دریافت مجوز واردات و صادرات کالا چه شرایط و مراحلی دارد؟
خریدوفروش کالا و خدمات در خارج از مرزهای هر کشور در عصر ما امری رایج میباشد. صادرات و واردات کالا باعث ایجاد رقابت در بازار کالا و دسترسی به کالاهای باکیفیت میگردد. صادرات یا واردات کالا از کشوری به کشور دیگر میتواند توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی انجام شود. برای وارد کردن یا صادر کردن کالا از کشوری به کشور دیگر دریافت مجوز صادرات یا واردات کالا لازم میباشد. با توجه به نوع و میزان کالا، مراحل و شرایط لازم جهت دریافت مجوز واردات یا صادرات کالا متفاوت است.
واردات و صادرات کالا چیست؟
واردات کالا، دریافت کالا از مبدأ کشور خارجی به مقصد داخل کشور میباشد. صادرات نیز انتقال کالای تولیدشده از کشور صادرکننده به کشور واردکننده میباشد. در نتیجه صادرات و واردات کالا ارتباطات بینالمللی میان کشورهای جهان برقرار میگردد. مصرفکنندگان به بازارهای متنوعی از کالا و خدمات با قیمت و کیفیت متنوع دسترسی مییابند و تجار و بازرگانان نیز از واردات و صادرات کالا سود میبرند.
واردات کالا میتواند به شکل موقت یا دائمی صورت گیرد. در واردات موقتی کالا، محصول به شکل موقتی برای استفادههای خاص وارد کشور میشود و پس از انقضای مدت و رفع موارد استفاده، کالا به کشور صادرکننده برگشت داده میشود. واردات دائمی کالا به منظور استفاده و فروش در بازار صورت میگیرد. از نگاهی دیگر، صادرات به شکل مستقیم یا غیر مستقیم انجام میگردد. در صادرات مستقیم کالا، تمام فرآیند صادرت توسط صادرکننده انجام میشود و شخص ثالث دخالتی نمینماید. در صادرات غیر مستقیم، صادرات با دخالت شخص دیگری غیر از صادرکننده و واردکننده انجام میشود. خرید کالا از تولیدکننده و صادرات آن نمونه صادرات غیرمستقیم میباشد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
دریافت مجوز واردات یا صادرات کالا چه شرایطی لازم دارد؟
دولتها با توجه به سیاستهای خود واردات یا صادرات کالا را مدیریت مینمایند.در نتیجه آن، واردات برخی کالاها ممنوع میگردد و از واردات برخی از کالاها نیز حمایت میشود. برای دریافت مجوز صادرات، باید بدانیم که کالای مدنظر نباید در دسته کالاهای ممنوع قرار گیرد. کالاها به سه دسته زیر تقسیم میگردند:
کالاهای مجاز
صادر نمودن این دسته از کالاها به مجوز خاصی جز رعایت قوانین کلی و دریافت مجوز واردات یا صادرات نیاز ندارد.به شکل کلی میتوان گفت، تجارت کالایی که در دسته کالاهای مشروط یا ممنوع قرار نگیرد، مجاز است.
کالاهای مشروط
واردات و صادرات دستهای از کالاها به شکل کلی ممنوع نمیباشد، اما با توجه به وضعیت مکانی و زمانی با محدودیت روبهرو میگردد.برای واردات یا صادرات این دسته از کالاها اخذ مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت ضروری است.حمایت از تولید داخلی میتواند از اهدافی باشد که جهت تحقق آن، در واردات کالا محدودیت ایجاد میگردد.
کالاهای ممنوع
صادرات دستهای از کالاها بر اساس شرع و قانون ممنوع میباشد مانند اشیا عتیقه. این ممنوعیت میتواند به شکل موقت یا دائمی باشد. برای مثال ممکن است در کشور ما دولت به دلیل نیاز داخلی به گندم، صادرات این کالا را موقتاٌ ممنوع سازد.
برای آشنایی بیشتر با کالاهای ممنوع این مطلب را بخوانید: صادرات چه کالاهایی ممنوع است؟
در هر صورت، دریافت مجوز واردات و صادرات کالاهای مجاز و مشروط شرایطی لازم دارد که جهت شروع به صادرات یا واردات کالا بهتر است با این شرایط آشنا شویم.
1. ممنوع نبودن معامله با کشور طرف معامله
هر کشوری با توجه به سیاستهای خود ممکن است معامله با کشور خاصی را ممنوع نماید. در صورت وجود چنین ممنوعیتی، برای معامله با چنین کشوری، مجوز واردات قابل دریافت نمیباشد.
2. اخذ کارت بازرگانی
ماده 3 قانون مقررات صادرات و واردات کالا بیان میدارد «مبادرت به امر صادرات و واردات کالا به صورت تجاری مستلزم داشتن کارت بازرگانی است که توسط اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران صادر و به تأیید وزارت صنعت، معدن و تجارت میرسد.» برای صادرات و واردات کالا اخذ کارت بازرگانی ضروری میباشد. دریافت این کارت، ترخیص کالا از گمرک را سادهتر میسازد. این کارت برای اشخاص حقیقی یا حقوقی صادر میشود. اعتبار کارت بازرگانی برای بار اول دریافت آن یک سال میباشد و پس از آن نیاز به تمدید دارد.
3. دریافت گواهی استاندارد
برای واردکردن یا صادر نمودن برخی از کالاها لازم است که گواهی استاندارد دریافت شود. به موجب این گواهی، کیفیت کالاها مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرد. سازمان ملی استاندارد لیست کالاهایی را که برای واردات یا صادرات به گواهی استاندارد نیاز دارند را ارائه میدهد. در صورتی که کالای وارداتی یا صادراتی در این لیست قرار گیرد، دریافت این گواهی برای دریافت مجوز واردات یا صادرات لازم است.
4. لیست صورت عدلبندی
لیست عدلبندی، لیستی شامل دستهبندی و طبقهبندی کالاها و وزن و محتوای هر بسته میباشد. لیست عدلبندی، بازرسی کالا در گمرک را سریعتر مینماید و در حملوکالا نیز مؤثر میباشد. ارائه این لیست در صورت متنوع بودن کالاهای صادراتی، جهت دریافت مجوز واردات یا صادرات کالا ضروری میباشد.
5. گواهی انرژی اتمی
واردات یا صادرات کالاهای تولیدکننده اشعه یا برخی از فلزات، نیاز به دریافت گواهی انرژی اتمی از سازمان انرژی اتمی دارد. ماکروفرها یا دستگاههای رادیولوژی که در امور پزشکی کاربرد دارند،نمونه این دسته از کالاها میباشند. دریافت مجوز واردات کالا و ترخیص این دسته از کالاها از گمرک بدون دریافت گواهی انرژی اتمی ممکن نمیباشد.
6. گواهینامههای بهداشتی، قرنطینه و دامی
واردات مواد غذایی و دامی نیاز به دریافت این گواهینامه جهت تأیید سلامت و کیفیت محصول دارد. ماده 18 آییننامه اجرایی قانون حفظ نباتات بیان میدارد « فرآوردههاي نباتی كه از ايران به كشورهای خارج صادر میشود، به وسيله كارشناسان قرنطينه معاينه و در صورت سلامت كالا، گواهی بهداشت نباتی صادر میشود.» با توجه به این ماده برای دریافت مجوز صادرات برای کالاهای نباتی، دریافت گواهی بهداشت نباتی لازم است.
ماده 7 قانون سازمان دامپزشکی کشور بیان میدارد « ورود و صدور هر نوع دام زنده، تخممرغ نطفهدار، اسپرم دام، فرآوردههای خام دامی، داروها و واكسنها و سرمها و مواد بيولوژيكی ومواد ضدعفوني و سموم دامپزشكی و مواد غذائی متراكم و مكملهای غذايی دام و داروهایی كه براي ساختن مواد نامبرده مورد نياز است، بايد با موافقت وزارت كشاورزی صورت گيرد.» با توجه به این ماده، واردات یا صادرات مواد غذائی و دارویی نیاز به تأیید از طرف وزارت کشاورزی دارد.
7. دریافت شناسنامه فرش برای صادرات فرش
ماده 22 قانون مقررات صادرات و واردات کالا، دریافت شناسنامه برای صادرات فرشهای بیش از 30 رج را ضروری میداند. هدف دریافت این شناسنامه، ثبت فرش ایرانی در بازارهای جهانی و محافظت از آن میباشد.
دریافت مجوز واردات یا صادرات کالا چه مراحلی دارد؟
به شکل کلی دریافت مجوز واردات کالا را میتوان به دو مرحله تقسیم نمود. مرحله اول،مرحله أخذ گواهینامهها و تأییدیهها میباشد. مرحله دوم، ثبتنام در سامانه گمرک و سایر سامانهها میباشد.
دریافت گواهینامهها و تأییدیهها برای دریافت مجوز واردات کالا
اولین قدم برای دریافت مجوز واردات کالا، دریافت کارت بازرگانی و سایر گواهینامههای لازم است. برای دریافت هر یک از این گواهینامهها باید در سامانه مربوط به آن ثبت نام نمود و اقدامات لازم را انجام داد. برای دریافت کارت بازرگانی باید به سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند مراجعه نمود. با ثبتنام و ارائه مدارک مربوطه در سامانه، کارت بازرگانی را میتوان دریافت نمود.
سامانه صادرات و واردات کالا سامانه دیگری میباشد که ثبتنام و بارگذاری مدارک در آن لازم است. سازمان ملی استاندارد از طریق این سامانه کالا را بررسی و آزمایش مینماید. در صورت برخورداری کالا از کیفیت لازم، گواهی استاندارد صادر میگردد. با توجه به نوع کالا باید به سازمانهایی مانند وزارت کشاورزی یا میراث فرهنگی مراجعه نمود. دریافت مجوز واردات برای محصولات کشاورزی و نباتی نیاز به دریافت گواهینامه از وزارت کشاورزی دارد. دریافت مجوز واردات برای داروها نیاز به تأییدیه وزارت بهداشت دارد.
ثبت نام در سامانه جامع گمرک و سایر سامانهها
گام بعدی دریافت مجوز صادرات کالا، ثبتنام در سامانه گمرک میباشد. سامانه گمرک جمهوری اسلامی در سال 1393 به منظور آسان ساختن واردات و صادرات کالا و ترخیص کالا از گمرک ایجاد شد. برای دریافت مجوز واردات و صادرات کالا لازم است به بخش IT گمرک مراجعه نمود. با مراجعه به این بخش، متقاضی احراز هویت میگردد و پس از آن با دریافت نام کاربری و رمز عبور میتواند وارد سامانه جامع گمرک به نشانی epl.irica.ir شده و کالایی که قصد دریافت مجوز واردات یا صادرات آن را دارد ثبت نماید. همزمان لازم است که پیش فاکتور محصولات مدنظر را در سامانه جامعه تجارت ثبت نمود. پس از ثبت کالا در سامانه گمرک، پرونده مورد بررسی قرار میگیرد و در صورت تأیید پرونده و پرداخت هزینههای لازم، شماره مجوز صادر میگردد.
در صورتیکه برای دریافت مجوز واردات به راهنمایی نیاز دارید، پیشنهاد ما مشاوره با کارشناسان تیم لامینگو میباشد. مشاوران ما به صورت حضوری و تلفنی شما را در دریافت مجوز واردات همراهی مینمایند. از طریق لینک زیر میتوانید با مشاوران ما ارتباط برقرار کنید:
پیشفاکتور چیست؟
پیش فاکتور یا پروفرما سندی است که شامل مشخصات فروشنده و خریدار میباشد. در این سند، قیمت کالا و نوع کالا درج میگردد. مشخصات تولیدکننده و واردکننده و اطلاعاتی در خصوص کیفیت کالا نیز در آن ثبت میشود. در فرآیند واردات یا صادرات کالا، ثبت این سند به منظور مدیریت صادرات و واردات کالا و محاسبه هزینههای مربوط به صادرات یا واردات کالا میباشد.
در خصوص سامانه جامعه تجارت بیشتر بدانیم!
سامانه جامع تجارت ایران به منظور ایجاد هماهنگی و یکپارچگی در واردات و صادرات کالا و جلوگیری از قاچاق کالا در سال 1395 ایجاد شد. امروزه، افرادی که قصد دریافت مجوز صادرات یا واردات کالا را دارند، ابتدا باید در این سامانه به نشانی www.ntsw.ir سفارش خود را ثبت نمایند. فعایت این سامانه در دو بخش تجارت داخلی و تجارت فرامرزی صورت میگیرد. تجارت فرامرزی در این سامانه شامل واردات، صادرات و ترانزیت میشود. تمام اقدامات مربوط به ثبت سفارش، دریافت مجوز ورود کالا، مدیریت ارزی، ترخیص کالا از گمرک و حملونقل داخلی و خارجی کالا از طریق این سامانه ثبت و مدیریت میشود. استفاده از این سامانه برای صادرات و واردات کالا ضروری میباشد.
سخن پایانی!
برای ورود به عرصه تجارت کالا دریافت مجوز صادرات کالا ضروری میباشد. برای دریافت مجوز واردات، دریافت کارت بازرگانی لازم است. برخی از کالاها برای واردات یا صادرات نیاز به به دریافت گواهینامه استاندارد دارند. دریافت مجوز واردات برای کالاهای بهداشتی، دامی یا نباتی مجوزهای دیگری نیز لازم دارد. این گواهینامهها در حقیقت نشاندهنده کیفیت کالا میباشند. برای دریافت مجوز صادرات کالا لازم است که کالاهای صادراتی دستهبندی و طبقهبندی شوند. در نتیجه این دستهبندی، لیستی تحت عنوان صورت عدلبندی تهیه میشود.
امروزه دریافت بیشتر مجوزها و گواهینامهها از طریق سامانههای الکترونیکی انجام میشود. برای دریافت مجوز صادرات کالا، لازم است که در سامانه جامع تجارت و سامانه گمرک ثبت نام نمود. اگر قصد دریافت مجوز واردات کالا را دارید، مشاوره حوقی با کارشناسان تیم لامینگو را از دست ندهید. کارشناسان ما از طریق مشاوره حضوری و تلفنی شما را در دریافت مجوز واردات کالا راهنمایی مینماید و آماده همراهی با شما در پیچوخمهای دریافت مجوز واردات یا صادرات میباشند.
در صورتی که قصد افزایش اطلاعات حقوقی خود در زمینههای گوناگون را دارید به بلاگ لامینگو مراجعه نمایید. لامینگو از طریق بلاگ خود مجموعهای از اطلاعات متنوع را در اختیار شما قرار میدهد. همچنین هرگونه سؤال یا پیشنهاد را میتوانید در قسمت دیدگاه شما طرح نمایید. همکاران ما در اولین فرصت ممکن به سؤالات شما پاسخ خواهند داد.
دیدگاه شما