زمینی، باند فرودگاه، اسکله‎سازی و بندرسازی، محوطه‌های بزرگ، سیستم‌های منوریل، عملیان ایمن‌سازی حمل و نقل و نظایر آن است.

 

4.‌ رشته صنعت

این طبقه دربرگیرنده امور پیمانکاری مربوط به تأسیسات و تجهیزات احداث و تولید صنایع غذایی، صنایع تبدیلی، نساجی، پوشاک، چرم، چوب، شیشه، سلولزی، متالوژی استخراجی، فرآوری، صنایع پایین دستی پتروشیمی، شیمیایی، کانی غیرفلزی، صنایع سنگین، صنایع فلزی و غیرفلزی، سازه‌های صنعتی (به جز سازه‌های ساختمانی)، تجهیزات هیدرومکانیک به غیر از سدها، حمل و نقل هوایی پایه‌دار، کارخانجات ابزارآلات و ماشین‌ها، وسایل آزمایشگاهی و دارویی، خطوط انتقال مواد در کارخانجات، صنایع حمل و نقل، اتوماسیون صنعتی شامل مراکز منابع تغذیه، دیسپاچینگ، کنترل، ابزار دقیق، مانیتورینگ، میترینگ، اسکادا، سیستم‌های هوشمند حمل و نقل  و نظایر آن است. رشته صنعت شامل دو زیررشته صنعت و اتوماسیون صنعتی می‌باشد.

 

5.‌ رشته نیرو

این طبقه در برگیرنده امور پیمانکاری مربوط به تولید، توزیع و انتقال نیرو اعم از نیروگاه‌ها، نیروگاه‌های با انرژی تجدیدپذیر، شبکه‌های برق، پست‌های توزیع و نظایر آن است.

 

مشاوره حقوقی شرکت

 

6.‌ رشته تأسیسات و تجهیزات

این طبقه دربرگیرنده امور پیمانکاری مربوط به شبکه گازرسانی شهری، تأسیسات و تجهیزات هیدورمکانیکی سدها، تأسیسات و تجهیزات ساختمان، نشت‌یاب نفت و گاز و آب، تأسیسات و تجهیزات تصفیه‌خانه‌های آب و فاضلاب کوچک، تأسیسات صنعتی جانبی، وسایل انتقال (آسانسور و پله برقی و…)، سیستم‌های خبر و هشداردهنده، تجهیزات آشپزخانه و سلف سرویس و رختشویخانه، ماسه‌پاشی (سندبلاست)، حفاظت کاتودی، پوشش (مخازن و لوله‌ها) و ایستگاه‌های پمپاژ آب و فاضلاب کوچک و عملیات ساختمانی (سیویل) تصفیه‌خانه‌های آب و فاضلاب و ایستگاه‌های پمپاژ کوچک و نظایر آن است.

 

7.‌ رشته معدن و کاوش‌های زمینی

این طبقه در برگیرنده امور پیمانکاری مربوط به استخراج شامل آماده‌سازی، حفاری اکتشافی و استخراجی (به جز نفت و گاز) و حمل مواد معدنی، حفاری تزریقی، حفاری و کاوش‌های دریایی و نظایر آن است.

 

8.‌ رشته ارتباطات و فناوری اطلاعات

این طبقه در برگیرنده امور پیمانکاری مربوط به ساخت، نصب و راه‌اندازی بخش ICT از جمله مخابرات صوتی، تصویری و داده‌ای، دوربین‌های مدار بسته، ساخت ایستگاه‌های اصلی انتقال‌دهنده و توزیع‌کننده، انواع شبکه‌های زیرساختی و خدماتی شامل پستی، مخابراتی، شبکه‌های انتقال از جمله کابل‌های نوری و کابل‌های مسی، مایکروویو، رادیو، تلویزیون و شبکه‌های ماهواره‌، اینترنت و اینترانت، دیتاسنترها، مراکز سویچینگ و پست‌های الکترونیک عام و خاص و نظایر آن است.

 

9.‌ رشته کشاورزی و فضای سبز

این طبقه در برگیرنده امور پیمانکاری در زمینه جنگل‌کاری و درخت‌کاری، بهسازی و اصلاح اراضی، آبخیزداری و آبخوان‌داری، تثبیت شن روان، شبکه‌های آبیاری و زه‌کشی فرعی، اجرای آبیاری مکانیزه، مرمت و بازسازی قنوات، تسطیح و تجهیز اراضی کشاورزی، انواع سیستم‌های زه‌کشی شامل زه‌کش‌های زیرزمینی و روباز، ایستگاه‌های پمپاژ کشاورزی برای تأمین آب و انرژی شبکه‌های آبیاری و زه‌کشی، احداث استخرهای ذخیره آب کشاورزی و آب بندان‌ها، احداث حوضچه‌ها و استخرهای پرورش و تکثیر آبزیان، عملیات به‌زراعی، مرتع‌داری و ایجاد مراتع دست کاشت، ایجاد فضای سبز، اموار دام و طیور و نظایر آن است.

 

10.‌ رشته حفاظت، مرمت و احیاء آثار فرهنگی و تاریخی

این طبقه در برگیرنده امور پیمانکاری مربوط به اجرای طرح‌های حفاظت اضطراری (رفع خطر)، پاکسازی سبکی، استحکام بخشی، مقاوم‌سازی، مرمت، بهسازی، باززنده‌سازی و احیاء آثار منقول و غیرمنقول فرهنگی و تاریخی و ساماندهی کالبدی و منظری ابنیه، بافت‌ها و محوطه‌های تاریخی و نظایر آن است.

 

11.‌ رشته نفت و گاز

این طبقه در برگیرنده امور پیمانکاری مربوط به فرآورش نفت و گاز، احداث پالایشگاه‌های نفت و گاز و مجتمع‌های پتروشیمی، کارخانجات گاز و گاز مایع، انبارها و مخازن ذخیره نفت و گاز و مشتقات آن، تلمبه‌خانه‌های نفت و ایستگاه‌های تقویت/ تقلیل فشار گاز خارج شهری، سازه‌های دریایی نفت و گاز، عملیات حفاری و ارائه کلیه خدمات جانبی به صورت توأم و تکمیل چاه‌های نفت و گاز در خشکی و فراساحل، عملیات برچیدن و متروکه‌سازی چاه‌های نفت و گاز در خشکی و فراساحل، تأسیسات فرآیندی نفت، گاز و پتروشیمی شامل احداث تأسیسات سرچاهی و خطوط لوله جریانی مربوطه، خطوط لوله انتقال نفت و گاز در خشکی و فراساحل، تعمیرات اساسی ماشین‌ها و تأسیسات نفت و گاز و تجهیزات ثابت تأسیسات نفت و گاز، تعمیرات خطوط لوله نفت و گاز و نظایر آن است.

 

12.‌ رشته مدیریت پسماند

این طبقه در برگیرنده امور پیمانکاری مربوط به احداث کارخانجات ذخیره‌سازی، بازیافت و پردازش و دفع پسماند‌ها شامل سیستم‌های تولید سوخت جامد، سیستم‌های پردازش و بازیافت مواد، سیستم‌های تولید کمپوست و ورمی کمپوست، پسماندسوزها، سیستم‌های بی‌خطرسازی پسماندهای پزشکی، سیستم‌های پایدارسازی و بی‌خطرسازی پسماندهای خطرناک و نظایر آن است.

 

مشاوره حقوقی شرکت درباره معیارهای رتبه‌بندی و تشخیص صلاحیت پیمانکاران

بر اساس این آیین‌نامه، پیمانکاران با توجه به معیارهای صلاحیت در پنج پایه، رتبه‌بندی می‌شوند. معیارهای تشخیص صلاحیت پیمانکاران عبارت است از ارزشیابی، تخصص و تجربه و توان مالی. امتیاز تخصص و تجربه، برآیندی است از امتیاز مدیران و کارکنان، امتیاز کارهای انجام‌شده و امتیاز تداوم فعالیت پیمانکار. امتیاز مدیران و کارکنان نیز خود بر اساس معیارهایی از جمله تحصیلات، تجربه هیئت مدیره و کارکنان و تعداد کارکنان مشخص می‌گردد. امتیاز کارهای انجام‌شده نیز بر اساس معیارهایی از جمله تعداد پروژه‌های انجام شده و در دست انجام پیمانکار در 15 سال گذشته در همان رشته، تعیین می‌شود. همچنین امتیاز تجربه و تدام فعالیت پیمانکار بر اساس دوره تداوم فعالیت پیمانکاری به عنوان نسبتی از امتیاز کارهای انجام‌شده، محاسبه و تعیین می‌گردد. امتیاز توان مالی پیمانکار نیز بر اساس معیارهایی از جمله گردش مالی آن، توان مالی جاری و توان مالی بلندمدت بر اساس اظهارنامه‌های مالیاتی سنجیده می‌شود.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

مشاوره حقوقی شرکت درباره شرایط عمومی و اختصاصی احراز صلاحیت پیمانکاران

پیمانکاران به منظور احراز صلاحیت بر اساس این آیین‌نامه باید واجد یکسری شرایط عمومی باشند؛ از جمله اینکه ممنوعیت‌های مقرر در اصل 49 قانون اساسی در خصوص ممنوعیت سوء استفاده از پیمانکاری‌ها و معاملات دولتی و اصل 141 قانون اساسی در خصوص ممنوعیت جمع مشاغل دولتی یا عمومی را نداشته باشند، ممنوعیت مقرر در قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمایندگان مجلس و کارمندان دولت در معاملات دولتی و کشوری مصوب 1337 را نداشته باشند، محرومیت یا محکومیت مؤثر در کارهای پیمانکاری نداشته باشند، از صلاحیت و امتیازهای لازم بر اساس آیین‌نامه مذکور برخوردار باشند و بر اساس ضوابط ارزشیابی پیمانکاران نیز ممنوعیتی نداشته باشند.

همچنین الزام به گذراندن دوره‌های آموزشی برای مدیرعامل یا یکی از اعضای هیئت مدیره شرکت که صاحب امضاء مجاز می‌باشد، به عنوان پیش‌نیاز برای دریافت گواهینامه‌های جدید پایه 5 (برای اولین‌بار) با حدنصاب نمره قبولی، ضروری است. سایر شرایط عبارت است از اینکه تمامی افراد امتیازآور از جمله مدیرعامل، اعضای هیئت مدیره و پرسنل امتیازآور، باید دارای حداقل سه سال سابقه مرتبط پس از اخذ مدرک تحصیلی در شش سال اخیر منتهی به آخرین درخواست تشخیص صلاحیت پیمانکار باشند. همچنین برای تمامی پایه‌ها دارا بودن مدرک تحصیلی زمینه در رشته مورد درخواست حداقل برای یک نفر از افراد امتیازآور معرفی شده، الزامی است. لازم به ذکر است که بر اساس آیین‌نامه فوق‌الذکر، گواهینامه‌های پیمانکاری چهار سال اعتبار دارد.

 

مشاوره حقوقی شرکت درباره رتبه‌بندی مشاوران

بر اساس آیین‌نامه تشخیص صلاحیت مشاوران مصوب هیئت وزیران در سال 1383 به همراه اصلاحات بعدی، مشاور شخص حقیقی یا حقوقی است که موفق به دریافت گواهینامه تشخیص صلاحیت شده است و خدمات مشاوره‌ای انجام می‌دهد. یک شرکت مهندسی مشاوره به طور کلی به رتبه های 1، 2 و 3 تقسیم می شود. طبیعتاً رتبه 1 بالاترین رتبه است و کمترین آن، رتبه 3 می‌باشد. موضوع مهمی که باید به آن توجه کرد این است که کسب هر یک از رتبه‌های گفته شده در بالا مراتب خاص خود را دارد و زمان خاصی هم نیاز خواهد داشت. بنابراین نمی‌توان در همان ابتدا بالاترین رتبه (یعنی رتبه 1) را به دست آورد. برای به دست آوردن رتبه یک باید زمان خاصی را صرف نمود.

 

انواع خدمات مشاوره‌ای

خدمات مشاوره‌ای به سه دسته کلی تقسیم می‌شود: خدمات مشاوره‌ای اقتصادی، خدمات مشاوره‌ای فنی ـ مهندسی و خدمات مشاوره‌ای مدیریتی. خدمات مشاوره‌ای اقتصادی شامل مواردی از جمله مطالعات امکان‌سنجی طرح، مطالعات بنیادی، کاربردی و توسعه‌ای، مطالعات موضوعی، بخشی، جامع و میان‎بخشی، خدمات مطالعات آماری، خدمات مهندسی ارزش و پایش و ارزیابی طرح‌ها می‌باشد. خدمات مشاوره فنی ـ مهندسی نیز شامل تهیه و تنظیم استانداردها، ضوابط و معیارهای فنی و اجرایی، طراحی مفهومی، پایه، تفصیلی و اجرایی، کنترل مهندسی، نظارت بر اجرای طرح، نصب و راه‌اندازی و خدمات جنبی مهندسی می‌باشد. همچنین خدمات مشاوره‌ای مدیریتی شامل برنامه‌ریزی و کنترل پروژه، مدیریت طرح، طراحی و پیاده‌سازی نظام‌های کیفیت، خدمات مدیریت و خدمات برنامه‌ریزی آموزشی و توسعه منابع انسانی می‌باشد. صلاحیت مشاوران در قالب ضوابط این آیین‌نامه در پایه‌های سه، دو و یک در هر تخصص و همچنین پایه نهایی در گروه‌های تخصصی، تعیین می‌شود.

 

مشاوره حقوقی شرکت درباره شرایط عمومی و اختصاصی احراز صلاحیت مشاوران

شرایط عمومی احراز صلاحیت مشاوران برای اشخاص حقیقی عبارت است از دارا بودن تابعیت ایران، دارا بودن تحصیلات دانشگاهی معتبر (حداقل کارشناسی) مرتبط با تخصص موردنظر مطابق آیین‌نامه و تجربه مفید و مؤثر، عدم محکومیت یا محرومیت و یا ممنوعیت‌های مؤثر در کارهای خدمات مشاوره، پیمانکاری، طرح و ساخت و تعهد به اینکه در هیچ شرکت پیمانکاری، مدیریت طرح و یا شرکت‌ها و مؤسسات مهندسان مشاور و سازمان‌هایی که این قبیل خدمات را انجام می‌دهند، جزو افراد الزامی امتیازآور نباشد.

این شرایط برای اشخاص حقوقی عبارت است از اینکه انجام خدمات مشاوره در زمینه‌ فعالیت‌های یادشده، در اساسنامه شرکت قید شده باشد، تعهد به اینکه از امتیاز افراد فنی الزامی شرکت، در شرکت‌های پیمانکاری و یا شرکت‌های مدیریت طرح و مؤسسات و شرکت‌های مهندسان مشاور و دیگر شرکت‌ها و سازمان‌هایی که این قبیل خدمات را انجام می‌دهند استفاده نشده باشد، هیچ یک از شرکا و مدیران و افراد امتیازآور مشاوران در محرومیت یا ممنوعیت قانونی برای انجام خدمات مشاوره نباشند، اشتغال به کار تمام وقت افراد فنی الزامی امتیازآور در شرکت به استثناء اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها ضروری است و دارا بودن تحصیلات تخصصی (حداقل کارشناسی) برای هر یک از اعضای هیئت مدیره، مدیرعامل و افراد امتیازآور این گونه شرکت‌ها الزامی است. در خصوص کارشناسان حقیقی و حقوقی غیر ایرانی نیز شرایطی در این آیین‌نامه پیش‌بینی گردیده است.

 

مشاوره حقوقی شرکت درباره معیارهای رتبه‌بندی و تشخیص صلاحیت مشاوران

عوامل مؤثر بر تشخیص صلاحیت مشاوران عبارتند از نیروی انسانی متخصص، تجربه کاری شرکت، ساختار مدیریتی و امکانات پشتیبانی. شیوه محاسبه امتیازات برای تعیین رتبه مشاوران در این آیین‌نامه این‌گونه است که برای هر دسته از تخصص‌ها جدولی در نظر گرفته شده و برای هر رتبه، حداقل شرایط افراد فنی الزامی امتیازآور و حداقل امتیاز و شرایط سایر افراد فنی، تجربه کاری و ساختار مدیریتی و امکانات پشتیبانی مشخص گردیده است. مؤلفه‌های تأثیرگذار در میزان امتیاز نیروی انسانی متخصص عبارت است از سوابق کاری مفید با توجه به مدرک تحصیلی و تداوم سابقه کار افراد امتیازآور در شرکت متقاضی. مؤلفه‌ مورد ارزیابی در خصوص تجربه کاری مشاوران در تخصص مربوط، عبارت است از جمع مبالغ حق‌الزحمه دریافتی. برای محاسبه امتیازات مربوط به ساختار مدیریتی و امکانات پشتیبانی نیز مواردی در جداول پیوست آیین‌نامه پیش‌بینی گردیده است از جمله عضویت در مجامع حرفه‌ای معتبر، داشتن کتابخانه، انجام کارهای پژوهشی و…

 

آیا امکان تمدید و ارتقاء رتبه مشاور وجود دارد؟

پس از دریافت گواهینامه صلاحیت مشاور و گذشت زمان، می‌توان رتبه مشاور را تمدید نموده یا ارتقاء داد. البته بدین منظور لازم است تا شرکت مشاور، فعال باشد و صلاحیت‌های خود را حفظ کرده یا ارتقاء داده باشد. داشتن ممنوعیت‌های قانونی یا ناقص بودن مدارک، باعث جلوگیری از تمدید یا ارتقاء می شود. یکی از شرایط لازم برای تمدید رتبه مشاور این است که در میان کارکنان، مهندسین خبره و با سابقه کافی حضور داشته باشند. اصل مهم در این میان ثابت ماندن اصل و اساس شرکت است. منظور این است که تغییر بزرگی در شرکت رخ نداده باشد مثلاً تغییر در اساسنامه، موضوع یا تغییر در تعداد زیادی از اعضای هیئت مدیره یا همگی ایشان. البته تغییرات کوچک مانند جابه‌جایی اعضای هیئت مدیره یا آدرس شرکت، مشکلی ایجاد نمی‌کند. به زبان ساده برای این که بتوان ارتقای رتبه گرفت باید شرایط ارتقاء یافته باشد.

 

مشاوره حقوقی شرکت درباره رتبه‌بندی پیمانکاران طرح و ساخت

بر اساس آیین‌نامه تشخیص صلاحیت پیمانکاران طرح و ساخت، دریافت گواهینامه صلاحیت پیمانکاری طرح و ساخت، مرحله اول از فرآیند احراز صلاحیت متقاضیان شرکت در مناقصه این قبیل طرح یا پروژه به شمار می‌رود. روش طرح وساخت، روشی برای اجرای طرح یا پروژه است که طبق آن طراحی (تمام یا بخشی از طراحی پایه و طراحی تفصیلی)، تأمین مصالح و تجهیزات و خدمات فنی مربوط به آن‌ها به صورت توأم توسط یک پیمانکار طرح و ساخت انجام می‌شود. تنها شرکت‌هایی می‌توانند این گواهینامه را دریافت کنند که در هر سه زمینه طراحی، مهندسی و اجرا توانایی لازم را داشته باشند.

 

شکواییه توهین و تهدید

 

مشاوره حقوقی شرکت درباره اشخاص متقاضی گواهینامه صلاحیت طرح و ساخت

بر اساس این آیین‌نامه، پنج دسته از اشخاص می‌توانند گواهینامه صلاحیت تقاضا نمایند. مورد اول شرکتی است که از حداقل یک پیمانکار و حداقل یک مشاور، که به ترتیب دارای گواهینامه صلاحیت پیمانکاری و مشاوره، طبق آیین‌نامه طبقه‌بندی و تشخیص صلاحیت پیمانکاران و آیین‌نامه تشخیص صلاحیت مشاوران باشند، تشکیل و با یکدیگر مشارکت ثبتی داشته باشند.

مورد بعدی پیمانکار دارای گواهینامه صلاحیت طبق آیین‌نامه طبقه‌بندی و تشخیص صلاحیت پیمانکاران است که واحد خدمات مشاوره درون سازمانی ایجاد کرده و برای آن واحد بر اساس آیین‌نامه تشخیص صلاحیت مشاوران، گواهینامه صلاحیت اخذ کرده باشد. مشاور دارای گواهینامه صلاحیت طبق آیین‌نامه تشخیص صلاحیت مشاوران نیز با ایجاد واحد خدمات پیمانکاری درون سازمانی و اخذ گواهینامه صلاحیت برای آن واحد بر اساس آیین‌نامه تشخیص صلاحیت پیمانکاران، می‌تواند تقاضای گواهی فوق‌الذکر را نماید. همچنین شخص حقوقی که به منظور انجام فعالیت طرح و ساخت ایجاد شده و انجام این خدمات در اساسنامه آن ذکر گردیده است ولی شرکت فاقد گواهینامه صلاحیت مشاوره یا پیمانکاری می‌باشد و گروه مشارکت، متشکل از مشارکت مدنی چند شرکت که مجموعاً دارای توان مشاوره و پیمانکاری باشند نیز می‌توانند تقاضای گواهی مذکور را نمایند. پیمانکاران طرح و ساخت نیز همانند سایر پیمانکاران در 5 پایه، رتبه‌بندی می‌شوند.

 

مشاوره حقوقی شرکت درباره شرایط رتبه‌بندی پیمانکاران طرح و ساخت

دوره اعتبار گواهینامه صلاحیت پیمانکاران طرح و ساخت نیز چهار سال است. در این آیین‌نامه برای هر کدام از اشخاص متقاضی گواهینامه صلاحیت فوق‌الذکر، شرایط و صلاحیت خاصی در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال در مودر متقاضیان دسته دوم، علاوه بر داشتن حداقل پایه در رشته پیمانکاری مربوط، باید با توجه به تخصص، امتیازهای لازم در بخش‌های نیروی انسانی متخصص و تجربه کاری شرکت، طبق آیین‌نامه تشخیص صلاحیت مشاوران، تأمین گردد.

لازم به ذکر است که پس از دریافت گواهینامه صلاحیت بر اساس این آیین‌نامه، توان پیمانکار توسط دستگاه‌های اجرایی برای دعوت به مناقصه، طبق ضوابط آیین‌نامه ارجاع کار به پیمانکاران طرح و ساخت، ارزیابی می‌شود. در این مرحله، معیارهای ارزیابی توان اجرای کار پیمانکار عبارت است از سابقه کار اجرایی پیمانکار در طرح یا پروژه‌های مشابه و سایر موارد در ابعاد مختلف کیفیت، هزینه، زمان، رضایت کارفرما و ایمنی، سابقه طراحی پیمانکار یا همکار طراحی در طرح یا پروژه‌های مشابه، با ترکیب کارکنان فعلی، مدیریت کارآمد و با تجربه در طراحی و اجرا، کفایت افراد فنی و عناصر کلیدی از نظر دانش و تجربه، قدرت مالی پیمانکار، خلاقیت و نوآوری در کارهای مشابه، نظام مدیریتی پیمانکار برای اجرای کار، شاکل نحوه کنترل زمان، هزینه و کیفیت، نظام تضمین کیفین انجام کار، ماشین‎آلات و تجهیزات آماده به کار و یا در دسترس پیمانکار و سایر موارد لازم به تشخیص دستگاه‌های اجرایی.

 

مشاوره حقوقی شرکت در مورد رتبه‌بندی شرکت‌های انفورماتیکی

مطابق آیین‌نامه احراز صلاحیت و رتبه‌بندی شرکت‌های انفورماتیکی با آخرین اصلاحات و الحاقات، شرکت‌هایی می‌توانند درخواست احراز صلاحیت و رتبه‌بندی نمایند که ساختار حقوقی آن‌ها منطبق بر ساختار شرکتی بوده و در اداره ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیرتجاری، تحت عنوان شرکت به ثبت رسیده باشند، دستگاه‌های اجرایی و عمومی هیچ سهمی از سهام شرکت و هیچ مداخله‌ای در مدیریت آن‌ها نداشته باشند و موضوع فعالیت مندرج در اساسنامه آن‌ها صرفاً در زمینه فعالیت‌های انفورماتیکی و حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات باشد.

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

مشاوره حقوقی شرکت درباره شرایط عمومی و اختصاصی رتبه‌بندی شرکت‌های انفورماتیکی

شرکت‌های واجد شرایط، پس از ارائه اظهارنامه مالیاتی آخرین سال مالی، تکمیل فرم‌های الکترونیکی و ارسال سایر مدارک می‌توانند نسبت به درخواست رتبه‌بندی و اخذ گواهی مربوطه اقدام نمایند و ضروری است اظهارنامه مالیاتی توسط اداره امور مالیاتی تأیید شده باشد. سایر شرایط مقرر در آیین‌نامه عبارت است از اینکه مدیر عامل باید حداقل دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ترجیحاً در یکی از رشته‌های زمینه و مرتبط باشد و به طور تمام وقت در شرکت حضور داشته باشد. همچنین دارا بودن حداقل دو کارشناس تمام وقت با حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی در رشته‌های مرتبط و زمینه با ارائه حداقل سه فهرست بیمه متوالی، الزامی است. شرکت‌های انفورماتیکی بر اساس امتیازی که در هر رشته فعالیت به دست می‌آورند در 6 دسته رتبه‌بندی می‌شوند که رتبه 1 نیازمند بیشترین امتیاز است.

 

مشاوره حقوقی شرکت درباره معیارهای رتبه‌بندی شرکت‌های انفورماتیکی

ملاک‌های ارزیابی این شرکت‌ها عبارتند از سه عامل درآمد، نیروی انسانی و رضایت مشتریان. امتیاز محاسباتی شامل دو عامل درآمد و نیروی انسانی بوده که این دو عامل به ترتیب با 30 درصد و 70 درصد در امتیاز محاسباتی تأثیرگذار خواهند بود و امتیاز کل پس از تأثیر عامل رضایت مشتری به عنوان ضریب کاهنده در امتیاز محاسباتی به دست می‌آید. در مورد معیار درآمد، میزان درآمد مشمول مالیات اظهارشده در اظهارنامه‌های مالیاتی و برگ مالیاتی قطعی شرکت‌ها ملاک محاسبه می‌باشد. در خصوص معیار نیروی انسانی، میزان حقوق و دستمزد اظهارشده در جدول مربوط به حقوق و دستمزد پرداختی اظهارنامه مالیاتی، ملاک سنجش شرکت‌ها است. عامل رضایت مشتری نیز بر اساس احکام صادره علیه شرکت محاسبه می‌گردد. بر اساس این آیین‌نامه، اعتبار گواهی احراز صلاحیت و رتبه‌بندی یک سال است.

 

مشاوره حقوقی شرکت در مورد رتبه‌بندی سازندگان انبوه مسکن و ساختمان

بر اساس دستورالعمل تشخیص صلاحیت و صدور پروانه اشتغال به کار سازندگان انبوه مسکن و ساختمان، سازندگان انبوه مسکن و ساختمان اشخاص حقیقی و حقوقی هستند که توانمندی مدیریت و مسئولیت پدیدآوری طرح‌ها، توانمندی تأمین و جذب سرمایه، مدیریت تولید و عرضه مسکن و ساختمان را با استفاده از فناوری‌های نوین صنعت ساختمان و در چهارچوب مقررات ملی ساختمان و سایر قوانین مربوط داشته و پروانه اشتغال به کار مطابق ضوابط دستورالعمل مذکور را از وزارت مسکن و شهرسازی دریافت کرده باشند. برای سازندگان حقوقی انبوه مسکن و ساختمان، پروانه اشتغال در چهار پایه 1،2،3 و ارشد صادر می‌شود که حوزه فعالیت سازندگان حقوقی و حقیقی با پایه 3، استان صادرکننده پروانه و در پایه‌های حقوقی 1،2 و ارشد سراسر کشور است. برای سازندگان حقیقی انبوه مسکن و ساختمان، فقط پروانه اشتغال در پایه 3 صادر می‌شود.

 

مشاوره حقوقی شرکت درباره شرایط احراز صلاحیت سازندگان حقوقی انبوه مسکن و ساختمان

اولین شرط، ثبت شرکت در اداره ثبت شرکت‌ها و مالکیت صنعتی، ارائه آگهی تأسیس شرکت در روزنامه رسمی و داشتن اساسنامه که انجام یکی یا برخی یا تمامی خدمات موضوع این دستورالعمل در آن قید شده است می‌باشد. سایر شرایط که هر کدام بر اساس معیارهایی مورد سنجش قرار می‌گیرند عبارت است از تحصیلات مدیر عامل و اعضای هیئت مدیره و شرکای شرکت، سوابق حرفه‌ای شخص حقوقی و اعضای هیئت مدیره، توان مالی، توانمندی مدیریت تأمین و جذب سرمایه و مطلوبیت کارهای مدیریت شده و عملکرد موفق در کارهای قبلی.

 

مشاوره حقوقی شرکت درباره شاخص‌های ارزیابی احراز صلاحیت سازندگان حقوقی

در مورد تحصیلات مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره و شرکای شرکت در این دستورالعمل برای مدارک تحصیلی مربوط به هر مقطع، امتیازاتی در نظر گرفته شده و بر همین اساس مورد محاسبه قرار می‌گیرد. سوابق حرفه‌ای شخص حقوقی و اعضای هیئت مدیره نیز بر اساس تعداد واحد مسکونی ساخته شده و یا متراژ ساختمان‌های ساخته شده مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. همچنین شاخص‌های ارزیابی توان مالی و توانمندی تأمین و جذب سرمایه عبارتند از میزان سرمایه غیرنقدی شرکت یا سهامداران، میزان دریافت تسهیلات و اعتبارات بانکی، میزان مشارکت با اشخاص حقیقی و حقوقی، ارائه ضمانت‌نامه بانکی و میزان سرمایه‌گذاری‌های قبلی مشروط به روشن بودن وضعیت استرداد تسهیلات و اعتبارات بانکی.

همچنین شاخص‌های ارزیابی مطلوبیت کارهای مدیریت شده و عملکرد موفق در کارهای قبلی نیز عبارتند از میزان رعایت مقررات ملی ساختمان بر اساس تأکید دستگاه نظارت یا دستگاه ذیربط، حسب مورد ارائه گواهی عدم خلاف یا پایان کار و یا مدارک مستند مبنی بر انجام تعهدات، اجرای ساختمان و انجام تعهدات در موعد پیش‌بینی شده در قراردادهای مرتبط با تأخیر غیرمجاز کمتر از مدت مقرر، بازپرداخت به موقع تسهیلات بانکی یا ترتیب بازپرداخت آن با توجه به تأخیرات مجاز و استفاده از فناوری‌های نوین صنعت ساختمان.

 

مشاوره حقوقی شرکت درباره شرایط احراز صلاحیت سازندگان حقیقی

این شرایط با توجه به پروانه اشتغال به کار، سابقه حرفه‌ای، توان مالی، مدیریت منابع مالی، مطلوبیت کارهای مدیریت شده و عملکرد موفق تعیین می‎شود. سازنده حقیقی الزاماً باید دارای پروانه اشتغال به کار مهندسی، کاردانی و یا تجربی در یکی از رشته‌های مندرج در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان باشد. در این دستورالعمل برای هرکدام از پروانه‌های مذکور، امتیازی در نظر گرفته شده است که مبنای ارزیابی قرار می‌گیرد.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

جمع‌بندی

مشاوره حقوقی شرکت در زمینه رتبه‌بندی و دریافت گواهینامه‌های صلاحیت مربوط به شرکت‌های مختلف و با تخصص‌های متنوع، امری پیچیده و مستلزم تسلط بر مقررات و ضوابط بسیاری است. همانطور که در این نوشته مورد بررسی قرار گرفت، رتبه‌بندی و دریافت گواهینامه با رتبه و پایه بالا علاوه بر اینکه امری ضروری برای گسترش دامنه فعالیت شرکت و بهره‌مندی از مزایای مختلف آن است، مستلزم برخورداری از شرایط و مؤلفه‌های بسیار مهمی است که باید توسط مرجع صادرکننده گواهینامه مورد ارزیابی قرار گیرد. در این فرآیند پیچیده و نسبتاً دشوار، بهره‌گیری از مشاوره حقوقی شرکت قطعاً راه‌گشا و کمک‌کننده خواهد بود.

شما می‌توانید سؤالات و ابهامات خود را از طریق بخش دیدگاه‌ها با کارشناسان ما در میان بگذارید. همچنین برای مطالعه سایر مطالب و کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع قراردادها، می‌توانید به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه نمایید.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب مهدی مهدیان مقدم

دیدگاه شما

یک دیدگاه