یکی از مهمترین و ارزشمندترین دستاوردهای هر کسبوکار جذب سرمایه و ورود سرمایهگذار به مجموعه است. زمانی که سرمایهگذار به کسبوکاری وارد میشود، در ازای تزریق سرمایه خواستههایی از تیم کارآفرین دارد، از طرفی تیم کارآفرین که سالها برای رشد و اعتلای کسبوکار خود تلاش کرده است نگرانیهای خاص خود را در ازای ورود افراد جدید به مجموعه و چالشهای همراه با آن دارد...
شاید یکی از شیرینترین اتفاقات در مسیر یک کسبوکار از روز تولد تا نقطه اوج شکوفایی، پدیده جذب سرمایه گذار و سرمایه گذاری باشد. ورود سرمایه گذار به یک کسبوکار نوید بخش موفقیتآمیز بودن قدمهای اولیه آن کسبوکار یا استارتاپ است. به همین منظور یکی از مهمترین قراردادهایی که در استارتاپها تنظیم و منعقد میگردد همان قرارداد سرمایه گذاری یا SHA (shareholder agreement) است.قرارداد سرمایه گذاری به قدری مهم و سرنوشت ساز است که اگر یک نکته در آن نادیده گرفته شود ممکن است به آینده کسبوکار آسیب بزرگی وارد کند یا بالعکس موجبات ضرر را برای سرمایه گذار فراهم کند. در این نوشته برآن هستیم تا توضیحات جامعی در خصوص یک قرارداد سرمایه گذاری به شما ارائه کنیم.
زمانیکه مذاکرات اولیه میان مدیران یک کسبوکار و سرمایه گذار به نتیجه میرسد و زمینه مناسب برای مستند کردن توافقات فراهم میشود، لازم است که طرفین یک قرارداد سرمایه گذاری با یکدیگر امضا کنند. در یک قرارداد سرمایه گذاری به مسائلی نظیر نحوه ورود سرمایه به کسبو کار و انتقال سهام به سرمایه گذار پرداخته میشود. در ادامه به مهمترین نکات یک قرارداد سرمایه گذاری میپردازیم.
شاید زمانیکه همه چیز مهیای ورود سرمایه گذار میشود از اهمیت ثبت شرکت در قالب سهامی خاص مطلع شوید. طبیعی است که سرمایه گذار در ازای ورد سرمایه به استارتاپ تقاضای انتقال سهام معادل آن را دارد. پس بهتر است اگر تاکنون اقدام به ثبت شرکت نکردهاید حتما به شرکت سهامی خاص فکر کنید. زیرا این قالب از شرکتهای تجاری برای سرمایه گذاران جذابتر هستند.
برای آنکه بتوانید سهام کسبوکار خود را در ازای قیمتی مناسب به سرمایه گذار منتقل کنید لازم است بر اساس یک سری از متد ارزشگذاری ابتدا ارزش سهام را مشخص کنید. خوشبختانه واحدهای ارزشگذاری بسیاری در کشور فعالیت میکنند که میتوان با مراجعه به آنها از قیمت واقعی سهام استارتاپ خود مطلع شوید معمولا در ضمن قراردادهای سرمایه گذاری، یک نهاد ارزشگذاری مرضیالطرفین مشخص میشود تا بر اساس نتایج بررسیهای آن تصمیمگیری شود.
بعد از آنکه ارزش سهام کسبوکار شما مشخص شد نوبت به انتقال آن میرسد. اما سوال اصلی اینجاست که آیا سهام در نظر گرفته شده برای سرمایه گذار به صورت یکجا باید به ایشان منتقل شود یا راهکاری در این خصوص وجود دارد؟
قطعا انتقال یکجای سهام اصلا ایده مناسبی نیست. سهام باید متناسب با مراحل ورود سرمایه منتقل شود. اگر سرمایه گذار شما این شرط را نمیپذیرد حتما شروط و تعهدات کافی و ضمانت اجرای مناسب برای بازگشت سهام درصورت عدم انتقال به موقع سرمایه را در متن قرارداد سرمایه گذاری پیشبینی کنید.
م داراییهای مادی و معنوی به شرکت
اگر استارتاپ در مرحلهای است که هنوز ثبت شرکت نکرده و در خلال عملیات سرمایه گذاری اقدام به ثبت شرکت کرده است باید این شرط را در متن قرارداد سرمایه گذاری درج کنید که تمام داراییها از اشخاص به شرکت منتقل شود.
قطعا اطلاعات مربوط به هر کسبوکاری برای آن کسبوکار بسیار مهم و با ارزش است. پس لازم است در تمام مراحل مذاکره با سرمایه گذار و در ضمن قرارداد سرمایه گذاری هم شروط مربوط به محرمانگی به صورت کامل نوشته شود.
از نکات مهمی که در یک قرارداد سرمایه گذاری نوشته میشود، مسائل مربوط به ترکیب هیأت مدیره و انتخاب مدیر عامل است. همچنین قوانین و نحوه تصمیمگیری هم باید در این قرارداد مکتوب شود.
قطعا هر استارتاپی کارکنانی دارد که برای وی بسیار ارزشمند هستند و به منظور تثبیت نقش این افراد در کسبوکار به آنها سهام تشویقی اعطا میکند. مقدار سهام تشویقی و نحوه تصمیمگیری در خصوص اعطای این سهام از جمله مواردی است که باید در متن قرارداد سرمایه گذاری مندرج شود.
معمولا با ورود سرمایه و اعطای سهام در هر مرحله، سهام افراد رقیق میشود. معمولا در متن قرارداد سرمایه گذاری برای بنیانگذاران استارتاپ یا کسبوکار نوپا، شرطی مبنی بر عدم رقیق شدن سهام به مدت یا مقدار خاص در نظر گرفته میشود.
قطعا برای اداره یک شرکت تصمیمات مختلفی از سطح خرد تا تصمیمات مهم و حیاتی وجود دارد. معمولا سرمایه گذاران در تمامی تصمیات دخالت نمیکنند و تنها برای تصمیمات مهم ورود میکنند. به همین دلیل لازم است که در یک قرارداد سرمایه گذاری سطوح مختلف تصمیمگیری و نحوه اقدام توسط اشخاص ذیربط مشخص شود.
اگر در ضمن یک قرارداد سرمایه گذاری اختلافاتی میان کارآفرینان و سرمایه گذار به وجود بیاید نحوه حل آن چگونه خواهد بود؟ باید در متن قرارداد به یک روش مناسب جهت حل و فصل اختلافات ناشی از قرارداد سرمایه گذاری ارجاع داده شود.
تنظیم یک قرارداد سرمایه گذاری از پرچالشترین اقدامات برای هر حقوقدانی است. تمرکز و وحدت ذهن بالا از ضروریترین خصوصیات یک حقوقدان خبره در تنظیم قرارداد سرمایه گذاری است. خوشبختانه لامینگو با داشتن مشاوران باتجربه و متخصص توانایی بالایی در تنظیم انواع قراردادهای سرمایه گذاری دارد. قراردادی که در پیش روی شما قرار گرفته است ضمن دارا بودن استانداردهای جهانی یک نمونه قرارداد سرمایه گذاری، نکات حقوقی داخلی را هم مدنظر قرار داده است، از این رو این قرارداد یک قرارداد کاملا منطقی و قابل استناد است. امیدواریم با استفاده از این قرارداد تجربه سرمایه گذاری شیرینی برای شما رقم بخورد.
در صورت داشتن هرگونه سوالی با ما تماس بگیرید
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
دانشآموخته دانشگاه شهید بهشتی، همبنیانگذار لامینگو
دکتری حقوق از فرانسه، بنیانگذار شرکت دادفلامینگو و همبنیانگذار لامینگو
مدیر دپارتمان خدمات حقوقی دادفلامینگو، دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلستان
پژوهشگر دکتری حقوق نفت وگاز، وکیل پایه یک دادگستری
متخصص امور قراردادها و وکیل پایه یک دادگستری
چنانچه به هر دلیلی در انتخاب این قرارداد تردید دارید، میتوانید با ثبت درخواست خود در قسمت تنظیم قرارداد سفارشی ضمن مشورت با مشاورین حقوقی ما، قرارداد مورد نیاز خود را دریافت کنید.
{{item.content}}
سوالات متداول